Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Sibyllas diadem

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Madeleine i Prinsessan Sibyllas diadem på kronprinsessan Victorias bröllop.
Foto: Dominique Charriau
Prinsessan Birgitta i Prinsessan Sibyllas diadem på prinsessan Madeleines bröllop.
Foto: Pascal Le Segretain

Prinsessan Sibyllas diadem var den första tiara drottning Silvia bar. Och prinsessan Madeleine använde diademet vid kronprinsessan Victorias bröllop.
Prinsessan Sibyllas diadem är gjort av briljanter utformade som fem blomsterkransar. I varje krans sitter en diamantkläpp och mellan varje krans sitter en diamantrosett. Diademet kan omvandlas till halsband och så har det burits flera gånger, bland annat av kronprinsessan Victoria vid prinsbröllopet i Danmark 2008.

Diademet tillverkades 1904 av den brittiska hovjuveleraren Garrard & co. Det var en bröllopsgåva till kronprinsessan Margareta av hennes föräldrar, hertigparet av Connaught, inför bröllopet med den svenska prinsen Gustav (VI) Adolf 1905.
Margareta testamenterade diademet till sin äldste son, prins Gustav Adolf. Han gav tiaran till sin hustru, prinsessan Sibylla.

Silvias första diadem

Hon använde smycket så flitigt att det kom att kallas Prinsessan Sibyllas diadem. När Sibylla dog 1972 ärvde kung Carl XVI Gustaf tiaran. Drottning Silvia valde prinsessan Sibyllas diadem som den första tiaran att bära. Det skedde den 18 juni 1976, kvällen före hennes bröllop med Carl XVI Gustaf. Genom åren har hon sedan använt den flitigt. Även prinsessan Christina har burit prinsessan Sibyllas diadem, bland annat som brudkrona vid sitt bröllop 1974.
Prinsessan Madeleine bar först smycket som halsband innan hon - vid sin syster kronprinsessan Victorias bröllop 19 juni 2010 - hade det som diadem. När Madeleine själv gifte sig åttonde juni 2013 bars prinsessan Sibyllas diadem av prinsessan Birgitta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.