Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pophouse Entertainment köper Swedish House Mafias låtkatalog

Swedish House Mafia – Axel ”Axwell” Hedfors, Steve Angello och Sebastian Ingrosso – säljer sin musikkatalog till Pophouse Entertainment.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Ulvaeus är en av ägare till Pophouse Entertainment. Här syns Ulvaeus med Benny Andersson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedish House Mafia är närmast aktuella med albumet ”Paradise Again”.
Foto: Alexander Wessely / Pophouse Entertainment
I juli börjar Swedish House Mafias världsturné Paradise Again World Tour.
Foto: Therese Öhrvall / Pophouse Entertainment

Swedish House Mafia säljer gruppens låtkatalog.

Köpare är Pophouse Entertainment, som bland annat ägs av Abba-legendaren Björn Ulvaeus.

– De investerar inte bara kapital i SHM utan framför allt unik kunskap och erfarenhet vilket kommer att ta vårt musikaliska arv till nya områden och en ny publik, säger medlemmarna i Swedish House Mafia i en gemensam kommentar.

I augusti stod klart att Pophouse Entertainment köpt det svenska podcastbolaget Perfect Day med målet att bygga en ”europeisk marknadsledare inom podcastinnehåll”. 

Nu meddelas en ny investering. 

Företaget, som ägs av Abba-legendaren Björn Ulvaeus, EQT-grundaren Conni Jonsson och Universal music, förvärvar rättigheterna till Swedish House Mafias låtkatalog. 

Affären innefattar även Axwell^Ingrossos förlagsrättigheter och masterinspelningar. 

Swedish House Mafia: ”Det känns fantastiskt”

Pophouse Entertainment och Swedish House Mafia bildar samtidigt ett gemensamt bolag som ska ”vidareutveckla och stärka SHM:s varumärke och katalog via nya projekt och musikupplevelser”. 

– Det känns fantastiskt för oss att samarbeta med just Pophouse Entertainment som kommer att göra så mycket mer än att bara äga vår musik. De investerar inte bara kapital i SHM utan framför allt unik kunskap och erfarenhet vilket kommer att ta vårt musikaliska arv till nya områden och en ny publik, säger Sebastian Ingrosso, Axel ”Axwell” Hedfors och Steve Angello i en gemensam kommentar. 

Swedish House Mafias nya studioalbum ”Paradise Again” släpps i mitten av april på Republic Records. Den svenska trion samarbetade nyligen med den kanadensiska superstjärnan The Weeknd. I juli börjar Swedish House Mafias världsturné Paradise Again World Tour. 

Pophouse Entertainment: ”En milstolpe”

I och med affären erhåller Pophouse Entertainment samtliga rättigheter – masterinspelningar, kompositörsandelar och förlagsrättigheter – till hits som ”Don´t you worry child”, ”Greyhound” och ”Save the world”. 

Affären med Swedish House Mafia markerar startpunkten för Pophouse Entertainments internationella expansion med fokus på Storbritannien och USA. 

– Swedish House Mafia var helt banbrytande när de kom och tog den elektroniska musiken från klubbarna till arenor världen över. Det ska bli otroligt spännande att, tillsammans med Axwell, Sebastian och Steve, få berätta deras historia för kommande generationer och en ny publik, säger Per Sundin, vd på Pophouse Entertainment och fortsätter: 

– Pophouse Entertainments förvärv av gruppens masterinspelningar och förlagsrättigheter är en milstolpe för oss, men det är vårt ”joint venture” med medlemmarna i bandet som bäst exemplifierar den typ av partnerskap vi söker i vår framtida expansion. 

Samtidigt meddelas även att Steve Barnett, tidigare bland annat vd och styrelseordförande för Capitol Music Group och Columbia Records, börjar jobba på företaget. 

Barnett ska, enligt pressmeddelandet, ”identifiera intressanta rättighetsinnehavare på den brittiska och amerikanska marknaden”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.