Plura Jonssons val på julbordet: Grisfötter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
PLURAS JULBORD. Allt är mamma Magdas fel. Det var hon som väckte Pluras matintresse. Till julen blandar han friskt - mammas recept med egna.
Foto: Sven Lindwall

Plura Jonsson har gett ut fem kokböcker under loppet av fem år.

Det har bara blivit ett album med Eldkvarn under samma period...

- Och det lär dröja innan nästa kommer eftersom jag håller på att renovera ett lantställe nu, säger sångaren som är aktuell med kokbok om julens mat.

Han mer eller mindre halkade in på ett bananskal på författarkarriären.

- Hade nån sagt för tio år sedan att jag skulle komma att ge ut en massa böcker hade jag trott att de drev med mig.

Det började med "Resa genom ensamheten: svart blogg och det ljuva livet". En samling med bloggtexter.

- Och där skrev jag mycket om mat. Folk tyckte tydligen att det var kul och uppskattade det jag skrev. Det var där idén till en kokbok föddes.

Han hade fått erbjudanden många gånger tidigare men konsekvent tackat nej.

- När de ringde för ett år sedan från förlaget trodde jag först att de skulle ge mig lite försäljningssiffror men då ville de att jag skulle göra en bok med julmat. Men det kändes inte rätt. Skulle jag också göra en julmatsbok? Men sedan slog det mig att det skulle vara ganska kul.

Allt är mamma Magdas fel.

- Hon var en fantastisk matmänniska. Och såklart gjorde hon julbord. De var gigantiska. Så jag har verkligen växt upp med julbord.

Mamman arbetade i restaurangbranschen.

- Men när hon gifte sig med min pappa Bror blev hon hemmafru. Det var som att hon öppnade restaurang hemma hos oss.

Julborden var speciella.

- När jag var liten åt jag väl mest köttbullar och prinskorv. Men efter hand  lärde jag mig gilla sill, janssons frestelse.

Firar med familjen

I dag har Plura tagit över efter mamma. Det är han som står för julbordet.

- Det blir familjen. Och min bror Carla. Och kanske Kjell Andersson från skivlaget. Ett litet gäng. Jag måste ju bjuda in några så jag inte har kylskåpet fullt med mat som jag sen får slänga när julen är över. Jag brukar säga att vi inte ska ta i och nöja oss med skinka, jansson och sill. Men så gör man gubbröra och en massa annat också. Så det blir till slut ganska stort ändå.

Vad minns du från barndomens julbord?

- Mamma gjorde bruna bönor. Det tyckte jag var lite konstigt. Grusfötterna förstås. De inkokta. I dag vill jag själv ha dem, men jag brukar handla dem på Östermalmshallen. På julafton brukar det vara kö med 100-tals personer som alla ska ha grisfötter. Grisfotsligan. Det värsta är när man får beskedet att de tagit slut precis när det är ens tur i kön.

"Pluras jul" innehåller recepten som Plura växte upp med, bland annat janssons frestelse.

- Man frågade alltid Magda hur hon kunde få Janssons så god. Hon svarade alltid att det handlade om grädde. Man måste mata frestelsen med grädde. Då blir den riktigt krämig inuti. Sen måste den vara hård och knäckig på ytan. Smör och grädde är det som gör den fantastiskt god. Det handlar alltså inte om några märkvärdigheter.

Plura ger förslag på lite nymodigheter som inte fanns på mamman Magdas julbord.

- Tror inte morsan brukade göra råbiff, det år ett måste för mig. Likaså laxcarpaccio. Tror inte hon gjorde det heller. Och Boquerones en vinagre.

Vilken är favoriten på julbordet?

- Det är nog trots allt jansson. Gubbröra är också gott.

Körde GI i våras

Det handlar knappast om  kalorisnål mat.

- Nej massor med sånt. Mat anpassad för de med kroppsarbete. Husmanskost. Tyvärr är det den maten jag gillar. Ja, det kanske syns...

Hur har du det med dina dieter och sånt numera?

- Jag körde en GI-variant i våras. Det där är ju enkelt om man är intresserad av mat. Det är lätt att undvika kolhydrater. Potatis, pasta. Det är inte svårt. Men bröd, det klarar jag mig inte utan. Man kan äta lite varje vecka bara man motionerar. Men i somras spårade det ur för min del. Jag var på landet och tyckte väl att jag kunde unna mig leverpastejmackor. Sen var det kört...

Motion då?

- Jag går till en PT två gånger i veckan. Var där i går och är helt ledbruten i dag.

Julbordets drycker?

- Öl och snaps såklart. Men jag är egentligen ingen ölkille. Vin går bra till julbordet. Gärna en Riesling. I Alsace har de ju rejäl mat som liknar vår julmat. Annars är julmust jäkligt gott. Det påminner mig om barndomens jular.

Julmusiken?

- Jussi Björling. "O helga natt". Det ska man lyssna på julaftons morgon.

Eldkvarn har väl aldrig spelat in en jullåt?

- Nej det har du rätt i. Men jag hinner inte nu. Bygger om.

Så nu kommer det en bok om renovering?

- Hahaha. Nej du det tror jag inte...

Pluras recept


Janssons frestelse

Det är få och billiga ingredienser, hemligheten är att göra den med passion, att titta till den ibland, där den står och gräddas i ugnen, späda med mer grädde ibland, vårda den ömt med andra ord. Det är nästan omöjligt att slå fast den exakta mängden av varje ingrediens, jag brukar utgå från följande och så varvar man lager på lager. Fattas det lök skivar man en till. Mer potatis? Skala ett par till och skär i stavar. Mängden råvara avgörs ju av hur stor form man använder och exempelvis hur mycket ansjovissmak man vill ha, inte ens jag som älskar ansjovis använder hela burken. Som sagts tidigare, mängden ingredienser bestäms under resans gång.


Vad ni behöver är följande:
I burk hela ansjovisar, rensade
ansjovisspad
6-17 potatisar, skalade
3 gula lökar, skalade och skivade
5 dl grädde
Smör
Ströbröd
Gör så här: Smörj formen med smör. Varva potatis, lök och ansjovis tills formen är i princip fylld. Häll på ansjovisspad och grädde, strila över ströbröd och klicka på en ansenlig mängd smör. Grädda i sådär 200° ugn i en dryg timme. Späd gärna då och då med mer grädde.
Gubbröra

En enkel men rörande god historia, att läggas på en bit danskt rågbröd, knäcke eller rostat bröd. Det är väl med gubbröra som med allt annat, det finns tusen varianter, mammas, mormors, farmors, Mannerströms etc.


Detta behövs:

4 hårdkokta ägg, skalade och hackade
2 äggulor
2 msk kaviar, gärna orökt
5 ansjovisfiléer, hackade
1 dl hacka dill, persilja, gräslök
Blanda allt i en bunke och rör samman, voila, gubbröra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.