Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

PO:s svar – efter sajtens artiklar om Jenny Strömstedt

Under den senaste månaden har sajten Stoppa pressarna publicerat över 30 artiklar om TV4-profilen Jenny Strömstedt
Foto: OLLE SPORRONG
Daniel Nyhlén, som är publisher på Stoppa pressarna.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson.
Foto: BOSSE NILSSON / KB / SCANPIX / KRISTIANSTADSBLADET SCANPIX SWEDEN

Under den senaste månaden har sajten Stoppa pressarna publicerat över 30 artiklar om TV4-profilen Jenny Strömstedt, där det insinueras att hon ljuger och har alkoholproblem.

Nu har ”Nyhetsmorgon”-programledaren fått nog och kräver att få möta mannen bakom sajten, journalisten Daniel Nyhlén – samtidigt som Pressombudsmannen menar att TV4-profilen borde kunna polisanmäla journalisten.

– Eftersom Stoppa pressarna saknar utgivningsbevis skulle det också kunna vara en möjlig väg att polisanmäla och se om en åklagare vill väcka åtal enligt förtalsparagraferna i brottsbalken, säger Ola Sigvardsson.

Fler än 30 artiklar har publicerats om TV4-profilen Jenny Strömstedt på skvallersajten Stoppa pressarna bara den senaste månaden. I artiklarna, som ofta baseras på Strömstedts krönikor från Expressen, påstås det bland annat att tv-profilen fejkat en händelse där hon blivit attackerad när hon var ute och cyklade. I flera artiklar insinueras det också att Jenny Strömstedt har en problematisk relation till alkohol, med hänvisning till en av hennes krönikor.

Nu har Jenny Strömstedt tröttnat på den tunga bevakningen, och vill att det ska få ett slut.

– Nästa gång drabbar det någon utan en plattform att slå tillbaka. Fejknews är ett mycket större problem än det som drabbat mig, säger Jenny Strömstedt.

Tv-programledaren och hennes man Niklas Strömstedt säger att de har bett om ett möte med Daniel Nyhlén, som är publisher på Stoppa pressarna, men att de inte fått någon respons. Då Nyhlén saknar utgivningsbevis kan ärendet inte tas till pressombudsmannen.

– Ett första steg vore om Daniel Nyhlén skaffade sig ett utgivningsbevis så att alla som är utsatta kan få sin sak prövad av pressombudsmannen, sen får han gärna plocka bort de lögnaktiga artiklarna. Längre än så har vi inte tänkt än, säger Jenny Strömstedt.

Pressombudsmannen: ”Möjlig väg att polisanmäla”

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson förklarar att Nyhlén frivilligt måste ansluta sig till det pressetiska systemet för att ärendet ska kunna prövas hos PO – det räcker alltså inte med ett utgivningsbevis.

– Alternativa vägar för den som vill pröva en publicering i Stoppa pressarna är att anmäla till Justitiekanslern eller driva ärendet själv i domstol. Eftersom Stoppa pressarna saknar utgivningsbevis skulle det också kunna vara en möjlig väg att polisanmäla och se om en åklagare vill väcka åtal enligt förtalsparagraferna i brottsbalken, säger Ola Sigvardsson.

Vännerna och kollegerna på TV4 stöttar ”Nyhetsmorgon”-programledaren i konflikten med Stoppa pressarna.

– Alla har varit stöttande. Jag och kollegerna var till att börja med lätt roade av allt fabulerande, men till sist sätter man skrattet i halsen, säger Jenny Strömstedt.

Viveka Hansson, Jenny Strömstedts chef på TV4, skriver i ett sms att profilen får stöd från kanalen.

”Jenny Strömstedt är en mycket uppskattad programledare och kollega här på TV4. Hon formulerar väl själv vad detta handlar om, och självklart stöttar vi henne. Många av våra medarbetare är vana att verka i offentligheten, men det här är ju ändå långt över gränsen”.

Daniel Nyhléns svar efter artiklarna

Daniel Nyhlén säger själv i en kommentar till Aftonbladet att han kopplat in en bolagsjurist – då han tycker att paret Strömstedt kommer med obefogade anklagelser.

”De anklagelser som Jenny och Niklas Strömstedt riktar mot Stoppa Pressarna i samband med ovan nämnda granskning är allvarliga. Vår bolagsjurist utreder nu hur vi juridiskt kan agera mot osanningarna och de omdömen de sprider i sina sociala medier om mig som person och vår verksamhet”, skriver Nyhlén i ett mejl till tidningen.

Expressen har sökt Daniel Nyhlén för svar på flera frågor: bland annat om han kan förstå att Jenny tar illa vid sig av artiklarna, vilka som ifrågasatt sanningshalten i Jenny Strömstedts krönika samt varför Nyhlén i dagsläget inte har något utgivningsbevis.

Daniel Nyhlén svarar i stället med ett mejl med ett eget uttalande där han skriver:

– Vår bevakning kring Jenny Strömstedt utgår från hennes ifrågasatta krönika i Expressen (22 juni 2019) där hon hävdar att hon blivit brutalt misshandlad. Fråga gärna Jenny varför hon under flera veckor har vägrat kommentera sanningshalten i den. Inte heller hennes chef Viveka Hansson på TV4 vill kommentera anklagelserna om lögn. Varför? 

Niklas Strömstedt: ”Publicistiska haveri”

Daniel Nyhlén skriver vidare att han upplever att Niklas och Jenny Strömstedt har ”hetsat upp hundratals människor på sina sociala medier som nu angriper mig personligen”.

– Det handlar bland annat om hur de ska sabotera Stoppa Pressarnas verksamhet och på andra sätt ”komma åt” mig. Dessa angrepp är allvarliga och obehagliga för mig och min familj, skriver Nyhlén i ett mejl.

I ett inlägg på Instagram skriver Niklas Strömstedt bland annat: ”Egentligen är den här typen av publicistiska haverier ingenting att yvas över och det måste vara plågsamt för redaktör Nyhlén att ingen jävel bryr sig om, tror på eller sprider vidare det hans stoppade pressar påstår”.

Jenny Strömstedt har återpublicerat sin makes inlägg på sin egen Instagram.

– Jag står vanligtvis ut med mycket, men till sist undrar jag vad som är rimligt att någon får hitta på och publicera om en annan människa, säger Jenny Strömstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.