Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Plötsliga vändningen i SVT – trodde Pippi var amerikansk

"Allt för Sverige"-deltagaren Andrew Morrison.Foto: SVT.
"Allt för Sverige"-deltagaren Christina Wight.Foto: SVT.
"Allt för Sverige"-deltagaren Tanya EdgilFoto: SVT.
Anders Lundin.Foto: SVT.

"Allt för Sverige"-deltagarna besöker Vimmerby och Astrid Lindgrens värld – och får sig en chock.

Sanningen om Astrid Lindgrens storhet i Sverige tvingar flera av deltagarna att erkänna att de inte visste att författaren var svensk.

– Jag visste inte ens att Pippi Långstrump var skriven i Sverige, jag trodde den var amerikansk, säger Christina Wight.

Astrid Lindgren och hennes författarskap är en självklar del av svensk kultur och historia för alla svenskar.

Men för deltagarna i SVT-serien "Allt för Sverige", där Anders Lundin är programledare, kom författarens storhet som en stor överraskning.

I söndagens avsnitt besöker de Vimmerby och Astrid Lindgrens värld, och får lära sig om legendaren. I programmet beskrivs Lindgren som en husgud för hela svenska folket.

– Jag hade ingen aning om att Astrid Lindgren och hennes berättelser är som en religion här i Sverige, det var riktigt överraskande för mig. Jag visste att hon var omtyckt, men inte att hon var typ avgudad, säger deltagaren Andrew Morrison i programmet.

Allt för Sverige-deltagaren erkänner: trodde Pippi var amerikanskt

Deltagaren Christina Wight erkänner något ofattbart – hon visste inte ens om att Astrid Lindgrens böcker kom från Sverige.

– Jag visste inte att Astrid Lindgren var en stor del av den svenska kulturen. Jag visste inte ens att Pippi Långstrump var skriven i Sverige, jag trodde den var amerikansk, säger Christina Wight.

 

 

Tanya Edgil var en av deltagarna som kände till att Astrid Lindgren var från Sverige. Det var dock något hon lärde sig inför sin medverkan i "Allt för Sverige".

– Jag visste bara om att Pippi Långstrump var svensk från att jag kollade på det här programmet förra säsongen, erkänner Tanya Edgil.

Besöket i Vimmerby gör Andrew Morrison nyfiken på den svenska författarikonen.

– Jag skulle vilja lära mig mer om Astrid Lindgren, om de andra historierna hon skrivit. Innan i dag kände jag inte ens till Emil, så jag skulle vilja veta mer, säger han.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.