Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Petra Ljungberg skyller stroken på Robinson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Petra Ljungberg drabbades av en stroke under inspelningarna av "Robinson".
Foto: TV4

Det var det hårda livet på Robinson-ön som gjorde att Petra Ljungberg fick en hjärnblödning. 

"Antagligen brast kärlet på grund av de hårda fysiska och psykiska påfrestningarna i Robinson", skriver hon på sin blogg.  

Nu ska TV4 se över sina rutiner.  

Petra Ljungberg, 26, kollapsade efter tretton dagar på Robinson-ön och drabbades av en stroke. Nu skriver hon i sin blogg att hjärnblödningen skedde på grund av de påfrestningar som hon utsattes för på ön. Hon fördes till sjukhus i Manilla, Filippineras huvudstad, där hon vårdades i 28 dagar innan hon kunde resa hem till Sverige. Efter sin stroke fick Petra Ljungberg genomgå en kärlröntgen som visade att ett kärl hade brustit i en kärlmissbildning i hjärnstammen. Missbildningen kallas AVM, Arteriovenös missbildning.

 "Anledningen till varför kärlet brast är antagligen på grund av de hårda fysiska och psykiska påfrestningarna i "Robinson". De flesta lever med ett AVM hela livet utan att veta om det", skriver Petra Ljungberg.

"Utmärkt säkerhet"

 Flera av Robinson-deltagarna har riktat skarp kritik mot TV4 och produktionen efter Petras hjärnblödning. Bland annat deltagaren Hanna Sakko har tidigare sagt till Expressen att Petra Ljungberg aldrig skulle ha drabbats av hjärnblödningen om det inte var för påfrestningarna på ön, något som TV4 har tillbakavisat. 

 Enligt Martin Nygren, exekutiv producent för "Robinson", genomgår deltagarna en grundlig hälsokontroll innan de skickas till Robinson-ön. 

 - Varje säsong sker det att vi nekar deltagare som inte har de rätta fysiska förutsättningarna, säger Martin Nygren. 

 Säkerheten inte har brustit under inspelningarna, menar Nygren. 

 - Säkerheten är alldeles utmärkt, det finns ingen anledning att betvivla att från den tiden då det skedde till att Petra hamnade under vård, sköttes det hela exemplariskt från vår sida, säger Martin Nygren. 

Se över rutinerna

 Men TV4 ska ändå ska se över rutinerna om det blir en ytterligare säsong av "Robinson". 

 - Vid varje "Robinson" lär man sig något. Det skulle vara oerhört korkat om vi inte tog till oss av det här, säger han. 

 Hanna Sakko har även tidigare kritiserat TV4:s bemötande efter att Petra Ljungberg skickats till sjukhus.

 - Direkt efter sa produktionen: "Kom igen nu, tävlingen måste fortsätta." De försökte peppa oss att köra som ingenting har hänt, då undrar man ju vart fan människovärdet är, har Hanna Sakko tidigare sagt till Expressen. 

 Martin Nygren känner inte igen sig i Sakkos reaktion. 

 - Att vi inte skulle ha visat ett allvar och humanitet i det här, det kan jag inte förstå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.