Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pewdiepie drar tillbaka donation – efter kritiken

Fansen menar att han pressats till att donera pengar till ADL.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Foto: Youtube/pewdiepie / Youtube/pewdiepie
Youtubern Felix ”Pewdiepie” Kjellberg drar tillbaka donationen efter kritiken.
Foto: JAMES SHAW/REX SHUTTERSTOCK

Youtubern Felix ”Pewdiepie” Kjellberg meddelade att han skulle donera pengar till den judiska organisationen Anti-Defamation League, ADL.
Men efter stark kritik från sina fans drar han nu tillbaka donationen.

– Det är hundra procent mitt fel, säger den svenska youtubern i en video.

I tisdags laddade svenska Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, 29, upp en video där han visade upp den statyett han fått av Youtube för att ha passerat 100 miljoner prenumeranter.

I videon berättade han även att han beslutat sig för att donera 50 000 dollar, motsvarande 483 000 svenska koronor, till Anti-Defamation league, ADL, som arbetar mot antisemitism.

Men många fans var snabba med att rikta kritik mot 29-åringen och menade att han hade pressats till att göra donationen eftersom ADL tidigare har anklagat honom för antisemitism.

”Jag gjorde ett misstag”

Kjellberg har nu valt att dra tillbaka donationen och i en video som publicerades på torsdagen bad han om ursäkt till sina fans.

– Jag gjorde ett misstag i att välja en välgörenhetsorganisation som jag uppmanades att välja i stället för att välja en som jag personligen brinner för. Det är hundra procent mitt fel, säger han i videon.

Vidare berättar han att han tänker skänka pengarna till en annan organisation men att han ännu inte bestämt sig för vilken.

– Jag ber om ursäkt för förvirringen och för att jag ställde till det. Det är sådant jag gör, fortsätter Kjellberg i videon.

Hyllade Disney

ADL:s vd Jonathan Greenblatt hyllade Disney 2017 då de valde att avsluta sitt samarbete med Kjellberg då han kritiserades för rasistiska och antisemitiska skämt, skriver brittiska Metro.

Enligt The Guardian ska ADL inte ha varit i kontakt med den svenska youtubern angående den tänkta donationen.

”ADL fick vetskap om den potentiella donationen från Felix Kjellberg när alla andra fick: då han gjorde ett uttalande på sin kanal tidigare i veckan. Vi har inte haft någon kommunikation med honom förutom det”, skriver organisationen i uttalandet.

Svensken har även hyllats av högerextrema och efter att han nämndes av terroristen i Christchurch, Nya Zeeland, i mars, avpublicerade Kjellberg flera av hans videor.

I ett uttalande medgav han att några av skämten var ”ytterst stötande” och han kände sig ”äcklad” över att den misstänkte gärningsmannen hade nämnt honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.