Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polarpriset till Paul Simon och Yo-Yo Ma

Paul Simon tilldelas Polarpriset tillsammans med cellisten Yo-Yo Ma.
Foto: Henny Ray Abrams

STOCKHOLM. Paul Simon och den kinesisk-amerikanske cellisten Yo-Yo Ma är 2012 års  mottagare av Polarpriset. Det tillkännagavs vid en ceremoni i Stadshuset  i Stockholm under tisdagsförmiddagen.

Valet av Paul Simon motiveras med att "ingen annan har gjort sig mer förtjänt av epitetet 'world class songwriter'. Under fem decennier har Paul Simon byggt broar över inte bara 'troubled waters' utan över hela oceaner genom att musikaliskt förena olika kontinenter".

– Det är ett jättebra val, Paul Simon har varit en av giganterna inom populärmusiken de senaste 50 åren, säger radioprofilen och musikkännaren Stefan Wermelin och förklarar varför:

– Det beror framför allt på hans musikalitet och noggrannhet, här ska jävlar i mig inte slarvas, inspelningarna har tagit lång tid och varit påkostade och han har haft en massa musikaliska idéer som han har genomfört ordentligt.

Den flerfaldigt Grammybelönade artisten, som fyllde 70 år i höstas, är kanske mest känd för sitt arbete i duon Simon and Garfunkel med låtar som "Bridge over troubled water", "Mrs Robinson" och "Sounds of silence". Från Simons solokarriär går det att lyfta fram 1986 års "Graceland" med låtar som "You can call me Al" och "The boy in the bubble".

"Ledande cellist"

Yo-Yo Ma lyfts fram som "vår tids ledande cellist" med förmågan att förena människor över hela världen. Den 56-årige kinesisk-amerikanen är kanske främst känd för sina tolkningar av Bachs cellosviter men har även gett sig på barockverk, tango, bluegrass och filmmusik ("Crouching tiger, hidden dragon").

Paul Simon och Yo-Yo Ma får ta emot priset ur kung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 28 augusti. Dessutom kommer bägge att bjuda på konserter i Sverige i sommar. Yo-Yo Ma uppträder med Kungliga Filharmonikerna i Stockholms konserthus den 25 augusti. Sedan tidigare är det känt att Paul Simon tillsammans med Ladysmith Black Mambazo framför "Graceland" i Globen i Stockholm den 22 juli.

Polarpriset instiftades 1989 av Abbas manager och skivbolagsdirektören Stikkan Anderson. Prissumman är på en miljon kronor till vardera pristagare.
Förra året gick priset till Patti Smith och Kronos Quartet.

Vinnare av Polarpriset

2012: Paul Simon (USA) och Yo-Yo Ma (USA)
2011: Kronos Quartet (USA) och Patti Smith (USA)
2010: Björk (Island) och Ennio Morricone (Italien)
2009: José Antonio Abreu och El Sistema (Venezuela) och Peter Gabriel (Storbritannien)
2008: Renée Fleming (USA) och Pink Floyd (Storbritannien)
2007: Steve Reich (USA) och Sonny Rollins (USA)
2006: Valerij Gergiev (Ryssland) och Led Zeppelin (Storbritannien)
2005: Gilberto Gil (Brasilien) och Dietrich Fischer-Dieskau (Tyskland)
2004: BB King (USA) och György Ligeti (Ungern/Österrike)
2003: Keith Jarrett (USA)
2002: Sofija Gubajdulina (Ryssland) och Miriam Makeba (Sydafrika)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.