Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planen: Så ska Loreen tas till världstoppen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Skivbolaget satsar stort på Loreen. "Hon är en riktig artist som ska kunna ha en lång karriär", säger Sverigechefen Björn Lindborg på Warner.
Foto: David Mdzinarishvili

Efter succénatten i Baku - nu smider skivbolaget hemliga planer för hur Loreen ska bli störst.

Albumet får vänta till hösten, låtskrivareliten är inkopplad, turnén blir sparsmakad och  satsningen i Europa är nästa steg.

– Loreen är inte bara en låt. Hon är en riktig artist som ska kunna ha en lång karriär, säger Björn Lindborg, Sverigechef på skivbolaget Warner.

Loreen, 28, har varit favorittippad genom såväl Melodifestivalen som Eurovision Song Contest.

I går tog hon hem Sveriges första vinst - på 13 år.

Den tidigare "Idol"-fyran är nu Sveriges och Europas hetaste stjärna.

Men Loreens, eller Lorine Zineb Noka Talhaoui som hon egentligen heter, musikaliska resa började egent- ligen när sångerskan var barn. Hennes föräldrar flyttade från Marocko till Sverige året innan Loreen föddes.

Hon har tidigare berättat om sin kärleksfulla uppväxt, men också om hur hennes pappa lämnade familjen och flyttade till Spanien när hon var sex år. Efter det sågs de aldrig igen. Han dog när hon var tolv. Hennes familj berättar att hon alltid satt musiken i första rummet.

- Det känns som att hon började  sjunga samtidigt hon började prata.  Intresset för musik har alltid funnits  i   vår familj. Det har inte varit tyst i många minuter, men till och med där har hon stuckit ut, har hennes yngre bror Sejfo berättat för Expressens Linus Brännström i samband med vinsten i Melodifestivalen.

Eget sound

Loreen var 21 år gammal när hon sökte till den första säsongen av "Idol". Hon slutade på en fjärdeplats.

- Jag minns henne som proffsig, glad och väldigt energisk. Jag var faktiskt förvånad över att hon inte gick ännu längre, hon var en stor juryfavorit, har Claes "Clabbe" af Geijerstam som satt i "Idol"-juryn då sagt till Expressen.

Efter att ha lagt sina egna pengar på studiotid i flera års tid, hittade Loreen sitt eget sound. Förra året gjorde hon musikalisk comeback och gick till Andra chansen i Melodifestivalen med låten "My heart is refusing me".

I februari framförde hon "Euphoria" i Melodifestivalen och vann hela tävlingen. I går kväll blev hon Europas nya pophopp genom sin seger i Eurovision Song Contest. Nu ligger världen framför Loreens fötter.

"Vill inte stressa fram något"

En välplanerad strategi är utarbetad för att hennes karriär ska ta fart. I stället för att släppa ett album direkt efter Eurovision Song Contest, kommer Loreens skivbolag Warner avvakta över sommaren.

- Vi har satt ett releasedatum den femte september som vi arbetar efter. Vi vill ge henne all tid i världen att göra en väldigt bra platta. Vi vill inte stressa fram något, säger Warners Sverigechef Björn Lindborg.

Andra personer i musikbranschen, tycker att Warner gör helt rätt i att vänta med att släppa skivan.

- Om jag skulle bygga Loreens karriär hade jag gjort precis som skivbolaget gör - väntat att släppa albumet till hösten. Det signalerar att hon betraktar Eurovision Song Contest som en internationell tävling, men att hennes karriär inte hänger på den, säger låtskrivaren och producenten Alexander Bard.

"Viktigt med vrålstark singel"

Pelle Lidell, musikkonsult och A & R på Universal, håller med Bard.

- Det är en smart strategi. Det är helt rätt att ta henne utanför Eurovision-världen. Hellre göra ett riktigt bra album. Det går inte att göra en skiva på två månader som blir bra. Man måste vara petig och selektiv om man vill bygga en karriär på sikt, säger han.

Den stora utmaningen som väntar Loreen nu är att leva upp till förväntningarna efter superhiten "Euphoria".

- Det är jätteviktigt att hon släpper en vrålstark singel i juli, augusti som är minst lika bra som "Euphoria", för att visa att det här inte var en tillfällighet, säger Alexander Bard.

- Man har alltid mycket att leva upp till och då måste man ta in elitlistan på låtskrivare, säger Pelle Lidell.

Någon brist på låtskrivare verkar inte finnas när det gäller Loreens album. Skivbolaget bekräftar att Loreen själv är involverad i att skriva låtarna till skivan.

- Ja, men jag vill inte gå in på vilka låtskrivare hon jobbar med, säger Lindborg.

Många vill ha sina låtar på albumet

Pelle Lidell, på skivbolaget Universal, berättar att flera låtskrivare som vanligtvis inte brukar skriva Eurovisionlåtar har visat intresse.

- Jag vet massor av låtskrivare som vill leverera det bästa de har till hennes platta. De vill få in sina A-listelåtar. Sedan är det upp till Warner och henne att välja hur den ska låta och vad de vill göra med den, säger han.

Warner medger att många vill ha med sina låtar på Loreens album.

- Det är många som har skic kat idéer och skisser som de vill att hon ska lyssna på. Det har varit ett stort intresse från låtskrivarvärlden. Men vi har inte helt satt vilka låtar som kommer med ännu, säger Lindborg.

I sommar kommer Loreen att åka ut i Sverige och spela. Det blir en sparsmakad turné där hon spelar sina tidigare singlar och några covers.

- Hon kommer att göra en kortare turné. Det blir en show på runt 30-45 minuter, skulle jag tro, säger Lindborg.

Eurovision Song Contest-artister brukar ofta släppa skivor i samband med tävlingen. Men skivbolaget oroar sig inte för att folk ska glömma bort Loreen när hon inte kommer ut med ny musik förrän i höst.

- Vi känner att det är ganska bra tajmning. Vi tog ganska tidigt ett beslut tillsammans med henne att satsa på plattan i september. Alla är överens, säger Björn Lindborg.

Det är inte bara i Sverige som Warner lägger upp en strategi för Loreen. Planen är att göra henne stor i Europa.

- Det finns ett stort internationellt intresse för henne i våra systerbolag runtom i Europa och de vill börja jobba med "Euphoria" nu. Det är länder som Tyskland och England, men även mindre länder. Hon har redan toppat listorna i Finland och Norge, förutom Sverige. Även lite mer udda länder som Israel och Rumänien har visat intresse, säger Lindborg.

- Grundförutsättningarna för Loreen är skyhöga, säger Pelle Lidell.

"En riktigt bra artist"

I en tid där skivbolagsbranschen har ekonomiska svårigheter, gör Warner ingen hemlighet av att Loreen är en mycket viktig artist i deras stall.

- "Euphoria" är en av de mest framgångsrika låtarna på år och dar om man ser till försäljning och Spotify-streams. Vi är fantastiskt glada och det känns som att det är en riktig artist bakom. Det är därför vi vill att det ska få ta lite extra tid med albumet. Loreen är inte bara en låt. Hon är en riktig artist som ska kunna ha en lång karriär och det är vår absoluta övertygelse och ambition att ge henne de bästa förutsättningarna för det, säger Björn Lindborg.

FAKTA

Namn: Lorine Zineb Noka Talhaoui

Född: 16 oktober 1983 i Stockholm, uppvuxen i Västerås.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma och sju yngre syskon. Singel.

Gör: Artist och producent.

Bakgrund: Kom på fjärde plats i Idol 2004, släppte en singel med Rob'n'raz 2005 och med - verkade i Melodifestivalen 2011 med låten "My heart is refusing me".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.