Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Piken till Löfven: "Tänk mer på det"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Pelle T Nilsson

Stefan Löfven är på plats på Guldbaggen.

Då fick han sig en uppsträckning av teamet bakom "Årets dokumentärfilm", "Förvaret".

– Folk har röstat på dig för att de trodde på vad du står för, säger Sami Hsini.

Det blev tårfyllt på scen när teamet bakom "Förvaret" tog emot priset för "Årets dokumentärfilm". Filmen handlar om Migrationsverkets låsta förvar där människor frihetsberövas i väntan på tvångsavvisning. 

Teamet bakom filmen levererade flera tårfyllda tacktal.

– Det är priset går till Aina, Sammi, Sofi, Solveig och alla andra personer inne på förvaret som litat på oss och som vågat visa sin mänsklighet framför kameran. Jag kommer aldrig glömma känslan att gå ut från förvaret de där vårnätterna. Att höra fåglarna och samtidigt vet att de andra är kvar där inne, inlåsta med sin rädsla, långt borta från alla de älskar, sina drömmar och allt som är livet, sa filmskaparen Anna Persson.


LÄS MER: Petra Medes galna hångelfest på galan


Pikade till Stefan Löfven

Sami Hsini som själv suttit inlåst i drygt fem månader i Migrationsverkets förvar i Flen och som är med i filmen riktade sig dessutom direkt till Stefan Löfven som sitter i publiken. Och det var en rejäl uppsträckning som statsministern fick.

– Jag hade inte planerat att hålla något tal men nu är det lite speciellt eftersom att jag vet att Stefan Löfven sitter i publiken. Så jag tänkte rikta mig direkt till dig Stefan Löfven. Folk har röstat på dig för att de trodde på vad du stod för och vad du har sagt, säger Sami Hsini och fortsätter:


LÄS MER: Fula gesten mitt under Guldbaggegalan


– För mig spelar det ingen roll, jag kommer klara mig. Men jag tänker på alla som kommer hit för att de vill ha ett liv som din son eller dotter har. Du borde tänka mer på det. Tänk att de är dina barn, på så sätt kommer vi alla leva lyckliga i vårt fantastiska land.

Var tårögd

Även, som regisserat filmen tillsammans med Anna Persson, var tårögd.

– Att varje dag bli nedvärderad till att tro att man är mindre värd men att trots det känna kärlek och ha tilltro till människan och mänskligheten. Ni är våra hjältar.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.