Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pojken Arne Weise fick aldrig besök av jultomten

Arne Weise har gått bort – blev 89 år gammal
Efter 30 års närvaro i de svenska tv-rummens innersta julstök tände Arne Weise den 24 december 2002 sitt sista juleljus i rutan.Foto: OLA TORKELSSON / TT NYHETSBYRÅN
Arne Weise tillbringade tre decennier som julvärd hos SVT.Foto: PER KAGRELL
I pausen under Let's Dance 2014 tog sig Arne Weise en svängom med Centerpartiets ledare Annie Lööf.Foto: OLLE SPORRONG EXP
Arne Weise på plats för att se sonen Anders i hans första stora roll i musikalen Kinky Boots på Malmö opera 2016. Här tillsammans med dottern Anna Weise till vänster och Andreas flickvän Sofie Brange och Andreas mamma Agneta Malmberg till höger. Foto: TOMAS LEPRINCE

Arne Weise var juridikstudenten som hoppade av, blev hela Sveriges mysfarbror och under 30 år höll oss i handen under julfirandet. 

I sin barndom fick han dock inte besök av någon jultomte. 

– På julbordet minns jag att det viktigaste var tysk sylta och schmalz-ister, berättade den tyskättade tv-legenden för Expressen för 20 år sedan. 

Legenden Arne Weise har gått bort vid 89 års ålder och lämnar ett arv som är inbränt i svenskt tv-historia för all framtid. 

Under 30 år, från pixlig färg-tv till de första platt-tv-apparaterna, höll han svenska folket sällskap under julafton som SVT:s värd. 

Den stränge pappan ville att Arne Weise skulle bli jurist

Arne Weise, som under barndomsåren bodde i Malmö och Göteborg, firade dock inte den svenska traditionsenliga julen. 

Hans familj var tyskättad och julskinkan dominerade inte på julbordet. 

– Eftersom jag har tyskt påbrå hade vi ingen jultomte. På julbordet minns jag att det viktigaste var tysk sylta och schmalz-ister, finhackad lök och äpple som äts på hårt bröd, berättade Weise för Expressens Bengt Isaksson 1999. 

Efter ett par år på gymnasiet så var viljorna motstridiga om vad det skulle bli av den unge Arne Weise. Han sökte till en teaterutbildning. Men han började också plugga juridik, vilket han har berättat var hans stränge fars vilja. 

Dödsfallet i Italien som förändrade karriären

Det blev dock ingen jurist av Arne Weise. I stället blev det en avstickare till Italien där han jobbade åt sin morbror, som var chef på göteborgska industriföretaget SKF. I det sydeuropeiska landet så ingick både stort kontor och privatchaufför i anställningsförmånerna. Men när morbrodern gick bort återvände Arne Weise till Sverige och startade karriären som skulle bli hans kall. 

Först som hallåman på Radiotjänst i Göteborg 1952 – men därefter till det då purfärska tv-mediet 1956. 

Sedan var han som klistrad i tv-apparaterna medan tittarna satt som klistrade framför dem. Han ledde populära program och frågesporter som ”21” 1977 och ”Kungagiven 1991”. 

Naturprogrammet ”Ett med naturen” ledde han från 1982 till 1996. 

Alltid med den karaktäristiska, behagliga rösten som tryggt vallade tittarna genom naturens nycker – men som framför allt är förknippad med julmys och tända ljus. 

Var SVT:s julvärd under tre decennier innan Bromé tog över

Han var SVT:s julvärd från 1972, med avbrott några år i slutet av 80-talet och 90-talet, och skulle fortsätta fram till 2003 då han lämnade över stafettpinnen till Lotta Bromé. 

Arne Weise till höger som julvärd 1966, bredvid står Sten Carlberg. Foto: ULF STRÅHLE / SVT

I en jubilarintervju med TT på sin 85-årsdag beskrev Arne Weise sitt framgångsrecept: 

– Du ska inte göra dig märkvärdig. Du ska inte tro att du är någonting, utan du ska komma in i så många olika hem som möjligt. Och försöka att inte använda manus utan tala till folk, få dem att trivas. 

Även om han pensionerade sig på papperet 1995 så fortsatte han både som julvärd och senare med andra programledarjobb för ”Minnenas television” fram till 2012. 

Arne Weise 1985. Foto: WEINE LEXIUS

Karriärens baksida – tre äktenskap och lika många skilsmässor

Under sin över 50 år långa tv-karriär satte perfektionisten Arne Weise alltid tittarna i främsta rummet. 

Hans framgångar ledde till att han satte skyhöga krav på sig själv. 

– Visst var det spännande när man hade fyra miljoner tittare. Och gick det ner till tre så var det katastrof, sa han till TT. 

Privat så hann Arne Weise med att vara gift och skild tre gånger och få fem barn. 

Efter att han till slut, vid över 80 års ålder, blev pensionär på riktigt så uppstod vissa slitningar i Arne Weises fjärde och längsta äktenskap – det med SVT.  

Arne Weise på plats för att se sonen Anders i hans första stora roll i musikalen Kinky Boots på Malmö opera 2016. Här tillsammans med dottern Anna Weise till vänster och Andreas flickvän Sofie Brange och Andreas mamma Agneta Malmberg till höger.Foto: TOMAS LEPRINCE

Bojkottade SVT:s julfirande 2017 – kollade på actionserie

Inför julafton 2017 berättade Arne Weise för Nöjesbladet att han för första gången sedan han klev av som julvärd 2003 inte tänkte ringa och önska julvärdarna lycka till. 

Orsaken: Programmet skulle spelas in i förväg. 

– Jag ringde inte. Men jag har ju kritiserat att de ska banda. Jag har ringt i alla dessa år jag inte suttit julvärd och önskat lycka till. Men vadå ”lycka till”? De har ju redan spelat in det, sa han till Nöjesbladet. 

Han valde samma år bort SVT:s julaftonssändning till förmån för serien ”Lethal Weapon” på TV6.
Arne Weise var in i det sista ett livesändningsproffs som vägrade kompromissa på tittarnas bekostnad – och för miljoner svenskar kommer han för alltid vara lika synonym med julaftonfirandet som granen och tomten själv.