Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pia Herrera har separerats från kärleken i fem månader

Pia Herrera började plugga journalistik i trettioårsåldern och har sedan dess synts som tv-hallåa, nyhetsankare och programledare. Sedan 2017 ser vi henne i ”Go'kväll” där djupare intervjuer varvas med resereportage och de populära ”gör om mig”-inslagen.Foto: SVT
Pia Herrera.Foto: IBL

Efter att ha haft en kort romans kunde Pia Herrera och hennes ex inte släppa varandra – förra året återförenades paret och valde att satsa på förhållandet.

Men nu är pojkvännen är fast på Kuba och paret har inte kunnat träffas på fem månader.

– Vi har inte setts sen i början av februari, och det känns fruktansvärt hemskt, säger Pia Herrera, aktuell i SVT:s nya satsning ”Sommaröppet”.

Folkkära ”Go'kväll”-profilen Pia Herrera är en av programledarna som lotsar tv-tittarna genom SVT:s nya satsning ”Sommaröppet”, ett direktsänt magasin från Umeå och Malmö. De fösta avsnitten har lockat omkring en halv miljon tittare.

Pia Herrera har både finska och kubanska rötter, och varje sommar brukar hon resa till Kuba med 11-årige sonen Osvald. På grund av coronapandemin kan det inte bli någon resa den här sommaren, och när jobbet i ”Sommaröppet” dök upp fanns det ingen tvekan om att tacka ja.

Men längtan till Kuba är stor, inte minst för att kärleken Ika befinner sig där. Paret lever ihop i Sverige, men han kommer från Kuba och reste hem i början av februari. Pia Herrera skulle ha åkt dit när hon fyllde 50 i april – men resan stoppades.

– Vi har inte setts sen i början av februari, och det känns fruktansvärt hemskt. I och med pandemin har det varit ensamt, han är ju den jag pratar med när det känns tungt. Det har varit jobbigt att vara ifrån varandra och jag vet inte hur länge till det kommer att vara så, det kan ta lång tid, säger hon.

– På Kuba finns inte samma tillgång till internet, vilket försvårar möjligheten att prata med varandra.

Pia Herrera och sambon Ika.Foto: Privat

Kunde inte släppa varandra

Pia Herrera lärde känna pojkvännen Ika genom en gemensam vän för sju år sedan. Attraktionen var stark redan då – men tajmingen fel. 

– Min mamma var dödssjuk i cancer, hon dog bara ett par månader senare. Jag mådde inte bra alls. Men vi träffades och det uppstod tycke. Han var bara tillfälligt i Sverige då och vi var inte särskilt öppna mot varann, så det tog slut med buller och brak. Knappt någon visste om vår relation, den var hemlig. Men han har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta och jag i hans.

Varken Pia eller Ika kunde glömma varandra, de fortsatte ha kontakt och förra året hittade de varandra på nytt.

– Äntligen har vi varandra, och den här gången ger vi oss hän. Jag är förvissad om att jag och Ika kommer vara ihop så länge som hälsan bara tillåter – därför står vi ut med att vara ifrån varandra trots att det är sorgligt. Jag skulle inte få för mig att titta åt någon annan.

Pia Herrera i ”Go' kväll”Foto: MATILDA SANDBERG / SVT

Ryter ifrån till SVT

Johan Erhag, projektledare på SVT, beskriver Pia Herrera som en glad och ambitiös kollega.

”Vi som jobbar nära henne vet att hon är engagerad och att hon brinner för att leda både 'Go'kväll' och 'Sommaröppet' på bästa sätt för att få publiken att sitta kvar. Ingen glömmer reportageresan som vi fick följa Pia till sitt kära Kuba, där hon öppnade både sig själv och landet på ett underbart sätt”, skriver han i ett mejl.

Pia Herrera har också ett starkt engagemang i kampen mot rasism. Att fördomar tar sig in i alla möjliga vardagliga situationer och på arbetsplatser har hon personlig erfarenhet av.

Herrera tycker att medvetenheten är hög på ”Go'kväll”-redaktionen i Umeå – men överlag finns det brister inom SVT och hon har sagt ifrån många gånger.

– Det är tråkigt, man framstår som arg. Men när man känner att man måste stångas och säga saker femtusen gånger, då är det svårt att vara härlig, charmig och glad.

– Kanske blir de trötta på mig, men samtidigt säger de också: ”Vilken tur att vi har dig!”.

”Jag är en rebell”

Den 18 april fyllde Pia Herrera 50 år, och hon känner sig fortfarande ung i både kropp och sinne.

– Något spår av åldersångest existerar inte. Det känns utmärkt att vara 50. Jag har pondus, jag får får fortfarande mycket uppmärksamhet av män – också unga män. Det är ju positivt för självkänslan, säger hon med ett skratt. 

Pia Herrera tycker att hon är på en bra plats i livet, och hon har inte stängt dörren för att gifta sig igen. 

– Jag har varit gift tre gånger, det finns folk som har mage att säga att jag inte kan gifta mig igen – jag kan väl gifta mig hur många gånger jag vill! Jag är emot konventioner av princip, jag är en rebell. 

Kärnfamiljsidealet har hon aldrig strävat efter.

– Jag tycker jättemycket om tvåsamhet, men det måste absolut inte vara på det sättet. När jag träffade min sons pappa hade jag långtskridna planer på att skaffa barn på egen hand, men så träffade jag honom. 

Njuter av att vara mamma

Pia Herrera går sina egna vägar i livet och gör det hon vill – det har programledaren uppmuntrats att göra sedan hon var liten. Hon växte upp ensam med mamman i ett miljonprogramsområde, och det var ont om pengar. Pia Herrera har sett sin mamma kämpa sig fram och utbilda sig. 

Senare har Pia Herrera förstått att den nära relation hon hade med sin mamma var ganska ovanlig. 

I dag lever hon ensam med sin 11-årige son, och den kärlek och uppmärksamhet hon själv fått vill hon nu ge vidare till sonen.

– Vår relation påminner om den jag hade med min mamma, jag försöker härma henne.

– Osvald och jag har en varm och förtrolig relation, där vi pratar mycket. Han älskar när jag berättar hemligheter och saker jag varit med om. För några dagar sen sa han: ”Mamma, har inte du och jag en alldeles speciell relation?”.

Det här är Pia Herrera

Ålder: 50.

Familj: Sonen Osvald och pojkvännen Ika.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: En av programledarna för SVT:s nya satsning ”Sommaröppet”, tillsammans med Beppe Starbrink, Inger Ljung, Anne-Marie Rauer och Fredrik Önnevall. Programledare för ”Go’kväll”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.