Svenske låtskrivaren Max Martin får årets Polarpris. Foto: Robert GauthierSvenske låtskrivaren Max Martin får årets Polarpris. Foto: Robert Gauthier
Svenske låtskrivaren Max Martin får årets Polarpris.  Foto: Robert Gauthier
Max Martin. Foto: Chris PizzelloMax Martin. Foto: Chris Pizzello
Max Martin.  Foto: Chris Pizzello
Den andra vinnaren Cecilia Bartoli. Foto: Chad RachmanDen andra vinnaren Cecilia Bartoli. Foto: Chad Rachman
Den andra vinnaren Cecilia Bartoli. Foto: Chad Rachman
Cecilia Bartoli. Foto: Sigi TischlerCecilia Bartoli. Foto: Sigi Tischler
Cecilia Bartoli. Foto: Sigi Tischler

Max Martin och Cecilia Bartoli får Polarpriset

Publicerad

Vilken succé för Sverige!

Årets Polarpris går till den italienska operasångaren Cecilia Bartoli – och den svenska låtskrivaren och producenten Max Martin!

– Tack så mycket, det är en stor ära, säger den svenska låtskrivaren i en videohälsning till prisnämnden.

Det var vid en presskonferens i Stockholms stadshus som det ärofyllda priset delades ut under onsdagsmorgonen.

Priset är ett internationellt musikpris som instiftades 1989 av Stikkan Anderson. Det delades ut första gången 1992 och priset är inte begränsat till någon specifik musikgenre.

Svensksuccé!

Det var två stycken som tilldelades priset – och den första mottagaren var operasångaren Cecilia Bartoli, som anses vara en av världens bästa operasångare.

 

LÄS MER: Här är Max Martins imperium

 

Men det var när den andra mottagaren skulle delas ut som det blev en rejäl succé för Sverige.

Priset gick nämligen till den svenska producenten och låtskrivaren Max Martin, eller Martin Sandberg som han heter på riktigt.

Den svenska låtskrivaren har ett gediget cv att stoltsera med. Han har bland annat skrivit hits till stjärnor som Britney Spears, Katie Perry och flera andra kända artister.

Motiveringen löd bland annat:

"Under de senaste 20 åren har ingen kompositör skrivit melodier som har varit lika långlivade och varierade som Max Martin. Med sitt öra för melodier har han förfinat och utvecklat världens popmusik – och någonstans i världen just nu finns det garanterat någon som sjunger en hit från Max Martin".

"Du är ett geni"

Och stjärnhälsningarna lät inte vänta på sig. I en video som spelades upp efter att priset delades ut syntes bland annat Britney Spears – som har haft ett långt samarbete med den svenske låtskrivaren.

 

LÄS MER: Pengarna rullar in för svenska musikundret

 

– Du är ett geni, sa artisten som en hälsning.

Även stjärnan Justin Timberlake sa några fina ord till Max Martin:

– Grattis Max, ingen förtjänar det här mer än du.

Sångaren Malena Ernman är en av de som har suttit med i prisnämnden. Hon var överlycklig över att svenskan knep hem det ärofyllda priset:

– Jag älskar Max Martin! Jag är så fruktansvärd glad! Han borde ha fått det tidigare, men att han fick det nu känns helt fantastiskt!, säger hon i Expressen TV.

Kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP), höll ett kort tal innan priset delades ut. Efter ceremonin var det en glad kulturminister som kunde konstatera att en svensk lyckads kamma hem trofén!

"En fin människa"

– Jag kände en stor glädje. Max Martin är en fin människa som är jordnära och som vågar gå sin egen väg. Han är en av världens mest framgångsrika producenter, så vad ska jag säga? Jag ser fram emot polarpriset i juli, säger hon i Expressen TV.

Hur är din egen relation till Max Martin?

– Jag har en liten smal privat relation till honom, för vi umgicks i samma kretsar under 90-talet. När jag träffade honom för ett tag sedan såg jag att han var samma människa som då. Men den stora relationen jag har är att jag gillar hans låtar och tycker om att digga till dem.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag