Pippi-skådespelaren berättar – blev sextrakasserad bakom scen

Inger Nilsson har blivit tafsad på av kolleger.
Foto: OLLE SPORRONG
Inger Nilsson.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Inger Nilsson som Pippi.
Foto: / SVT

Hollywoodmogulen Harvey Weinstein ställs mot väggen efter decennier av sexuella övergrepp och maktmissbruk.

Men även i Sverige har film- och teaterbranschen liknande problem - och Pippi-skådespelaren Inger Nilsson är inte förvånad över berättelserna om övergrepp.

– Jag har nog blivit klappad i rumpan både en och flera gånger, säger Inger Nilsson.

Stjärnproducenten Harvey Weinstein anklagas för att ha utsatt unga skådespelare för sexuella övergrepp, trakasserier och maktmissbruk i 30 år. Världskända skådespelare som Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow vittnar om Weinsteins försök till övergrepp.

Men maktmissbruket och trakasseriproblematiken finns inte bara i Hollywood - utan även i Sverige.

Inger Nilsson, 58, slog igenom som skådespelare redan som barn när hon spelade Pippi Långstrump i filmer och tv-serier. När Nilsson hade gått Scenskolan och återvände till skådespelaryrket som vuxen märkte hon att branschen hade problem med trakasserier, och hon är inte förvånad när hon får höra skådespelare tala ut om vad de utsatts för.

– Jag är inte förvånad, det har alltid funnits. Jag ska inte säga att det har varit accepterat i vår bransch, men man hör om trakasserier och får höra att det här att bli tafsad på, det är inget att bry sig om, säger Inger Nilsson.

Skådespelaren upplevde att det var vanligt för manliga skådespelare att skylla sina trakasserier på att de var "gränslösa", och att flera ville kyssas bakom scenen som de gjorde under en teaterpjäs.

– "Det här är en bransch där vi är lite gränslösa, du kan kyssa någon på scen, varför kan du inte kyssa mig bakom scenen", förklarar skådespelaren att hon har fått höra.


LÄS MER: Lasse Hallström hotad – av sexbrottsmisstänkte mogulen


Inger Nilsson: "Gränslöst"


LÄS MER: Weinstein anklagas för en ny våldtäkt


Hon fick höra att "branschen är sådan" och att det är något att acceptera. Men Inger Nilsson ville inte acceptera, och valde i stället att säga ifrån - något hon upplever hjälpte.

– Jag har nog blivit klappad i rumpan både en och flera gånger. Det är inom teatern, det är lite gränslöst, och jag har fått säga "nej, stopp här nu, det är inte okej att klappa min rumpa så fort jag passerar, eller tafsa". Då har det varit okej, "okej förlåt". Man får inte vara rädd att säga "stopp, hit men inte längre", säger hon.

Samtidigt tror Inger Nilsson att hon inte är en av de kvinnliga skådespelare som utsatts för mest trakasserier och skamliga förslag, då hennes utseende inte passade in i normen för vad som ansågs attraktivt.

– Man har en kvinnosyn i våran bransch som är att kvinnor ska vara väldigt smala, väldigt unga och väldigt snygga. Sen när jag kom in i branschen igen förstod jag att jag inte hade snyggheten som man skulle ha. Jag påminde om Pippi, men sen var jag inte enligt idealet. Jag tänkte, väljer de mig ska de välja mig för att jag är en duktig skådespelare, så får snyggheten komma i andra hand, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.