Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pia Herrera tvingas bort från SVT:s ”Go'kväll”

Pia Herrera har jobbat på ”Go' kväll” i fem år.
– Jag ser mig själv som en del av programmet och så plötsligt är jag inte det. Det känns mycket, mycket sorgligt, säger Pia Herrera till aftonbladet.
Foto: OLLE SPORRONG
SVT har uttalat att de vill ha mångfald , men Pia Herrera är kritisk till tv-husets arbete för mångfald.
Foto: Patrik C Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pia Herrera i ”Go' kväll”.
Foto: SVT / SVT

Pia Herrera tvingas nu bort från SVT:s ”Go' kväll” efter fem år som programledare.

För Aftonbladet berättar profilen att det inte är hennes eget val och att hon är mycket ledsen.

– Det är sorgligt, säger Pia Herrera till Expressen efter beskedet.  

I hela fem år har Pia Herrera, 51, varit programledare för SVT:s folkkära program ”Go' kväll”.

Men nu är det snart slutjobbat för Herrera med tv-programmet, något som Aftonbladet var först med att rapportera. I maj gör hon sin sista sändning. 

– Efter totalt fem år som programledare på ”Go' Kväll” ser jag mig själv som en del av programmet och så plötsligt är jag inte det. Det känns mycket, mycket sorgligt, säger Herrera till tidningen. 

Beskedet kom som en chock 

Programledaren fakturerade till en början SVT via ett eget företag för uppdraget. Men efter en tid föreslog tv-huset att Herrera i stället skulle gå över till en så kallad programanställning. Men vad hon då inte visste var att programanställningen var tidsbegränsad till tre år.

Något som blev tydligt strax innan jul.

– Men det är klart att för mig kom det som en chock ändå, säger profilen till Expressen nu. 

För att klara sig bättre ekonomiskt och inte riskera att stå utan jobb under månaderna januari, februari och mars har Pia Herrera själv beslutat att sluta på ”Go' kväll” tidigare än vad hon skulle behöva. 

Redan till sommaren slutar hon för att i stället få en chans till ett sommarjobb, säger hon.

SVT:s svar

”Go' kvälls” ansvariga utgivare Bengt Strombro skriver i ett mejl till Expressen att Herrara tvingas sluta på grund av en tidsbegränsad anställning:

”Pia har haft en tidsbegränsad anställning. Vi ville väldigt gärna fortsätta att jobba med Pia efter det, men tyvärr kunde vi inte hitta en lösning som fungerade för båda parter. Vi tycker det är jättetråkigt att tappa Pia, men är glada att hon fortsätter inom SVT.”

Enligt Pia Herrera själv är det inte självklart att hon kommer att stanna kvar inom SVT och att det fortfarande är oklart vad hon kommer göra. Även om hon hoppas bli kvar.

– Jag har inget kontrakt, jag har inget bestämt, jag har inga datum, jag har inte någon plats, säger Pia Herrera. 

”Sorgligt att man har den här typen av regler” 

Enligt Bengt Strombro är anställningsformen en bland flera som SVT använder sig av och att just denna anställning valdes i överenskommelse med Pia Herrera.

Programledaren tycker att reglerna är sorgliga och menar att det påverkar många fler än bara henne.

– Det är sorgligt att man har den här typen av regler för dels drabbar det mig som individ, men det drabbar ju även redaktionen och den kontinuitet och det fina samarbetet som vi har. Och tittarna, för dem blir det ju ett avbräck, säger Herrera. 

Go’kväll är otroligt folkkärt och har funnits i över 20 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.