Premiär för ASAP Rockys dokumentär om tiden i Sverige

Expressens reporter om den första rättegångsdagen mot ASAP Rocky i augusti 2019.
ASAP Rockys dokumentär ”Stockholm syndrome” premiärvisades natt mot måndag.
Foto: ANDREW H. WALKER/SHUTTERSTOCK / ANDREW H. WALKER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
ASAP Rocky återvände till Sverige i december 2019 för en konsert i Globen.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
ASAP Rocky lämnar Stockholms tingsrätt i augusti 2019.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
ASAP Rocky på filmfestivalen Tribeca.
Foto: ANDREW H. WALKER/SHUTTERSTOCK / REX TT NYHETSBYRÅN

Natten mot måndag hade ASAP Rockys dokumentär ”Stockholm syndrome” premiär.

Dokumentären kretsar kring händelserna i Stockholm 2019 och skildrar tiden då rapstjärnan satt häktad för misshandel.

– Man vill spegla osäkerheten han kände kring i vad åklagaren egentligen var ute efter, säger Sveriges Radios korrespondent Roger Wilson i P1-morgon.

”Stockholm syndrome” premiärvisades på filmfestivalen Tribeca i New York. Drygt en timme av den en timme och 45 minuter långa dokumentären handlar om Sverige och tiden då ASAP Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, satt häktad på Kronobergshäktet i Stockholm.

Sveriges Radios korrespondent Roger Wilson såg filmen på festivalen natt mot måndag.

– Man har gjort animerade filmer om ASAP Rockys tid i häktet. Han skildras som ensam, isolerad med bara en flimrande tv i det mörka rummet där hans namn nämns hela tiden på olika kanaler, berättar han i P1-morgon.

Vidare berättar Roger Wilson att dokumentären vill spegla den osäkerhet ASAP Rocky kände i vad åklagaren egentligen var ute efter.

– Man ville visa något sorts exempel med honom eftersom han hölls kvar i häktet eftersom man var rädd att han skulle sticka från landet om han fick vara på fri fot.

Dokumentären skildrar även rapparens osäkerhet kring det svenska rättsystemet. Man menar att det amerikanska rättsystemet inte fungerar, men att det även gäller andra länder i världen – däribland Sverige.

I ”Stockholm syndrome” redovisas även händelseförloppet detaljerat med bland annat ett långt utdrag ur rättegången som är bildsatt med illustrationer.

ASAP Rocky dömdes till villkorlig dom för misshandeln.

Berättar om tiden i häktet

Under tiden i häktet spreds uppgifter i amerikanska medier att ASAP Rocky endast fick ett äpple om dagen och serverades smutsigt vatten. Något Kronobergshäktet då dementerade. 

I dokumentären tas detaljerna upp igen, däremot berättar ASAP Rocky inte själv om detta utan uppgifterna skildras genom olika tv- och radioinslag, berättar Roger Wilson.

– Till exempel att en fånge i cellen intill skulle ha spridit sin avföring kring sig och att ingen tvättade bort det eller det dåliga vattnet eller att häktet skulle vara plågat av olika sjukdomar, det låter man andra säga i olika klipp.

Sveriges Radios korrespondent menar att budskapet i filmen är att den solidaritet ASAP Rocky mötte från andra gjorde honom mer politisk och även engagerad i segregationen i Sverige.

Flera kändisar medverkar i dokumentären. Bland annat Kim Kardashian, Tyler the Creator, Michèle Lamy samt supermodellen Naomi Campbell som berättar om varför ASAP Rocky är en modeikon.

Det är ännu oklart när och hur ”Stockholm syndrome” går att se i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.