Premiär för Abbas nya satsning ”Abba Voyage” i London

Exklusiv intervju med Bernard Löhr – mannen bakom ABBA:s nya album.
Ludvig Andersson, producent bakom showen Abba Voyage
Foto: DAN MEDHURST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Abba 1976.
Foto: PA / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN
I London finns redan en uppsättning av Abba – på vaxmuseet Madame Tussauds.
Foto: WENN/IBL
Abbatarerna.
Foto: DOLCE & GABBANA/TT / TT NYHETSBYRÅN

I höstas släppte Abba sin första skiva på drygt 40 år när Abba Voyage nådde skivhyllorna och strömningstjänsterna.

Nu är det dags för nästa steg i återlanseringen av popgruppen när gruppen återförenas som avatarer i London – för att återigen stå på scen ihop.

– Det ska vara som en konsert – men en konsert på steroider, säger föreställningens producent Ludvig Andersson till TT.

Efter att de senaste åren omgärdats av rykten om återföreningar, skivsläpp och spekulationer släppte Abba bomben i höstas när gruppen meddelade att man inte bara skulle släppa ett helt fullängdsalbum med nya låtar, utan att en återförening, i form av en digital scenshow som det hade talats om i flera år, snart skulle bli verklighet. 

Nyheten chockade hundratusentals fans runtom i världen.

Den 27 maj är det nu dags för premiären av föreställningen ”Abba Voyage” i en specialbyggd arena i Queen Elizabeth Olympic Park i östra London, där publiken får se ”abbatarerna” framföra ett än så länge topphemligt urval av gruppens låtskatt. Föreställningen kompas av ett liveband bestående av tio musiker, som satts ihop av The Klaxons James Righton, och där bland annat electropopartisten Little Boots ingår.

Redan på torsdagen, den 26 maj, visas ”Abba Voyage” för inbjudna kändisar och press.

Mycket arbete ligger bakom den avancerade showen, som började planeras redan för sex år sedan – och mycket arbete återstår fortfarande för att ro projektet i land, enligt Ludvig Andersson, som är en av föreställningens producenter – tillika son till Benny Andersson.

– Förhoppningsvis kommer alla bitar att falla på plats senast fem minuter före premiären, men allt går framåt. Och det handlar ju om obeskrivligt många bitar, men vi är så många som jobbar och vi litar helt enkelt på att alla blir klara med sin del, säger han till TT i ett Zoom-samtal från ett av London-arenans omklädningsrum.

Kan komma till Stockholm

”Abba Voyage” kommer sättas upp i London till och med 2025. Därefter är det inte omöjligt att det blir någon form av turné.

– Det är absolut inte omöjligt, men först måste vi se om det går bra här och om folk fortsätter att vilja komma hit och vi säljer biljetter. Då kan vi ta showen till Sydney, New York eller till Stockholm, säger han och fortsätter:

– Det hänger på hur det går och det vågar jag inte sia om, dels för att jag är lite vidskeplig när det gäller showbiz, men också för att det faktiskt inte går att veta på förhand.

När de fyra Abba-medlemmarna nu tar plats på arenan i digital form ser de heller inte ut som de gör i dag, utan i 1979-års version av gruppen – men det gör inte att föreställningen ska ses som en nostalgitripp, betonar Ludvig Andersson.

– Det är väldigt viktigt att poängtera att abbatarerna inte är en spegling av 70-talets Abba på något sätt – det här är dagens abbor. På samma sätt är inte heller den här showen på något sätt en ”det var bättre förr”-skapelse, utan en representation av Abba 2022, säger han.

Abba-stjärnans nya liv – slutade med alkohol

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.