Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens bevisjakt mot svenske skådespelaren

Utredningen kring den svenske sexbrottsmisstänkte skådespelaren i Florida är snart klar.
Den svenske skådespelaren sitter inlåst i ett fängelse i Florida i väntan på att rättsprocessen ska gå vidare. Foto: Amerikansk domstol / Amerikansk domstol
Chris Imel vid polisen i Palm Bay säger att mannens telefon har granskats i jakt på bevis mot honom. Foto: Tomas Kvarnkullen

WASHINGTON DC. Utredningen kring den sexbrottmisstänkte svenske skådespelaren i Florida är snart klar. 

Polisen uppger att man har kartlagt mannens resor och granskat innehållet i hans telefon.  

– Vi har extremt stark bevisning mot honom, säger Chris Imel vid Palm Bay Police.

Den svenske mannen i 40-årsåldern greps i mitten av juli i Florida efter att ha setts tillsammans med en minderårig flicka vid poolområdet på ett hotell i Palm Bay, sydost om Orlando. 

Han uppgav i inledande förhör med polisen att han rest till USA för att träffa flickan och ha sex med henne. 

Sedan dess sitter skådespelaren, som har varit verksam vid flera större svenska scener, inlåst på ett fängelse i väntan på att rättsprocessen ska gå vidare. 

Har granskat telefoner

Polisen i Palm Bay uppger nu att den snart är klar med utredningen av brotten mannen misstänks för, som bland annat avser sexuella övergrepp mot barn som ännu inte fyllt 16 år. 

Utöver förhör med mannen och flickan uppger chefen för utredningen att man har granskat innehållet i flera telefoner och datorer som tillhör mannen och flickan. 

– Jag kan ännu inte gå in i detalj på vad vi har funnit, men jag kan säga att det finns information, bevis som bekräftar grooming och den pågående relationen mellan den misstänkte och offret, säger Chris Imel vid polisen i Palm Bay. 

Imel uppger att man även har sökt efter information kring eventuella andra minderåriga som mannen kan ha haft kontakt med, antingen i USA eller i andra länder. 

– Inget som vi har sett så här långt pekar i den riktningen, men det kan förändras under tidens gång, säger han.

Den svenska skådespelaren - detta har hänt

Fynd gjordes i rummet

Mannen ska enligt polisförhören ha rest till USA från Sverige vid två tillfällen, en gång i mars och en gång i maj, då han valde att stanna kvar i landet. 

– I det här fallet har vi specifikt tittat på hans resor. När det gäller ett allvarligt brott och resor för att möta upp med en minderårig för en sexuell relation har även hans pass tagits i beslag och bagage, bagageetiketter, resedokument eller biljetter, säger Imel.   

Anställda vid hotellet i Palm Bay har tidigare berättat för Expressen att polisen i samband med mannens gripande sökte igenom hotellrummet han bodde i.

Enligt dokument som lämnats in till domstolen beslagtog polisen en rad föremål efter att ha sökt igenom mannens tillhörigheter. Bland föremålen fanns bland annat telefoner, Ipad, bilder, kondomer och resedokument. Dokumenten visar att man även hittade ett graviditetstest i en resväska.

Polisen vill dock inte kommentera de uppgifterna. 

– Det finns väldigt strikta lagar kring vad jag kan och inte kan säga, särskilt när det gäller ett fall som rör sexbrott, säger Chris Imel.

Hur skulle du beskriva bevisningen?

– Jag skulle säga att vi har extremt stark bevisning mot honom för de brott han greps för och jag är säker på att det kommer att leda till att han fälls, säger Chris Imel. 

En ny domstolsförhandling i fallet skulle enligt tidigare uppgifter hållas under torsdagen, men den sköts upp och något nytt datum finns ännu inte. 

Efter det inledande polisförhöret har mannens försvar lämnat in dokument till domstolen, där det framgår att han förnekar brott. 

Expressen har sökt mannens försvarare Colleen Adkins DeGraff.