Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska anklagelsen: Ukraina bröt mot reglerna i Eurovision

Fjärdeplats för Cornelia Jakobs i Eurovision Song Contest – Ukraina tog hem segern.
Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
De ukrainska vinnarna Kalush Orchestra.
Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: @N_KACELI / AVALON / STELLA PICTURES/@N_KACELI / AVALON AVALON
Svenska Cornelia Jakobs knep fjärdeplatsen i årets upplaga av Eurovision.
Foto: Eurovision Song Contest

Efter Ukrainas vinst i Eurovision i går reagerar nu ryska medier – och politiker.

Maria Zakharova, som är talesperson för utrikesdepartementet, säger att ”bilden av vad som hänt landet inte skulle vara komplett” om inte Ukraina vann tävlingen. 

– Folkdräkter, instrument, break dance och visor om Azovstal. Europa ger stående ovationer. Ridå, skriver hon i ett kritiskt meddelande på Telegram. 

Samtidigt hävdar den ryska tidningen Izvestia att Ukraina ”bröt mot reglerna”. 

Ukrainska Kalush Orchestra vann årets Eurovision Song Contest i Turin med bidraget ”Stefania”. Efter framförandet avslutade de med en känsloladdad uppmaning till publiken: 

- Snälla hjälp Ukraina, Mariupol. Rädda Azovstal, sa en av bandmedlemmarna och syftade på det hårt drabbade stålverket utanför hamnstaden Mariupol. 

Ryssland har portats från årets tävling som en följd av landets invasion av Ukraina. Den europeiska radio- och tv-unionen (EBU) skrev då att beslutet motiveras av ”den aldrig tidigare skådade krisen i Ukraina” och att ett ryskt bidrag ”skulle äventyra tävlingens rykte”. 

Hävdar regelbrott

Nu reagerar ryska medier och politiker på vinsten. Tidningen Izvestia, som är en av de största i Ryssland, hävdar att Ukraina bröt mot reglerna på scenen när de ”utropade politiska slagord”. Tidningen konstaterar också att det ukrainska bandet också gav sin ”ståndpunkt” efter sitt framträdande:

– Fred till Ukraina. 

Maria Zakharova, som är talesperson för utrikesdepartementet, har också kommenterat resultatet. Hon är chef för ryska UD:s press och informationsavdelning, direkt underställd utrikesministern

”Utan Ukrainas seger vid Eurovision hade inte bilden av vad som hänt det här landet varit komplett. Folkdräkter, instrument, break dance och visor om Azovstal (stålverket i Mariupol). Europa ger stående ovationer. Ridå”.

EBU skriver i en kommentar att man inte ser stödet till Ukraina som politiskt:

”Vi har förståelse för de djupa känslorna rörande Ukraina just nu. Vi ser kommentarerna av Kalush Orchestra och andra artister som uttrycker stöd för det ukrainska folket som humanitära i stället för politiska till sin natur”. 

Pro-ryska hackergrupper försökte även sabotera musiktävlingen, rapporterar Reuters. Under finalen och semifinalen den 10 maj riktades flera pro-ryska cyberattacker mot tävlingen, som italiensk polis lyckades avvärja. Enligt Reuters är det grupperna Killnet och Legion som ligger bakom attackerna. 

Zelenskyj: Ska göra allt

I Kiev råder utegångsförbud från klockan 22 på kvällarna, men på baren Buena Vista i centrala Kiev höll man öppet för att visa Eurovision-finalen. Ägaren Max Tolmatjov berättar för CNN att Kievborna ville visa sitt stöd: 

– De vill visa sin patriotiska anda. Detta krig har tagit hårt på människor och det här är en möjlighet att sätta de mörka tankarna åt sidan för en stund. 

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj hyllar vinsten på Facebook och skriver att han hoppas att Eurovision kommer kunna ordnas i Mariupol – som drabbats hårt i kriget. 

”Nästa år kommer Ukraina ordna Eurovision! För tredje gången i dess historia. Och vad jag tror – inte den sista”, skriver han och fortsätter:

”Vi ska göra allt för att Eurovision-deltagare och gäster en dag får gästa Ukrainas Mariupol”. 

Cornelia Jakobs privata fest med familjen i natt

Följ med in på festen efter Eurovision: ”Så fort jag var klar med numret började jag storgråta”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.