Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen i Oman gör uttalande om Tim ”Avicii” Berglings död

Tim "Avicii" Bergling.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Tim "Avicii" Bergling.
Foto: ABACA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Tim ”Avicii” Bergling avled i Muskat, Oman.

Nu har polisen kommit med ett officiellt uttalande kring världsstjärnans dödsfall – Tim Bergling hittades död på ett hotell, enligt ett pressmeddelande. 

Enligt utredningen finns det ingen brottsmisstanke bakom Tim Berglings död.

Tim ”Avicii” Bergling hyllades i hela världen efter hans dödsfall på fredagen. 

Världsstjärnan hittades död i Muskat, huvudstaden i landet Oman där han levt semesterliv under en tid. Tim Bergling blev 28 år gammal. 

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död. Han befann sig i Muskat, Oman och påträffades död under fredag eftermiddag lokal tid”, skrev talespersonen Ebba Lindqvist i ett uttalande på fredagen.

Under tisdagen kom ett pressmeddelande Omans officiella nyhetsbyrå Oman News Agency där man refererar till ett uttalande från polisen. 

Av polisens uttalande framgår att två obduktioner gjorts. Enligt polisen bekräftar obduktionerna att det inte finns någon brottsmisstanke kring Tim Berglings död.

Oman News Agency meddelar även i pressmeddelandet att Tim Bergling hittades död på ett hotell i Muskat. 

Pressmeddelandet är den enda officiella kommentaren från den omanska polisen. Rapporten från utredningen har tidigare skjutits upp innan det publicerades av Oman News Agency under tisdagen.

LÄS MER: Aviciis vädjan – visar sin kamp i egna filmen


Efter att ha bott på Muscat Hills resort vistades Tim Bergling på olika håll i området kring Muskat. En bild, som påståtts vara tagen dagen innan DJ-stjärnans bortgång, visar honom klädd i T-shirt och kortbyxor ombord på en yacht.

I ena handen håller han ett glas med sugrör i. I bakgrunden på bilden syns stilla vatten och klippor.

Dagarna innan dödsbeskedet kom var Tim Bergling också på en fest i ett hus i en av de mer exklusiva delarna av Omans huvudstad Muskat.

Efter att stjärnan avlidit har hans anhöriga åkt ner till Oman.

Tim ”Avicii” Bergling.
Foto: TOM DONOGHUE / POLARIS/IBL POLARIS

Berättade om hälsoproblemen

Tim Bergling har själv valt att berätta om sina hälsoproblem, som föranledde beslutet att sluta turnera 2016. 

Han berättade om sitt stundtals tunga alkoholbruk, och om bukspottkörtelinflammationen som 2013 ledde till att han fick läggas in på sjukhus. 

– Det känns som att bli knivhuggen i magen och ryggen samtidigt. För mig var det definitivt den värsta smärtan jag haft någonsin. Och man kan inte riktigt göra något åt det, förutom att inte äta eller dricka. Och för att klara smärtan får man smärtstillande, berättade Tim Bergling i SVT-dokumentären "Avicii: true stories".

Valde att sluta turnera

I dokumentären berättar Tim Bergling även om hur han fick panik av tanken på att genomföra de sista spelningarna. 

– Jag kommer få panik av det här, jag kommer få panik, på riktigt. Jag får panik av hela den här grejen. Jag kommer inte kunna göra det, det kommer inte gå, säger han i dokumentären. 

Han berättar att han inte kände sig rädd för att förlora pengar eller anseende efter beslutet. 

– Jag ser typ inga, för mig, positiva grejer i att göra ett enda gig till, hur jag än vrider och vänder på det. 

Då han får frågan om han ser någonting negativt med att sluta turnera svarar han:

– Egentligen inte. För jag ser alla de grejerna, men jag är inte rädd för dem. Det är klart att det är negativt att förlora pengar och anseende, det är klart att det är negativt. Men jag är inte rädd för det. 

Men enligt dj-stjärnan Tiësto, som var vän till Tim Bergling, funderade svensken på att börja turnera igen. 

– Jag åt middag med honom i L.A två månader sedan. Han var väldigt frisk och glad. Det var jättetrevligt och vi pratade ikapp. Han funderade på att börja turnera igen. Han sa att han inte var redo än, men han tänkte absolut på det, säger Tiësto, som egentligen heter Tijs Michiel Verwes, till radiokanalen Sirius XM, något som Aftonbladet rapporterat om. 

LÄS MER: Aviciis familj skriver öppet brev – tackar för stödet 


Madonnas hyllning

Madonna, som samarbetade med Avicii på sångerskans album ”Rebel heart” från 2015, publicerade en bild på Instagram och skrev:

”Så sorgligt... Så tragiskt. Farväl käre, fine Tim”.

Dansmusikstjärnans unika känsla för melodier och hans stora musikaliska framgångar har även hyllats av fans, vänner och branschkolleger som Robbie Williams och Kygo. 

På lördagen syntes vänner ur artisteliten samlas vid Tim Berglings hem i Beverly Hills i Kalifornien i USA. Vid dörren hade det också lämnats blommor, bland annat en bukett gula rosor.

I den nederländska staden Utrecht, såväl som i Stockholm och Norrköping, spelade kyrkklockor melodier från Tim Berglings låtar under dagarna efter hans död. 

https://www.instagram.com/p/BhzbSCuhFEd/?taken-by=madonna

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia sörjer Avicii

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia känner superstjärnan från att han spelade på deras bröllopsfest 13 juni 2015. Efteråt tackade Tim Bergling för förtroendet.

"Tack så mycket för en fantastisk upplevelse och för att jag fick vara med på er speciella kväll. Grattis prins Carl Philip och prinsessan Sofia - jag önskar er allt det bästa", skrev han då på Instagram.

Tim ”Avicii” Bergling.
Foto: JOHN SHEARER / AP TT NYHETSBYRÅN

Slog rekord på Spotify

Efter dödsfallet på fredagen sattes ett nytt Spotify–rekord i Sverige: Avicii blev då den mest spelade artisten under en enskild dag. 

20 av Aviciis låtar har placerat sig på Topp 50 i Sverige under helgen varav hela nio låtar återfinns på topp 10. På den globala topp 50-listan återfinns 10 låtar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.