Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsessan Birgitta: Känner mig hemlös

Stor intervju med prinsessan Birgitta.
Prinsessan Birgitta.
Foto: ROBERT BÖRJESSON
Prinsessan Birgitta lever isolerad på Stenhammars slott med kungen och drottningen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Birgitta.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Nu berättar prinsessan Birgitta att hon har levt isolerad tillsammans med kungen och drottningen på Stenhammars slott i nästan två månader.

Men tidigare under veckan splittrades trion då Birgitta åkt till sin son i Tyskland – och hon är djupt bekymrad över att inte veta när hon kan återvända till Mallorca.

– Att vara hemlös känns inte så jättebra inte. Ovissheten är hemsk, säger prinsessan Birgitta.

Prinsessan Birgitta, 83, bor sedan 18 år i staden Santa Ponsa på Mallorca där hon njuter av solen och ofta tillbringar sina dagar på golfbanan. Med åren har hon fått ett stort kontaktnät på den spanska semesterön.

Spanien utlyste nationellt nödläge på grund av coronaviruset, och rätten att röra sig ute begränsades hårt. Men innan dess hann prinsessan Birgitta ta sig till Sverige, det bekräftade hovet i mars. 

Levt med kungaparet i Flen

Nu berättar prinsessan Birgitta att hon har levt isolerad sedan dess – tillsammans med sin bror kung Carl Gustaf, 74, och svägerska drottning Silvia, 76.

– Ja, jag har ju bott hos dem i över en och en halv månad, säger prinsessan Birgitta.

De tre seniora kungligheterna har bott på Stenhammars slott utanför Flen i Sörmland. Kungen och drottningen har tidigare berättat att de inte träffar sin familj, annat än via digitala kanaler, och jobbar hemifrån.

Hur har det varit för prinsessan att umgås och vara så nära med kungen och drottningen?

– Det är klart, det har varit väldigt fint. Jag har fått se mycket av Sverige. Det är mycket glädjande eftersom jag har varit borta från Sverige nästan i 60 år, så det var väldigt positivt allting.

På valborgsmässoafton firades kungens 74-årsdag, och i lördags syntes trion på utflykt vid Strömsholms slott utanför Västerås i kungens splitternya blåa bil – en BMW M8 Competition. 

Kungen och drottningen gjorde en utflykt till Strömsholms slott – och prinsessan Birgitta klev ut från baksätet.
Foto: Ann-Sofie Klint

Lämnat Sverige – åkt till Tyskland

Men tidigare i veckan fick kungaparet ta avsked av sin inneboende gäst. Prinsessan Birgitta har nu lämnat Sverige och åkt vidare till Tyskland där alla tre barnen bor – Carl Christian, 58, Désirée, 56, och Hubertus, 53.

– Jag bor hos min son i München. Jag ska försöka komma till Spanien men jag vet inte hur det ska gå – det vi får se, säger Birgitta.

Prinsessan Birgittas oro: ”Hemlös”

Längtar prinsessan hem till Mallorca?

– Ja det är klart, till mina egna fyra väggar. Nu känner jag mig hemlös, säger hon och fortsätter:

– Det jag ser fram emot mest av allt nu är att komma till Mallorca, måste jag säga. Till mitt hem, att vara hemlös känns inte så jättebra inte. Ovissheten är hemsk – kan man komma tillbaka? Och i så fall när, var och hur? Det gör det svårt. 

Utöver oron att inte komma hem – hur mår prinsessan fysiskt?

– Annars är allt perfekt, jag mår jättebra.

Kommer prinsessan tillbaka till Sverige till sommaren?

– Nej nej nej – jag tror inte vi kan flyga som vi vill längre, det är bara så.

Kungen och drottningen är 70-plussare och håller sig isolerade på Stenhammars slott.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.