Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Estelle i vit päls – historien bakom

Prinsessan Estelle i vit fårskinnspäls på födelsedagshälsningen från Haga slott. Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se
Prinsessan Estelle i pälsjacka signerad Täpp Lars Arnesson från Malung, vit stickad mössa och jeans.Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se

Prinsessan Estelle charmade svenska folket när hon kastade snöboll i en vit fårskinnspäls på sin födelsedag.

För skinnskräddaren Täpp Lars Arnesson, som gjort pälsen, kom det som en glad överraskning.

– Det är ett traditionellt hantverk. Jag känner mig väldigt stolt och hedrad att prinsessan bär min päls.

Prinsessan Estelle fyllde tre år i måndags och samma dag släppte Hovet nya bilder på kronprinsessparets dotter.

På två av bilderna leker Estelle i snön i en vit fårskinnspäls - och med bus i blicken har prinsessan charmat många svenskar.

Bakom pälsen står skinnskräddaren och designern Täpp Lars Arnesson, 41, från Malung.

– Det är en fårskinnspäls i traditionell modell som jag har designat om.

För Täpp Lars, som bland annat gjort pälsen till kranskullan på Vasaloppet, kom det som glad överraskning att prinsessan bar hans päls på födelsedagshälsningen från Haga slott.

– Det var en total överraskning. Jag känner mig väldigt hedrad. Jag är jätteglad.

Har du fått några reaktioner?

– Alla här i Malung tycker att det är fantastiskt kul att hon har en päls från Malung. Det är kanske extra roligt för Malung som också har ett gammalt skinnrykte, säger Täpp Lars Arnesson och fortsätter:

– Tyvärr är skinnindustrin inte lika stor i dag. Modevärlden ser ut på ett annat sätt nu än för bara tjugo år sedan. Går man tillbaka till 60-talet, då det fanns 300 skinnfirmor i Malung, då var det långsammare modesvängningar. Man köpte en skinnjacka för att den skulle hålla i tio-femton år.

Victoria såg pälsarna i Tällberg

Täpp Lars Arnesson är lite hemlighetsfull kring hur hans päls hamnade hos just prinsessan Estelle.

– Men jag kan säga att kronprinsessan Victoria såg de här pälsarna på Tällberg Forum för ett antal år sedan. Det började där.

Täpp Lars Arnesson började sy pälsar för ungefär 17 år sedan. I dag har han egen skinnverkstad hemma på gården och har skapat pälsar till såväl Vasaloppets kranskulla som till de som arbetar på Skansen i Stockholm.

– Det är mina morföräldrar som har lärt mig. Jag ville ha en päls till min folkdräkt. Först sa de att de hade glömt hur man gjorde, då bestämde jag mig för att försöka själv.

– Jag köpte skinn, gjorde ett mönster och skulle börja skära ut. När de såg vad jag höll på med och vilka fel jag gjorde så kom deras kunskap tillbaka.

På bilderna bär prinsessan Estelle sin vita päls till jeans och vit stickad mössa. Det gläder Täpp Lars.

– Det finns olika modeller som hör till olika folkdräkter men jag brukar säga till mina kunder att använda dem även till jeans. Det är ett för värdefullt plagg att hänga i garderoben och bara använda en gång om året till julottan. Det är ett plagg som ska användas.

Täpp Lars Arnesson, här med barnen Erik, 9, och Kerstin, 11, berättar hur tillverkningen av Estelles päls gick till. Se steg för steg.Foto: Privat
Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT
Täpp Lars med sin prinsessa Kerstin, 11, i likadan päls som prinsessan Estelle.Foto: PRIVAT
...och så här ser jackan ut i ryggen.Foto: PRIVAT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.