Prästen Karl-Henrik Wallerstein. Foto: SVTPrästen Karl-Henrik Wallerstein. Foto: SVT
Prästen Karl-Henrik Wallerstein.  Foto: SVT
Antikrundan i SVT, Anne Lundberg. Foto: SVTAntikrundan i SVT, Anne Lundberg. Foto: SVT
Antikrundan i SVT, Anne Lundberg.  Foto: SVT

Prästen bryter tystnaden – efter konflikten i SVT

Publicerad

Prästen Karl-Henrik Wallerstein tog med sig en silverskål från kyrkan till SVT:s program "Antikrundan".

Ett tilltag som väckte starka reaktioner, inte minst från länsstyrelsen som ville stoppa inslaget.

Efter händelsen berättar nu Karl-Henrik Wallerstein ut om stormen.

– De var inte så glada på mig, säger Karl-Henrik Wallenstein.

Säsongens första avsnitt av SVT-succén "Antikrundan" bjöd på en riktig smällkaramell.

Prästen Karl-Henrik Wallenstein tog med sig en dopskål i silver från Göteryds församling till programmet för att få den värderad.

 

LÄS MER: Bilderna i Antikrundan som myndigheterna ville stoppa  

 

Föremålet fick experten Lars-Yngve Johansson att ta till stora ord.

– Det är det häftigaste föremålet jag har haft i "Antikrundan". Den har ett försäkringsvärde på minst en miljon, sade han i programmet.

"Jag vet att det var viktigt att få den värderad"

Dagen efter programmet har sänts säger Karl-Henrik Wallerstein att han fått positiva reaktioner.

– Många tycker att det har varit kul. Det tycker jag själv också. För oss är den väldigt värdefull. En miljon kronor är väldigt mycket pengar, säger han till Expressen.

– Man kan ju döpas i en spann med vatten också, men det här blir på något sätt mäktigt att den är så värdefull. Men människan är så klart mycket, mycket mer värdefull än en dopskål.

Men alla var inte lika roade. Länsstyrelsen menade att Karl-Henrik brutit mot kulturmiljölagen genom att föra ut föremål ur kyrkan utan tillstånd.

Myndigheter försökte dessutom få inslaget stoppat, vilket programledaren Anne Lundberg bekräftade för Expressen.

Karl-Henrik Wallerstein menar att inte alla har varit lika glada på honom och tar på sig en del skuld.

– Jag gjorde ju fel, det gjorde jag. Länsstyrelsen har sina regler och kyrkorådet har sina prioriteringar. De var kritiska till att jag inte meddelat dem, och de hade sagt nej också. Men jag vet att det var viktigt att få den värderad, säger han.

Karl-Henrik Wallerstein menar också att de vidtagit säkerhetsåtgärder för att skydda föremålet från oönskat besök.

– Det är hemligt var den befinner sig nu. Det får inte komma ut. Sedan ska vi sätta upp larm och vi ska ha den i säkert förvar.

Biskopens svar till prästen

Göteryds församling ligger i Växjö stift, Småland.

Fredik Modéus är biskop i Växjö stift. Han tittade också på programmet och reagerade med blandade känslor.

– Min reaktion var ganska lik länsstyrelsens. Det här är någonting som kräver tillstånd, man får inte göra så här enligt lagen. Sedan är det ju alltid positivt att visa saker, men det måste ske på ett klokt och genomtänkt sätt. Liten dubbel reaktion på så sätt, säger han.

– Skälet till att det här skyddet finns runt föremål för våra kyrkor är att de är del av våra kulturarv, och väldigt viktiga. Det som är viktigt brukar vi omgärda med genomtänkta bestämmelser som gör att de kan skyddas. Det gör att man inte kan ta med en sak ut från kyrkan bara för att man känner för det.

Efter händelsen har Fredrik Modéus varit i kontakt med Karl-Henrik Wallerstein.

– Vi pratade om den uppkomna situationen och att han i högsta grad borde varit medveten om att det är någonting man inte gör. 

Fredrik Modéus säger också att stiftet inte har något tillsyningsansvar för föremålet, utan att det ligger på länsstyrelsens bord. 

– På ett sätt är detta ingen angelägenhet för mig. Han har inte gjort något fel relativt vigningslöftena, vilket är det som ett stift och dess domkapitel kräver. 

Finns det något Karl-Henrik hade kunnat göra annorlunda?

– Ja, han hade kunnat låta bli att ta med skålen till Antikrundan till exempel. Det hade nog varit klokt att inte göra det, säger Fredrik Modéus med ett skratt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag