Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Janne Josefsson om dejtinglivet: ”Är svårt”

Det var efter Janne Josefssons sista ”Uppdrag granskning”-program i fjol om den nu terrordömde Rakhmat Akilov som SVT frågade om programledaren ville göra en omgång till av ”Josefsson”. ”Det kändes jättekul, men det har varit svårt att få dem vi har granskat att ställa upp igen”, säger han. Foto: Karin Sörbring
Janne Josefsson har ståldörrar, larm, kameror och annan skyddsutrustning för att kunna jobba med det han gör. ”Vad ska man göra när man har det här jobbet? Jag kan inte göra en journalistik som är helt ofarlig. Även i den serien som kommer nu framgår det att det händer grejer och att det finns stora risker med saker vi avslöjar. Ska jag då backa undan? Jag gör ett medvetet val när jag sätter mig och anhöriga i fara”, säger Janne Josefsson. Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

I nya serien ”Josefsson” blickar han tillbaka på över 40 år inom journalistiken.

Men när Janne Josefsson i samband med sin andra skilsmässa gick i terapi fick han höra att han helt saknar verktyg i privatlivet.

– Jag är försiktig med nya förhållanden nu. Samtidigt vill jag inte vara ensam, säger den 66-årige programledaren som i sommar mister sin fasta anställning på SVT.

Idén till programserien ”Josefsson” – där Janne Josefsson den här gången följer upp Karin och Lasse vars son tvångsomhändertogs av socialen och andra berättelser – kom till när han efter att ha lånat toaletten på ett konditori möttes av sju-åtta anställda som frågade om städningen dög och om han hade kameror med sig.

– Tror folk att det är så illa att jag går och privatspanar på kloaker på helgerna så får jag lägga av, kände jag. Därför gjorde jag 2006 första omgången av ”Josefsson” där jag ville visa att jag också kan stanna upp och reflektera. Den här vändan har jag inte bara ”high lights” med, utan tar även upp omdiskuterade granskningar. Det sista programmet handlar till exempel om vad jag svarar en man som hatar mig och som funderade på att ta livet av sig efter ett reportage. Kan jag se honom – och mig själv – i ögonen? säger Janne Josefsson och beställer in wallenbergare och lättöl på Operabaren i Stockholm.

Janne Josefsson och Expressens Karin Sörbring spanar in menyn på Operabaren. Josefsson har gjort flera av de tavlor som hänger på väggarna i huset i Åstol. Han älskar klassisk musik och matlagning och har en last: en hel garderob full av skor. Foto: Karin Sörbring/Expressen TV

Josefsson vill fortsätta vara i tv-huset efter pensioneringen

Du fyller 67 år i juni och då upphör din anställning på SVT. Vad tänker du om det?

– Jag har fått förfrågan om att göra nya program, men då får jag antingen kontrakteras med firma eller så får SVT göra någon tillfällig anställning. Jag vet inte varför SVT har bestämt sig för att gränsen ska gå just vid 67. I USA är det massor av seniorer som gör ”60 Minutes” och sådana program. Det känns ju lite gammeldags i Sverige att man inte ska kunna behålla anställda längre än så. 

– För mig är det viktigt att ingå i en redaktion och inte vara helt ensam. Om jag jobbar vidare med egen firma kommer jag att ställa som krav att i alla fall kunna vara i tv-huset. Jag skulle sakna arbetskamraterna annars.

”Jag tror att jag kommer att bli friare efter pensioneringen från SVT. Att jag fortsätter göra program är klart, men formerna för det har vi inte riktigt bestämt. Jag har fått förfrågningar från tidningar också. Tidigare har jag fått tacka nej till alla förfrågningar om att hålla föredrag, men framöver kommer jag kanske göra en del sådant”, säger Janne Josefsson. Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
”Även om jag har lämnat ”Uppdrag granskning” berömmer jag kollegor som gör bra saker. Vi journalister kan dock gräva vår egen grav om vi inte inser vilken makt och vilket ansvar vi har”, resonerar Janne Josefsson. Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Du har inte bestämt formerna än?

– Jag skulle vilja göra ett medieprogram. SVT har inget program där vi granskar medierna, det är jädrigt dåligt. Jag pratade lite med Jan Helin (programdirektör på SVT, reds anm) om det här, han tyckte att det lät jättebra. 

– Vi lever i en tid där journalistiken ifrågasätts. Jag tycker att det är viktigt med granskande journalistik, men den måste ju tåla att själv bli granskad. Det är lite ont om självkritik. Det är ändå rätt allvarliga fällningar vi sett på sistone och jag tar mig för pannan när jag ser hur ansvariga utgivare inte ens ställer upp och svarar på frågor. 

Jag tycker att det är viktigt med granskande journalistik, men den måste ju tåla att själv bli granskad. Det är lite ont om självkritik.

– Då jag började jobba som journalist för mer än 40 år sedan kunde jag inte drömma om vilken makt vår yrkeskår skulle få. Men det skapas drev som det mot Benny Fredriksson (tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern, reds anm) och samtidigt förklenar vi sociala medier och talar om ”fake news”... Det är jättefarligt!

Du tjänar 88 000 kronor i månaden, men drog under åren som frilansare inte in lika mycket pengar. Har du vågat kolla i det orange pensionskuvertet?

– Det blir inte så jäkla mycket, men jag får ju tjänstepension också. Jag skulle nog kunna klara mig ekonomiskt, men jag skulle dö en för tidig död om jag lade av. Det ser jag som rätt tragiskt. Men jag är beroende av att få vara mitt i där det händer grejer och framför allt där det händer grejer för att jag är där. Jag vill inte vara där alla andra journalister är, utan på egna strövtåg och ställa frågor och berätta historier för att skildra samhällsutvecklingen.

Det var efter Janne Josefssons sista ”Uppdrag granskning”-program i fjol om den nu terrordömde Rakhmat Akilov som SVT frågade om programledaren ville göra en omgång till av ”Josefsson”. ”Det kändes jättekul, men det har varit svårt att få dem vi har granskat att ställa upp igen”, säger han. Foto: Karin Sörbring

Inte rädd i jobbet, men undviker läkare privat

Hur går det med hypokondrin?

– Jag har högt blodtryck och ska egentligen ta en tablett mot det varje dag, men hoppar över det. Det finns olika slags hypokondriker, jag är den sorten som aldrig går till en läkare. Det är min absoluta övertygelse att om jag åker upp till Sahlgrenska så kommer läkarna upptäcka något och sedan släpper de aldrig ut mig. Rationella argument om att det är bättre att få veta i tid och kunna medicinera biter inte på mig. 

– I jobbet är jag inte rädd för någonting. Jag har haft gangsters framför mig med vapen, jag kliver in i miljöer där det är farligt. Det blir jag bara triggad av. Man är rädd för något annat i stället – som läkare – som vanligt folk inte är rädda för. Det är något slags störning. 

– Självklart är jag rädd för att bli liggande som ett kolli. Jag såg ju mina vänner Lasse Brandeby och Hannes Råstam bli beroende av hjälp med allt. Jag vill fortsätta sitta med vid redigeringen av tv-program och sätta avtryck.

Fakta/Har två gånger fått Stora Journalistpriset

NAMN: Jan Christer Ragnar Josefsson.

ÅLDER: 66.

YRKE: Journalist, programledare.

BOR: Lägenhet i Göteborg, sommarställe på Åstol. 

FAMILJ: Singel. Barnen Leon, 15, Anders, 38, och Peter, 45.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Biskopsgården i Göteborg med en syster och halvbror.

MAMMA VAR: Elsa, städerska och senare en av Sveriges första kvinnliga brevbärare.

PAPPA VAR: Ragnar, kock på Amerikabåtarna. Jobbade därefter på Volvo. 

UTBILDNING: Handelsskola. Journalisthögskolan.

KARRIÄR I URVAL: Jobbat på sjukhus. Reporter på Sveriges Radios samhällsredaktion (1975-81). Radio Göteborg/Sjuhärad (1981-87). Tv-reporter med ”Striptease” (1991-2000) och ”Fittja Paradiso” (1999-2000). ”Uppdrag granskning” (2001-2018). 2006 gjorde han den egna serien ”Josefsson”. Programledare för ”Debatt” (2008-2009). Vunnit Stora journalistpriset två gånger (1998 för granskningen av Osmo Vallos död, med Hannes Råstam, och 2002 för valstugereportaget, med Lars-Göran Svensson). Fått föreningen Grävande journalisters pris Guldspaden fyra gånger.

TJÄNAR: 88 000 kronor/månad. 

AKTUELL: Med nya serien ”Josefsson”, där han följer upp människor han mött och går vidare med frågor han tagit upp. Premiär onsdag 24 april kl 20.00 i SVT1. 

Hur stor roll spelar det för ambitionen att få hänga med ett tag till att du har en 15-årig son?

– Det håller mig i alla fall mer vital. Jag har Leon hos mig varannan vecka. Jag har haft ett gott liv, men ibland har fokuset varit just jobbet. Jag har en självupptagenhet som gör att det inte är så lätt att leva med mig. I mitt första äktenskap som varade i 25 år tog Astri huvudansvaret för barnen. Jag frilansade, jobbpendlade och var under många år ute på många tjänsteresor. Om somrarna hade jag långledigt, men det vardagliga tog Astri ansvar för. 

 – När de första hoten kom 1991 från Hells Angels larmades hela vår kåk. Jag utsatte min familj för stor fara. Det gör jag fortfarande. Mina äldsta söner har aldrig anklagat mig för något, men de ser att jag är mer med Leon än vad jag har varit med dem.

Janne Josefsson med exfrun Helena Josefsson. Flera förlag har försökt förmå Janne Josefsson att skriva sin släkthistoria om mammans ursprung och om hur en taxichaufför förmåddes ta på sig faderskapet för mamman. Foto: THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
”Mia Parnevik är helt obetalbar. Jag märker ingen skillnad när kamerorna är på eller av, hon verkar vara lika härlig oavsett”, säger Janne Josefsson om att han och exfrun Helena medverkade i ”Parneviks” i TV3. Foto: TV3

Du sade i en tidigare intervju att jobbet tippat över från att vara passion till att bli det viktigaste och att det till och med ersatt kärleken?

– Ja, en fotograf frågade mig i slutet av 1980-talet om jag var lika framgångsrik i kärlek som i jobb. Jag fattade inte vad han menade, jag tog nog kärleken för given. Men jag var ju inte tillräckligt närvarande. Visst var familjen viktig, men jobbet gick många gånger före. Jag gick i terapi efter den dramatiska skilsmässan från Leons mamma. Då sade den kvinnliga terapeuten som jag var hos fyra-fem gånger att jag har hela verktygslådan i mitt jobb, men att jag helt saknar verktyg i privatlivet. Jobbet kan jag analysera, hantera och komma vidare i. Men i den relationen stod jag inte pall, visste inte om jag skulle välja den nya kvinnan – Helena – eller stanna kvar hos Leons mamma. Terapeuten hade helt rätt. 

Janne Josefsson: ”Är väldigt försiktig med nya förhållanden”

Hur bra är du på att hantera din privata verktygslåda nuförtiden?

– Jag klarar ju i alla fall av mina barn och har ett bra förhållande till dem... Helena och jag hade en oerhört passionerad kärlek, men det funkade inte ändå. Därför är jag väldigt försiktig med nya förhållanden nu. Det är svårt.

Vågar folk dejta dig?

– Haha, jag har en kompis som har en hel parad av tjejer att välja bland på Tinder, men jag kan ju inte tindra, kvinnorna skulle känna att de skulle träffa ”Uppdrag granskning”, jag är så jäkla förknippad med det. De veckor som Leon inte är hos mig kan jag sakna att ha sällskap. Jag vill ju inte vara ensam. Det är ett av de värsta scenarier jag kan tänka mig, att vara ensam. Ett tag var jag orolig för vad Leon tyckte. Jag lämnade hans mamma och det tyckte han förstås inte var bra. Men i dag skulle han nog klara om jag träffade någon.

Janne Josefsson har två gånger fått ”Stora Journalistpriset”. Foto: Karin Sörbring/Expressen TV
”Den historien jag älskar mest av allt är mannen i Bergsjön som i tredje avsnittet av ”Josefsson” berättar om hur sonens cykel blev stulen. Mannen sökte upp den som tagit cykeln och när han såg hemförhållandena där sade han att han gladeligen hade gett cykeln till den killen”, säger Janne Josefsson. Foto: HENRIK JANSSON / GT

Janne Josefsson berömmer maten, ber om en kopp bryggkaffe och får veta att servitören liksom Janne gillar att laga mat. 

– Nu minns jag att Leif GW när jag träffade Helena gav mig rådet att det aldrig blir bättre, man bara tror det. ”Håll dig till den du har”, sade Leif. Men han bytte ju också fru, haha. Det var en stark kärlek när vi var ihop, men nu har Helena och jag definitivt brutit upp och gjort slut. 

Du har tidigare pratat om faran med att använda sin arbetarbakgrund som revansch. I vilken mån har du ett ”underdog”-perspektiv i dag?

– Det hade varit självbedrägeri att tro att jag är ”underdog” nu. Min arbetarklassbakgrund har absolut betydelse för drivkraften och för mitt sätt att vara, för varför jag gör den journalistik jag gör. Och när man som jag har gjort en klassresa kan man bli en social kameleont och ha nytta av det i jobbet. Men numera har jag makt och jag är medveten om det.

Janne Josefsson har ståldörrar, larm, kameror och annan skyddsutrustning för att kunna jobba med det han gör. ”Vad ska man göra när man har det här jobbet? Jag kan inte göra en journalistik som är helt ofarlig. Även i den serien som kommer nu framgår det att det händer grejer och att det finns stora risker med saker vi avslöjar. Ska jag då backa undan? Jag gör ett medvetet val när jag sätter mig och anhöriga i fara”, säger Janne Josefsson till Expressens Karin Sörbring. Foto: Karin Sörbring/Expressen TV
”Det är viktigt med sådana här program, att avslöja makten som kan te sig anonym. Men det gäller också att vara medveten om att de som granskas kan uppleva det som en offentlig avrättning”, säger Janne Josefsson. Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Janne Josefssons val

Fotboll – Ishockey

”Jag håller på blåvitt sedan födseln, men det är sorgligt med huliganer som står och skriker hat till varandra”.

Vin – Vatten

”Vin känns mer festligt och är godare, men jag dricker det förstås inte vin till vardags”.

Soffa – Löpband

”Jag promenerar knappt en timme tre gånger i veckan”. 

Kungen – Drottningen

”Vi lade ner lite jobb på att gräva vidare efter boken ”Den motvillige monarken”, men nådde inte ända fram. Jag skulle vilja intervjua kungen och fråga vad som är sant. Han klarade presskonferensen jäkligt bra”.

Seriemaraton - Filmkväll 

”Jag ser mycket dokumentärer. Senast var det den om Josefin Nilsson och den var jag inte helt okritisk till. Jag blev lika berörd som alla andra, men det verkar som att en del pusselbitar utelämnats”.

Retro - Trendigt

”Sedan fyra-fem år har jag ett nästan helt nytt hem och till det fick jag köpa nya grejer, men så värst trendigt skulle jag inte säga att jag har det”.

LÄS MER: Janne Josefssons svåra tid efter dödsfallet