Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Priscilla berättar sin sanning om Elvis

Foto: LANCE MURPHEY / AP FR78211 AP
Foto: AP SCANPIX

Förlusten av hustrun Priscilla Presley blev en av alla sorger som krossade Elvis Presley.

Fyra år efter skilsmässan avled artisten av ett hjärtfel efter åratal av missbruk.

Med den hyllade dokumentären ”Elvis: The searcher” vill nu Priscilla ge sin exmake upprättelse, och putsa bort smutsen från bilden av Elvis sista tid:

– Jag vill att Elvis liv ska bli respekterat, för han förtjänade det. Frågorna behövde få ett svar, förklarade hon på en presskonferens i New York i förra veckan.

Vem har inte skämtat om de där jordnötssmörsmackorna med banan och bacon? Tänkt på den uppsvullna, tungt medicinerade artisten i en paljettbeströdd sparkdräkt, och dragit till med ett ”Elvis har lämnat byggnaden”.

Från att ha varit rösten, musikundret och sexsymbolen i ljuvt rebellisk förening, förvandlades Elvis under de sista åren till en söndermjölkad Las Vegas-produkt, och det är just den där solkiga ytan Priscilla Presley nu kämpar för att tvätta bort. Inte för att den nödvändigtvis behöver vara osann, utan för att där hela tiden fanns någon annan på insidan.

När Elvis 1977 hittades livlös på sitt badrumsgolv i Graceland, kom dödsorsaken att fastställas som hjärtfel. Artisten vägde då 159 kilo, och led bland annat av ett förstorat hjärta. Hans missbruk av olika receptbelagda mediciner var välkänt, och i den nya dokumentären har Priscilla, 72, chockat fansen genom att antyda att det handlade om självmord:

”Folk undrar varför ingen gjorde något. Det är inte sant. Människor i hans inre krets försökte, men du talade inte om för Elvis Presley vad han skulle göra. Du gjorde inte det. Jag menar, då skulle du åka ut snabbare än en riven katt. De försökte och glöm det. Han visste vad han gjorde.”

Hittade Elvis anteckningar

Uttalandet kommer bara några månader efter att anteckningar som ser ut att vara skrivna av Elvis till hans turnéledare Joe Esposito hittats: ”Jag är sjuk och trött på mitt liv” och ”Jag behöver en lång vila”, står det i pappren där Elvis tillägger att han känner sig ”förrådd” av sin feta kropp. Han skriver också att ”förlora Priscilla var hans livs största misstag”, något som han aldrig ”kunde återhämta sig från”.


LÄS MER: Priscillas svek mot Elvis – efter hans död 


Äktenskapet var förstås aldrig någon saga, i dess rosenskimrande bemärkelse. Relationen ska ha kantats av otrohetsaffärer, och Priscilla har i boken ”Elvis och jag” beskrivit ett tynande sexliv och en kontrollerande make. Där fanns kanske inte så mycket kvar att rädda när paret skilde sig. Men bilderna på exmakarna där de arm i arm förenas i en sista kyss utanför rätten i Santa Monica i oktober 1973, talar samtidigt ett annat språk:

– Kärleken tog inte slut men jag var tvungen att få möta den verklighet som fanns utanför Elvis, jag levde ganska instängt och umgicks bara med hans vänner, mest män, berättade Priscilla själv i en intervju med Kvällsposten förra året. Hon var då aktuell med Elvis-föreställningen ”The wonder of you” som återvänder till Sverige nu i juni:

– Tanken är att visa hur mångsidig Elvis var som sångare. Vi vet ju alla att han var rock'n'roll men Elvis var så mycket mer, han klagade också ofta på att han inte blev tagen på allvar i sin roll.

Priscilla Presley.
Foto: VINCE FLORES / VINCE FLORES/STARTRAKSPHOTO.COM/ STARTRAKS PHOTO

”Ville berätta den sanna historien”

Med HBO-filmen ”The searcher” fortsätter kampen för att Elvis erkännande. För Rolling Stone berättar Priscilla om processen som började redan för fyra år sen:

– Vi ville berätta den sanna historien, säger hon och förklarar sen hur regissören Thom Zimney har fått unik tillgång till privata foton, ljudupptagningar och filmer.

Material som sedan kompletterats med nygjorda intervjuer med bland andra Priscilla själv (som även producerat), Bruce Springsteen och Tom Petty. Genom att placera Elvis i en historisk, social och musikalisk kontext, ska tittarna förstå att artisten inte var något omedvetet underbarn, utan en arbetande musiker med en vision.

Men den kreativa energin stryps på olika sätt längs med vägen. Bland annat i filmerna som Elvis spelade in under sextiotalet:

”Det var inte Elvis. Han var inte den mannen. Han var mycket djupare än så… Efter en film, kände han sig fångad. Han fasade inför nästa manus eftersom han visste att det skulle vara samma sak om och om igen.” säger Priscilla i dokumentären. ”Det var smärtsamt att se.”

I och med en tv-special 1968 får Elvis en nytändning som artist, vilket leder till den oändliga strömmen av Las Vegas-shower som kom att prägla andra halvan av hans karriär.

Publiken finns där, men det glättiga formatet rimmar illa med Elvis egna musikdrömmar:

– När han sjöng brukade han tittat på publiken. De flesta sångare brukar titta ovanför deras huvuden så att man inte får någon kontakt, berättade Priscilla för Parade i samband med en pressträff i New York i förra veckan.

– Men han drog sin energi från publiken. Och ju mer du var där med honom, desto mer gav han.

Priscilla Presley och Elvis Presley.
Foto: WENN.COM / WENN.COM/IBL/IBL IBL

Smärtsamt arbete

Filmens slutgiltiga tes är att det inte var droger eller sprit som dödade Elvis, utan att han tvingades hålla tillbaka sitt sanna jag: Den där killen från Mississippi som genom hårt arbete och sin kärlek till gospel, country och rytm & blues, lyckades bli ett nytt musikfenomen.

”Elvis var en sökare”, säger Priscilla i dokumentären. ”Den sidan av honom försvann aldrig”.


LÄS MER: Priscilla Presley hyllas –  strålar som 72-åring


Men att återvända till Elvis, människan (istället för ikonen eller idolen) har varit ett smärtsamt arbete. I Rolling stone berättar Priscilla om hur hon ”bröt ihop” av att se bilderna från Las Vegas-tiden, och på pressträffen i förra veckan uttryckte hon sin oro för hur fansen ska motta filmen:

– Vill de ens bli av med den där bilden? Men sen började jag att tänka, om de verkligen bryr sig om Elvis, då måste de se vad som hände. Om du älskade honom före, kommer du älska honom ännu mer efter. För filmen gör honom mänsklig.

Letar man bland klippen, mellan de ikoniska höfterna och sorgsna Vegas-paljetterna, tonar det fram: De vanliga dagarna med familjemys i trädgården. En rufsig dotter och en rufsigare hund med päls lika gyllene som solen.


Fotnot

Första halvan av filmen ”Elvis Presley: The searcher” hade premiär på HBO i USA den 14 april. HBO Nordic har i dagsläget ingen visningsrätt av filmen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.