Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petter får bidrag av staten – har 83 miljoner i bolaget

Maria Brander: ”Kanske av solidaritet skulle avstå”
Petters bidrag från kulturrådet går till de som skulle arbetat på hans turné.Foto: OLLE SPORRONG
Danny Saucedo vill inte ha krisstipendium, men har beviljats bidrag från kulturrådet.Foto: Stella Pictures
Sarah Dawn Finer har beviljats stöd.Foto: OLLE SPORRONG

Coronakrisen har slagit hårt mot kulturbranschen, och nu delar Statens kulturråd ut bidrag på hundratusentals kronor till drabbade kulturarbetare.

En av dem är rapparen Petter, som har 83 miljoner kronor i sitt bolag, skriver Aftonbladet.

”De här pengarna tar jag alltså inte del utav själv utan de delas ut till mina musiker, tekniker och medarbetare”, skriver Petter på Instagram.

Statens kulturråd delar ut bidrag på stora belopp till kulturarbetare som har drabbats av coronapandemins framfart.

Men bland bidragstagarna finns kändisar som gjort miljonvinster de senaste åren.

Rapparen Petter har 83 miljoner kronor i sitt bolag, och förra året tog han ut en vinst på nio miljoner kronor. Trots det har han nu beviljats ett coronastöd på 223 800 kronor från kulturrådet, skriver Aftonbladet.

Artisten och entreprenören förklarar beslutet att söka och ta emot stöd från staten, trots sina miljontillgångar, i ett inlägg på Instagram.

”I vår och sommar hade 13 personer band och crew haft jobb och inkomster på min och andras turneér. De pengar som jag fått beviljade för inkomstbortfall går till dem”, skriver Petter.

https://www.instagram.com/p/CCA_R20jHLh/

Andra artister som beviljats stöd är namn som Robert Wells, Danny Saucedo och Sarah Dawn Finer. 

Danny Saucedo beviljas krisstöd

Danny Saucedo har valt att inte söka några krisstipendier från Konstnärsnämnden, men  hans manager har sökt och beviljats stöd för de inställda spelningarna som artisten haft under våren.

– Danny har inte sökt och har heller inte för avsikt att söka något stipendium. Däremot har jag, i egenskap av manager, på inrådan av Kulturrådet, ansökt via Dannys bolag och fått beviljat ersättning för intäktsbortfall för shower som inte har blivit av våren 2020, säger Tomas Lööw till Aftonbladet.

Körledaren Gabriel Forss menar, precis som Petter, att stödet på 370 000 kronor kommer gå till personalkostnader för inställda evenemang.

”Under våren hade Piece of me AB ett flertal konserter inbokade med stora produktions- och personalkostnader. Kulturrådet beviljade statligt stöd till Piece of me AB för de inställda kulturevenemangen med anledning av Covid-19”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Kulturrådet har fått 370 miljoner kronor att dela ut i stöd till kulturarbetare och de i kulturbranschen som drabbats av coronapandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.