Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Petra Medes oro inför kvällens ”Kristallen”

Tildes dolda nervositet i direktsändningen: "Skaka"
Petra Mede är årets värd av ”Kristallen”.
Foto: Pär Bäckstrand / TV4 / TV4 Pressbild
Petra Mede får hjälp med manuset av Edward av Sillén och Johan Hedberg. ”Dessutom är produktionsbolaget Brand New Content erfarna så det räcker”, säger hon.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Petra Mede är van att interagera med sin publik.
Foto: OLLE SPORRONG

Årets ”Kristallen” på TV4 liknar ingen tidigare gala, med nominerade som ska slussas in och ut från tv-sändningen i omgångar.

Även för en rutinerad programledare som Petra Mede ställer de annorlunda förutsättningarna stora krav och nerverna är på helspänn.

– När det är över på fredag kommer jag nog att ligga helt utslagen, säger Petra Mede.

Nu ska årets främsta tv-program, serier och programledare prisas på ”Kristallen”, och i år leds galan av Petra Mede, 50.

– Det är ett speciellt tv-år. Tv har betytt mycket, kanske inte lika mycket som på 50-talet – men mer än vanligt i och med att många inte kunnat röra sig fritt och varit begränsade, säger hon.

Tuffa säkerhetskrav

Förberedelserna har pågått dygnet runt inför direktsändningen, som i år ser helt annorlunda ut på grund av corona.

– Vi har ingen publik, förutom de nominerade. De kommer att slussas in i olika omgångar, så vi hoppas att det blir en fin stämning ändå, säger programledaren.

I stället för att vara på Cirkus så sänder man i år från Vasateatern, som bedöms vara en bättre anpassad lokal för att klara säkerheten.

Ställer det annorlunda krav på dig som programledare?

– Ja, det gör det. När man kommer från komikerhållet och skämtar, så är man ju van vid att få publikens skratt. Får man inte det, vad ska man gå på då? 

Petra Mede: ”Ansträngande”

Nerverna är på helspänn, och Petra Mede är tacksam för att hon fått viss vana efter en vår med liknande förutsättningar i TV4:s ”Stjärnornas stjärna”.

– Annars hade jag varit mer spänd, det var ändå en invänjningsfas. Det är klart att man helst hade velat att det var publik, men vi gör det bästa verkligen av det. 

Hur förbereder du dig?

– Min stora uppgift är att få manuset i kroppen. Det är ganska mycket nötande jag håller på med. 

– När det är över på fredag kommer jag nog att ligga helt utslagen. Man måste alltid återhämta sig efter galor. Att direktsända är en väldig kick men också ansträngande. 

”Kristallen” direktsänds på torsdag klockan 20 i TV4.

”Jättepirrigt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.