Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Max Martin och Cecilia Bartoli får Polarpriset

Svenske låtskrivaren Max Martin får årets Polarpris. Foto: Robert Gauthier
Max Martin. Foto: Chris Pizzello
Den andra vinnaren Cecilia Bartoli.Foto: Chad Rachman
Cecilia Bartoli.Foto: Sigi Tischler

Vilken succé för Sverige!

Årets Polarpris går till den italienska operasångaren Cecilia Bartoli – och den svenska låtskrivaren och producenten Max Martin!

– Tack så mycket, det är en stor ära, säger den svenska låtskrivaren i en videohälsning till prisnämnden.

Det var vid en presskonferens i Stockholms stadshus som det ärofyllda priset delades ut under onsdagsmorgonen.

Priset är ett internationellt musikpris som instiftades 1989 av Stikkan Anderson. Det delades ut första gången 1992 och priset är inte begränsat till någon specifik musikgenre.

Svensksuccé!

Det var två stycken som tilldelades priset – och den första mottagaren var operasångaren Cecilia Bartoli, som anses vara en av världens bästa operasångare.

 

LÄS MER: Här är Max Martins imperium

 

Men det var när den andra mottagaren skulle delas ut som det blev en rejäl succé för Sverige.

Priset gick nämligen till den svenska producenten och låtskrivaren Max Martin, eller Martin Sandberg som han heter på riktigt.

Den svenska låtskrivaren har ett gediget cv att stoltsera med. Han har bland annat skrivit hits till stjärnor som Britney Spears, Katie Perry och flera andra kända artister.

Motiveringen löd bland annat:

"Under de senaste 20 åren har ingen kompositör skrivit melodier som har varit lika långlivade och varierade som Max Martin. Med sitt öra för melodier har han förfinat och utvecklat världens popmusik – och någonstans i världen just nu finns det garanterat någon som sjunger en hit från Max Martin".

"Du är ett geni"

Och stjärnhälsningarna lät inte vänta på sig. I en video som spelades upp efter att priset delades ut syntes bland annat Britney Spears – som har haft ett långt samarbete med den svenske låtskrivaren.

 

LÄS MER: Pengarna rullar in för svenska musikundret

 

– Du är ett geni, sa artisten som en hälsning.

Även stjärnan Justin Timberlake sa några fina ord till Max Martin:

– Grattis Max, ingen förtjänar det här mer än du.

Sångaren Malena Ernman är en av de som har suttit med i prisnämnden. Hon var överlycklig över att svenskan knep hem det ärofyllda priset:

– Jag älskar Max Martin! Jag är så fruktansvärd glad! Han borde ha fått det tidigare, men att han fick det nu känns helt fantastiskt!, säger hon i Expressen TV.

Kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP), höll ett kort tal innan priset delades ut. Efter ceremonin var det en glad kulturminister som kunde konstatera att en svensk lyckads kamma hem trofén!

"En fin människa"

– Jag kände en stor glädje. Max Martin är en fin människa som är jordnära och som vågar gå sin egen väg. Han är en av världens mest framgångsrika producenter, så vad ska jag säga? Jag ser fram emot polarpriset i juli, säger hon i Expressen TV.

Hur är din egen relation till Max Martin?

– Jag har en liten smal privat relation till honom, för vi umgicks i samma kretsar under 90-talet. När jag träffade honom för ett tag sedan såg jag att han var samma människa som då. Men den stora relationen jag har är att jag gillar hans låtar och tycker om att digga till dem.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.