Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prins Carl Philips tuffa uppväxt med dyslexin

Hör prinsen berätta om nya boken om dyslexi: ”Varit jobbigt för mig”.
Linda Pira har läst in ljudboken ”Älskade dyslexi”, där prins Carl Philip skrivit förord.
Foto: Foto: Nils Lindström/Storytel
Boken är ett samarbete mellan Prinsparets stiftelse och Storytel.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES STORYTEL
Prins Carl Philip fick diagnosen dyslexi som 14-åring.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES/SIGGE KLEMETZ SIGGE KLEMETZ

Prins Carl Philip medverkar nu i en ny ljudbok om dyslexi, en diagnos han själv fick som 14-åring.

I samband med lanseringen av ”Älskade dyslexi” berättar han om utmaningarna kring att som prins ha dyslexi.

– Dyslexin yttrar sig på olika sätt, jag har haft extra jobbigt när jag ska hålla tal, eller högläsning i skolan. Det har främst varit jobbigt för mig, säger prins Carl Philip på en digital presskonferens. 

På tisdagen släpps ljudboken ”Älskade dyslexi”, som är ett samarbete mellan Storytel och Prinsparets stiftelse, där prins Carl Philip varit med och skrivit förord. I boken kommer olika experter om dyslexi till tals – allt från hjärnforskare och entreprenörer lyfter fördelarna som kan finnas med att vara dyslektiker.

Under ett digitalt pressevenemang berättar prins Carl Philip att han var 14 år när han fick sin diagnos – en diagnos han först tyckte var jobbigt, men som senare har gett honom tröst och styrka.

– Först när jag fick diagnosen var det ett bakslag, det var rätt tufft att få den. Senare var det rätt skönt att få en bekräftelse på varför jag inte hängde med på samma nivå som mina kompisar. Den största pressen kommer inifrån, att man vill mer och vill prestera, men det är mest för sin egen del. Att då få ett kvitto på att det inte går på grund av det här, är skönt, säger prins Carl Philip.

Prins Carl Philip vill lära folk om dyslexi

Prinsen konstaterar att allmänheten fortfarande behöver lära sig mer om dyslexi, och vill krossa fördomarna om att dyslektiker är lata eller korkade – något han hoppas att ”Älskade dyslexi” kan hjälpa till med.

– Att jobba med styrkorna och fördelarna med dyslexi, och visa att det finns andra med dyslexi, och att det faktiskt går väldigt bra för dem också, säger han och fortsätter:

– Alla har sina styrkor på olika sätt, dyslexin är inte en enkel formel, alla påverkas på olika sätt. Jag kunde se andra sammanhang, jag kunde lösa problem i skolan på lite annorlunda sätt än mina klasskamrater. Jag hade mer kreativ lösning än mina kompisar, säger han.

Utmaningen med dyslexi som prins

Att ha dyslexi som elev i skolan kan vara jobbigt nog, men de flesta behöver inte hålla tal inför ett helt land, som prins Carl Philip har gjort. Och det är just talen som varit hans största utmaning erkänner han.

– Alla som växer upp med dyslexi kan det vara väldigt tufft och jobbigt. Dyslexin yttrar sig på olika sätt, jag har haft extra jobbigt när jag ska hålla tal, eller högläsning i skolan. Det har främst varit jobbigt för mig. 


LÄS MER: Prins Carl Philips upptäckt med prinsessan Sofia


Sofias utmaning under början av relationen med prinsen:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.