Philippa Parnevik om kritiken: ”Förstår folk blev förvirrade”

I början av året drabbades Philippa Parnevik av cancer.
Philippa Parnevik.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Philippa Parnevik.
Foto: Joel Hördegård. / Plick.

Influencern Philippa Parnevik, 21, kritiserade kollegerna för bristande miljötänk och konsumtionshets.

Nu har hon släppt en klädkollektion skapad från vintagekläder och svarar samtidigt på kritiken mot sin egen livsstil.

– Vi behöver inte att några stycken är helt perfekta, vi behöver att alla ska göra lite, säger hon.

I våras tog familjen Parnevik beslutet att lämna USA för Sverige, för att härda ut pandemin. Nu ser influencern Philippa Parnevik ut att bli kvar. 

– Jag letar lägenhet i Stockholm, och helst bor jag på Södermalm, säger hon och utvecklar:

– Det är tryggare i Sverige, båda mina syskon är här, så det blir Stockholm ett tag till. Det är verkligen lagom och passar mig så mycket bättre.

Philippa Parnevik kritiserade kollegerna

Till vardags studerar hon hållbart mode på Fashion institute of technology i New York, ett ämne hon brinner starkt för. I ett inlägg på Instagram riktade hon nyligen kritik mot vad hon menade var konsumtionshets bland influencers.

– Det är svårt för små tjejer att inse att man inte behöver köpa allting nytt för att vara relevant, och jag tycker att det är tråkigt att det är många influencers som gör stora klädkollektioner med stora företag som inte tänker på hur skadligt det är egentligen.

Philippa Parnevik har gjort en kollektion med hållbart mode.
Foto: Plick

Motreaktionerna lät inte vänta på sig, och många påpekade att Philippa Parnevik själv pendlade med flyg mellan Sverige och USA, vilket ur en miljösynpunkt också är dåligt.

– Jag förstår varför folk blev förvirrade att jag talade om hållbart mode men samtidigt flög mycket. Men jag tror många glömmer att det i dagens samhälle inte går att vara 100 procent hållbar.

– Jag tycker det är lite tråkigt att folk, när jag försöker göra någonting positivt, måste påpeka något negativt. Jag kan inte förändra hela världen, men jag kan i alla fall försöka inom ett ämne som jag förstår.

”Jag föll för konsumtionshetsen hela tiden” 

Efter kritiken har Philippa Parnevik tillsammans med företaget Plick tagit fram en klädkollektion som lanserades på söndagen och som är skapad av återvunnet material.

– Vi vill bevisa att man fortfarande kan vara influencer och göra såna här saker, fast man kan faktiskt tänka till och ta ansvar för det man skapar. 

Hon berättar att det inte spelar någon större roll om kläderna säljer eller inte, utan det viktiga är att föra fram poängen att mode inte behöver vara nyproducerat. 

– Innan jag började plugga mode hade jag ingen aning om att mode var en dålig grej. Jag föll för konsumtionshetsen hela tiden. Men sedan lärde jag mig att modebranschen är en av de värsta i världen, sett till hållbarhet. 

En av Parneviks förebilder är Greta Thunberg, 17, som hon menar för hopp om förändring med sig. 

– Jag tycker hon är så jäkla ball och cool och jag ser verkligen jättemycket upp till henne. Jag har hopp för vår generation för att det finns tjejer som Greta som bryr sig och vill förändra. 

Parnevik om cancern: ”En av de svåraste dagarna i mitt liv”

I januari i år var Philippa Parnevik i Tokyo när hon fick samtalet som kom att förändra hur hon ser på livet. En läkare ringde upp henne och sa att hon hade malignt melanom, hudcancer.

– Det var en av de svåraste dagarna i mitt liv, att jag fick det samtalet när jag inte hade någon runtomkring mig.

Hon beskriver samtalet som en ”reality check” som kom att ändra hur hon ser på livet. 

– Jag gör bara grejer som jag mår bra av, jag är bara vän med folk jag verkligen vill vara vän med. Jag förstår vad det är jag vill ha, och hur jag vill leva mitt liv, på ett sätt jag inte visste innan, säger hon och tillägger:

– Jag har aldrig mått så bra som jag gör nu. 

https://www.instagram.com/p/CHngok7FXhJ/

Malignt melanom, hudcaner

Märken som kliar eller blöder kan vara tecken på sjukdomen. De vanligaste symtomen är en helt ny brun fläck eller knuta någonstans på huden som vuxit eller ändrat utseende.

Det maligna melanomet är ofta:

• Oregelbundet i formen och ojämnt i kanten.

• Ojämnt i färgen.

• Större än fem millimeter.

Sätt att minska för malignt melanom är att undvika att bli bränd av solen genom att till exempel vara i skuggan eller ha kläder på sig. Solskyddsmedel med hög skyddsfaktor kan användas som ett komplement.

Ett malignt melanom måste opereras bort eftersom det annars finns risk att cancern sprider sig.

Källa: Vårdguiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.