Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Dokusåpastjärnan har lurat unga på miljoner

24 september i år greps den före detta norske Paradise Hotel -deltagaren.Foto: Pressbild/Paradise Hotel Norge/TV3
Carl Aksel Jansen i Paradise Hotel Norge 2015.Foto: Paradise Hotel Norge/TV3

På Instagram visade han upp lyxlivet. Men polisen var honom på spåren. 

Nu sitter den norske Paradise Hotel-deltagaren Carl Aksel Jansen, 24, häktad misstänkt för att ha lurat unga kvinnor på över fem miljoner kronor, rapporterar norska TV2.

24-årige norrmannen Carl Aksel Jansen blev ett känt ansikte för en hel del av den norska befolkningen när han var med i dokusåpan Paradise Hotel Norge 2015.

Sedan dess har han gett en bild av att leva ett liv i lyx via sin Instagram. Han åker på exotiska resor, gåt på exklusiva fester, kör häftiga bilar och har dyra märkeskläder. 

Men enligt norska skatteverket hade han noll kronor i inkomst och förmögenhet mellan 2015 och 2017. Förra året, 2018, tjänade han 117 503 norska kronor, motsvarande 124 000 svenska kronor. Det är en något mindre summa än ett norskt studielån under ett år, enligt norska TV2.

Lurades på fem miljoner kronor

Det har fått den norska polisen att dra öronen åt sig. 

– Vi ser att han har haft en betydande överförbrukning jämfört med vad hans ekvation skulle indikera. Det gör att polisen intresserade sig för honom, säger polisåklagare Andreas Kruszewski till TV 2.

Och nu har han hamnat i rampljuset igen. Hösten förra året anmälde en kvinna i 20-årsåldern Jansen för att ha lurat henne på pengar. Under de följande månaderna kom fler anmälningar in. 

24 september i år greps den före detta Paradise Hotel -deltagaren i sitt hem, misstänkt för flera fall av grovt bedrägeri. Han är fortsatt fängslad då domstolen anser att risken är stor att han skulle begå allvarliga kriminella handlingar om han försattes på fri fot, enligt häktningsbeslutet.

”Ber om ursäkt”

Totalt misstänks Jansen ha lurat fem personer – två män och tre kvinnor – på flera miljoner kronor. Enligt uppgifter till TV 2 rör det sig om fem miljoner kronor och bedrägeriet ska ha pågått i ett års tid.

– Han har erkänt de flesta omständigheterna i anklagelsen och ber om ursäkt till de drabbade. Han kommer nu att ta avtjäna sitt straff för vad han har gjort och jobba med att bekämpa sitt narkotikamissbruk, säger försvarsadvokaten Petter Bonde till norska Dagbladet.

Straffet för grovt bedrägeri är upp till sex års fängelse, medan straffnivån ökar upp till 12 års fängelse vid upprepade fall, skriver TV2.

24-åringen ska ha utnyttjat sin kändisstatus för att få betalningsupplysningar på offren och utifrån dessa lyckats ta lån i de drabbades namn. 

Enligt målsägandebiträdena för de tre kvinnorna har händelserna inneburit stora påfrestningar för de drabbade. 

– Det har påverkat både dem och deras familjer i stor utsträckning. De är nedbrutna och känner sig lurade och dessutom är det en stor ekonomiskt börda, säger målsägandebiträdet Mari Sveen till TV2.

Tidigare straffad

Carl Aksel Jansen är straffad sedan tidigare, 2013 på grund av narkotikainnehav och urkundsförfalskning, två år senare dömdes han för att ha kört bil onykter och innehav av narkotika. Han har tidigare berättat om sitt alkohol- och narkotikamissbruk i norska Se&Hör. 

24-åringen är även en del av en musikduo som har över 20 miljoner streams på Spotify . 

https://www.facebook.com/ArtistCarlAksel/photos/a.476283759406932/476283152740326/?type=3&theater