Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsbrödernas uttalande – efter prinsessan Dianas död

Prinsessan Diana dog för 23 år sedan i en bilolycka i Paris.
Foto: GLENN HARVEY / CAMERA PRESS/IBL
Foto: PHIL HARRIS / AP TT NYHETSBYRÅN

För 23 år sedan omkom prinsessan Diana i en bilolycka. 

På årsdagen av sin död hyllas hon av sönerna prins William och prins Harry – som nästa år reser en staty för att hedra sin mamma.

”Vi hoppas att statyn kommer att hjälpa dem som besöker Kensington Palace att reflektera över hennes liv och arv”, säger de i uttalandet enligt The Mirror

Den 31 augusti 1997 färdades prinsessan Diana och pojkvännen Dodi Fayed i en Mercedes S280, förföljda av paparazzis. 

Chauffören Henri Paul var alkoholpåverkad och försökte skaka av sig fotograferna. Han gjorde en tvär gir och bilen kraschade rakt in i en pelare.  

Efter olyckan i Paris, som inträffade för 23 år sedan, har prinsessan Diana sörjts av ett helt folk och nästa år kommer en staty att resas i trädgården i Kensington Palace, där prinsessan DIana bodde, för att hedra hennes minne. 

Statyn beställdes av sönerna prins William och prins Harry 2017. Tanken var ursprungligen att resa statyn 20 år efter prinsessan Dianas död, men när skapandeprocessen drog ut på tiden, och fördröjdes ytterligare av coronapandemin, bestämde sig prinsbröderna för att skjuta på det till 1 juli 2021, dagen då Diana skulle fyllt 60 år. 

Drottningens stöd

I samband med hennes dödsdag säger de i ett gemensamt uttalande: ”Vi hoppas att statyn kommer att hjälpa dem som besöker Kensington Palace att reflektera över hennes liv och arv”. Det skriver The Mirror. 

Även drottning Elizabeth II ska ha hyllat barnbarnens initiativ. 

– Drottningen är medveten om planerna och stöder hertigens och prins Harrys önskan att minnas sin mors liv och arbete, har en uppgiftslämnare sagt till Sunday People. 

Prins William om saknaden 

Både prins William och prins Harry var nära sin mamma. Förra året medverkade prins William i BBC-dokumentären ”A Royal Team Talk: Tackling Mental Health” för att prata om psykisk ohälsa och om sitt mående efter prinsessan Dianas död. 

– Jag tror att när man blir berövad i en så ung ålder, känner man en smärta likt ingen annan, sa prins William i dokumentären enligt Daily Mail.

– Och du vet att det kommer vara väldigt svårt att vara med om någonting som orsakar än värre smärta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.