Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Madeleine på bokmässan

Prinsessan Madeleine kom till bokmässan i Göteborg på fredagen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
”Det är en rätt vardagsnära berättelse men om ett viktigt ämne”, sade prinsessan Madeleine på scenen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från lanseringen i New York.Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Madeleine.Foto: STELLA PICTURES/(c) Pelle T Nilsson/Stella Pic
Madeleine är på plats för att marknadsföra sin bok ”Stella och hemligheten”Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Prinsessan Madeleine gästar Bokmässan i Göteborg på fredagen för att prata om sin barnbok ”Stella och hemligheten” som handlar om övergrepp.

Samtidigt berättar hon att familjen trivs i Florida – men att man inte kommer att bo där för alltid.

Redan vid klockan 10 på fredagsmorgonen skulle prinsessan Madeleine ha gästat bokförlaget Bonniers monter på Bokmässan. Men prinsessan blev försenad och tvingades skjuta upp besöket i montern.

Enligt Svensk Damtidning hamnade prinsessan i ett flygkaos som inneburit hets och tidsbrist.

Därför var det först vid 11-tiden som prinsessan Madeleine kunde medverka vid ett seminarium på Bonniers scen, där hon pratade om barnboken ”Stella och hemligheten”, som hon har skrivit med Karini Gustafson-Teixeira och Marie Oskarsson.

Boken handlar om Stella som flyttar till Sverige med sin pappa och får veta en hemsk hemlighet av sin kompis Elena.

Boken är utgiven på Bonnier Carlsen förlag tillsammans med World Childhood Foundation, som grundades av drottning Silvia och i dag har prinsessan Madeleine som sin beskyddare.

I flera år har vi längtat efter att vår bok, ”Stella och hemligheten”, ska bli verklighet. Vi hoppas att boken kommer kunna bidra i samtalen mellan barn och vuxna om svåra ämnen som gränsdragningar, barns rättigheter och hur man hanterar sådana situationer”, sa prinsessan Madeleine i ett uttalande på Facebook i samband med att boken offentliggjordes tidigare i år.

Från Bonniers scen utvecklar kungligheten resonemanget.

– Jag har haft förmånen att jobba med Childhood i 15 år. De senaste åren har vi jobbat mer och mer med att sätta fokus på problemet, säger prinsessan Madeleine.

Hon fortsätter:

– Jag vill nå ut till barnen, tala direkt till barnen om att de har rätt till kroppslig integritet.

Till Aftonbladetet säger Madeleine att hon och maken Chris O'Neill skyddar sina barn genom att prata med dem om detta.

– Det är jätteviktigt att man gör. Att man pratar om kroppslig integritet, säger hon till tidningen.

– Jag har börjat läsa den för Leonore. Det känns bra.

”Ser henne som en liten killtjej”

Prinsessan Madeleine beskriver huvudkaraktären Stella som ”en liten killtjej”.

– Jag ser henne som en liten killtjej, som tycker om att klättra i träd. Hon är väldigt busig, men i boken väldigt känslig. Hon flyttar från New York med sin pappa till Sverige. Hon kommer till Sverige och är rätt liten, så i den här boken är Stella rätt känslig, men man får följa hennes karaktär och se henne växa, sätta gränser och säga ifrån.

Valet av namnet Stella till huvudkaraktären grundar sig i flera anledningar, enligt prinsessan Madeleine. Dels har hon alltid gillat namnet, som betyder stjärna. Dels tänkte hon på polstjärnan:

– Som leder oss hem till Sverige, säger hon.

Det var stor uppståndelse kring prinsessan Madeleine på Bokmässan, som gick ut bakvägen från scenen till Bonniers monter. Madeleine besökte efter Bokmässan också en skola där barnen blev uppspelta över att det kom en livs levande prinsessa på besök. Flera av barnen passade också på att ta en selfie med prinsessan.

I en intervju med Svensk Damtidning tidigare i veckan pratade Madeleine om hur bra hon och familjen trivs i Florida – men sa också att de inte kommer att bli kvar där för alltid. 

– Just nu fungerar det jättebra, barnen trivs bra i skolan och det är lättare för Chris, eftersom de han jobbar med också befinner sig i Miami, men vi kommer nog inte att vara kvar där för all framtid.

På fredagen får hon frågan om hur hon ställer sig till en eventuell hemflytt. 

– Det vet vi inte. Det är inget vi har planerat än, säger hon. 

Prinsessan Madeleine beskriver huvudkaraktären Stella som ”en liten killtjej”.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bra och dåliga hemligheter

Prinsessan Madeleine sa på Bokmässan att hennes boks syfte att hjälpa barn att sätta gränser och att hitta styrkan inom sig själva att säga ifrån.

– Med Childhood är det rätt ofta som vi får höra att barn berättar om att de har blivit utsatta för ett övergrepp till en vän. Och så stannar det där. Vi måste förklara för barn att det finns bra hemligheter och dåliga hemligheter. De bra ska man ha och skoja med sin kompis om. Men de som tynger en, en klump i magen, det måste barn förstå att de ska berätta för en vuxen.

Kungligheten råder vuxna till att läsa boken tillsammans med barnen, eftersom den tar upp en del svåra ämnen. Samtidigt höjer hon vikten av att våga prata om det mörka även med de yngsta.

– Om vi känner oss obekväma att prata om det, hur ska då barnen kunna känna sig bekväma att ta upp det med oss?

Prinsessan Madeleine öppnade upp om familjelivet:

Kungligheten berättar öppenhjärtigt om sina graviditeter och familjelivet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.