Pigga nunnorna får fart på discorytmerna

Foto: MATS BÄCKER / CHINATEATERN
Foto: MATS BÄCKER / CHINATEATERN
Foto: MATS BÄCKER / CHINATEATERN

Musikalen tillhör inte de tyngsta, men en mycket bra ensemble får den att lyfta.

Och det är de pigga nunnorna som får fart på discorytmerna.

Gladys del Pilar är ett energipaket, glittrar och sprakar. Hon är förställningens motor och river av det ena starka numret efter det andra. Hon har bett i repliken, blandar lekfullhet med visst vemod. 

Så är också Deloris, den misslyckade nattklubbsartisten som gör succé som nunna, en perfekt roll för Gladys del Pilar. Och hon tar verkligen vara på allt.

I Philadelphia i slutet av 70-talet ser Deloris ett gangstermord och polisen, som vill hålla henne vid liv för att vittna, gömmer henne på ett säkert ställe: ett nunnekloster. 

Deloris tar tag i den falsksjungande nunnekören och får den att låta och svänga. Och när gangstern ska skjuta henne, då skyddas hon av systrarna i ett systerskap, som känns lite påklistrat.

Mot slutet blir det också slapstick, en vild jakt genom klostret, ut och in i dörrar, upp och ner för trappor. Skickligt gjord, rytmisk fars, men det pågår för länge.

Runt Gladys del Pilar formerar sig en ensemble, som det lyser om när de gör sina egna nummer.

Droppar gift

Suzanne Reuter, förstås, abbedissan som ser vulgära Deloris som guds straff. Från hennes avmätta repliker droppar det gift. 

Karl Dyall är gangsterledare i kritstreckrandigt. I första akten har han ett eget sång-och-dans-nummer som imponerar.

Kim Sulocki är nervöse polisen, som kallas Svett-Eddie. Hans komiska nummer där han vill vara tuff man, blir en flört med publiken och går hem så det dånar. 

Charlott Strandberg är bra som snipig nunna och Birgitta Rydberg är mycket rolig som överentusiastisk nunna, hon som gillar allt, särskilt om där finns en gnutta synd. 

När nunnekören växer av självförtroende och släpper loss i discodunket så doken fladdrar, då är discokulan deras gud.

Det är på den discofesten, som musikalen är mest underhållande. 

TEATER

En värsting till syster

Chinateatern, Stockholm

VAD: ”En värsting till syster”, succékomedi med Whoppi Goldberg 1992, blev musikal 2006 i Kalifornien med musik av Alan Menke. London-premiär 2009 och har sedan dess. spelats i ett 20-tal länder. Nu för första gången i Sverige i översättning och regi av Anders Albien.

VEM: Gladys del Pilar, Suzanne Reuter, Karl Dyall, Kim Sulocki, Charlott Strandberg, stor ensemble.

SPELAS: hela hösten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.