Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Petra Medes livslånga kris – nu lämnar hon ut sig själv

Petra Mede är aktuell med den tredje säsongen av ”Stjärnornas stjärna”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
En ny säsong av ”Stjärnornas stjärna” på TV4 har dragit igång.
Foto: GÖRAN GRANLUND / STELLA PICTURES/GÖRAN GRANLUND GÖRAN GRANLUND
En ny säsong av ”Bonusfamiljen” ska spelas in.

Petra Mede har precis fyllt 50 år, den omtalade ryggen är bättre än på länge och hon vill gasa mot livets horisont.

Nu är hon aktuell med den tredje säsongen av ”Stjärnornas stjärna” samtidigt som en ny omgång av ”Bonusfamiljen” ska spelas in och i höst kommer en självbiografisk bok. 

– Hela livet är väl en kris. Men nu har jag nog haft en känsla till förändring och nystart, det tror jag är ganska åldersadekvat, säger hon om att bli äldre. 

Petra Mede var över 35 år när hon slog igenom som komiker – det folkliga genombrottet kom när hon ledde Melodifestivalen 2009, samma år som hon fyllde 39.

Men sedan gick det snabbt.

På mindre än tio år hann hon bland annat leda Guldbaggegalan sex gånger, Eurovision Song Contest två gånger och dessutom vara julvärd. 

Hur går man vidare efter det?

– I Sverige går det ju inte att göra något större. Melodifestivalen, Eurovision och alla åren med Guldbaggegalan. Då får man ju hitta andra vägar och utveckla sig på andra sätt. Jag tycker om att vara i ett utvecklingsskede hela tiden, säger Petra Mede. 

För två år sedan valde hon också att lämna SVT för TV4 där hon framför allt lett ”Stjärnornas stjärna”, vars tredje säsong startar i helgen. Exakt hur långt kontrakt hon har skrivit med TV4 vill Petra Mede inte avslöja.

– Det här kontraktet är lite konfidentiellt men det är några år.

Var det viktigt att det inte skulle vara något kortsiktigt?

– Absolut, och i höstas gjorde jag också ett program som heter ”Helt sjukt” och vi har också lite andra planer. Man vill ju göra ett större engagemang. ”Stjärnornas stjärna” är också en storsatsning från TV4 så jag känner också att jag måste leverera.

– Det måste jag också säga, kanalen är verklien minutiös. Vi försöker förbättra hela tiden, från minsta lilla ljus. Det är inget som lämnas åt slumpen.

Är det skillnad på TV4 och SVT? Leif GW Persson har ju pratat mycket om sitt byte, att han tyckte att han uppvaktades för lite på SVT.

– Haha, ja men du vet, vi har stora egon allesammans och det kanske säger mer om våra egon än något annat. Nej, men jag har blivit väldigt väl behandlad på SVT också. Det är inte så dramatiskt, tv-världen är liten och det är många som byter kanal.  Det är nog mer vad man får möjlighet att göra, om det är ett bra program.

Men när det är Guldbaggegala, saknar du inte SVT då?

– Nej, jag är väldigt osentimental. När det är gjort så är det gjort. Jag gjorde Guldbaggegalan sex gånger och det tror jag var precis lagom. Jag tycker också att den sista Guldbaggegalan jag gjorde var för jäkla bra och det är samma med Eurovision som jag gjorde med Måns, jag tycker verkligen att vi gjorde det så himla bra att det känns svårt att toppa. Då får man hitta nya vägar.

– Vid sidan om det här är jag också inne på att jag vill skådespela mer, där är jag i min vagga fortfarande. Nu ska vi spela in nya ”Bonusfamiljen” för SVT så på det sättet syns jag i flera kanaler, men programlederi gör jag bara i TV4.

Petra Mede är nybliven 50-åring.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Petra Mede säger att hon fortfarande älskar stora galor och att hon inte skulle säga nej om Oscars- eller Golden Globe-galan ringde. Särskilt den sistnämnda, där Ricky Gervais i flera år gjort utmanande monologer, lockar. 

– Jag skulle vilja hitta på ett sådant forum, ett lite mer anarkistiskt program där man får ”roasta”. Bland det roligaste jag vet är att får vara en liten retsticka. Något slags Golden Globe i Sverige, det kanske man ska pitcha. Jag ledde QX-galan på TV4 för några veckor sedan, det är väl den som kommer närmast. Jag älskar den galan, där kan man gå in och driva med alla, säger hon.

Petra Mede pratar gärna om att bli äldre

Privatlivet och familjen, Petra Mede har en sjuårig dotter från ett tidigare förhållande, vill hon inte gå in på. Däremot pratar hon gärna om att bli äldre – den 7 mars fyllde hon 50 år.

– Hela året innan gick jag runt och tänkte ”vadå, är jag 50 eller”. Men nu känner jag mig precis som 50 och, det här är ju klyschigt, men med åldern känner jag mer och mer tacksamhet. För att jag får leva, hålla på med det jag älskar och för att hälsan är skaplig. Jag tänker så här att ”nu är jag 50, nu ska jag gasa”.

Ingen kris?

– Jo, hela livet är väl en kris. Men nu har jag nog haft en känsla till förändring och nystart, det tror jag är ganska åldersadekvat och på så sätt är det ju kul att fylla år, för det är också en påminnelse om att livet är ändligt. Vid 50 tycker jag att man anar horisonten och det är ju i begränsningen som värdet ligger.

Hälsan är skaplig, sa du. Det har ju annars varit mycket med...

– Min rygg och så där, ja. Men, peppar, peppar, så har läkarna sagt att den kommer nog att stelna till med åren och det har den gjort. I mitt fall är det då väldigt bra, i stället för att den har blivit sämre så är den inte längre så där överrörlig som den var. Nu är jag gammal, stel och lycklig.  

Efter ”Stjärnornas stjärna” väntar ännu en utmaning i början av hösten. Då ger Petra Mede ut den självbiografiska boken ”Skam och högmod i Sävedalen”.

– Jag kommer att prata mer om den i höst, men i boken kommer jag att berätta väldigt mycket om min barndom. Det är inte en renodlad självbiografi utan den utspelar sig under en dag där jag gör en resa och olika minnen väcks. Vartannat kapitel är i nutid och vartannat utspelar sig mellan att jag fem och tolv år, jag tror att det var då jag var som lyckligast för det var en sådan intensitet i livet just då, berättar hon.

– Jag tycker att den är väldigt utlämnande. Det känns superläskigt, men på tal om att vilja utvecklas så hoppas jag kunna skriva mer framöver.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.