Rolf Porseryd. Foto: TV4
Rolf Porseryd. Foto: TV4

Porseryd lämnar rutan efter 28 år

Publicerad

TV-legendaren, journalisten Rolf Porseryd, 71, kliver ut från rampljuset på TV4.

Efter 28 år i rutan.

Det framkom i kanalens Nyhetsmorgon under lördagen. 

I går fyllde Rolf Porseryd, tv-reportern med den grånade kalufsen och den karaktäristiska mustaschen, 71 år. 

I dag under Nyhetsmorgon i TV4 framgår det att den legendariske och populärare journalisten och utrikeskommentatorn inte ska synas lika mycket i rutan längre. 

Rolf Porseryd har sedan 1970-talet bevakat en rad stora konflikter och naturkatastrofer. Han har blivit ett känt ansikte och en omtyckt profil. 1990 rekryterades han av TV4. Innan dess arbetade han på Sveriges Radio samt ett år på SVT:s Aktuellt. 

Rolf Porseryd tillsammans med sonen Pelle. Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN SIGGE KLEMETZ

Blev bortkörd från Vita huset

Ofta har han varit i hetluften – även när kameran rullat. 

Så sent som i maj förra året befann sig den legendariske TV-journalisten utanför Vita huset i Washington DC då det spärrades av efter att en person försökt ta sig in på området.

TV4:s reporter Rolf Porseryd blev då, mitt i sändning framför den pampiga byggnaden, avvisad från platsen.

– Av någon anledning så måste vi dra härifrån, sa han i den dramatiska sändningen. 

Tanken är att Rolf Porseryd ska vara kvar på kanalen, men inte synas på samma sätt som tidigareFoto: FOTO FRÅN TV4 /

Flera dramatiska händelser med Porseryd

TV4 har sammanställt ett klipp med flera andra dramatiska händelser med Rolf Porseryd ute på fältet.

Men nu ser tiden bakom kameran ut att bli betydligt mer sparsam. Tanken är att Rolf Porseryd ska vara kvar på kanalen, men inte synas på samma sätt som tidigare i rutan.

Rolf Porseryd har fått flera priser under sin karriär: Sveriges Radios Ikaros pris och Publicistklubbens Stora Pris. han har även fått internationella utmärkelser vid New York Film and Television Festival för en dokumentärfilm om Nordkorea. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag