Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chewbacca-skådespelaren Peter Mayhew är död

Peter Mayhew till höger.Foto: MARK ASHMAN / AP WALT DISNEY WORLD
Peter Mayhew 2018.Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren Peter Mayhew, mest känd för att ha spelat Chewbacca i ”Star Wars”-filmerna, har gått bort 74 år gammal, rapporterar Sky News.

Peter Mayhew dog den 30 april, omgiven av sin familj i sitt hem i Texas.

Hans familj bekräftar dödsfallet i ett uttalande på Twitter, men skriver inte om dödsorsaken. Enligt TMZ dog skådespelaren av hjärtproblem.

”Han la sitt hjärta och sin själ i rollen som Chewbacca och det syns i varje scen i filmerna. Från att han springer, skjuter sina pistoler från höften, hans klarblå ögon till varje liten huvud- och munrörelse. Men för honom betydde ’Star Wars’-familjen mycket mer för honom än en roll i en film.”, skriver familjen i uttalandet.

https://twitter.com/TheWookieeRoars/status/1124077256240967681

Upptäcktes på sjukhus

Peter Mayhew föddes i London 1944 och upptäcktes av ”Star Wars”-producenten Charles H. Schneer när han jobbade på ett sjukhus i den brittiska huvudstaden, skriver Variety.

Han fick sedermera spela rollen som den 200 år gamla wookien Chewbacca i de tre första ”Star Wars”-filmerna samt även två av de senare filmerna i serien.

Rollen som Han Solos hårige vapendragare fick han till stor del för sin längd på 2,2 meter. Regissören George Lucas behövde en skådespelare som var längre än den ondskefulle Darth Vader.

Längden gav honom också visa hälsoproblem, bland annat fick han genomgå en ryggoperation i juli 2018.

Lämnade över rollen

Han lämnade över rollen som Chewbacca till den finske skådespelaren Joonas Suotamo 2017.

”Jag är förkrossad över att höra om att min kära vän och mentor, den store Peter Mayhew har gått bort”, skriver han i en kommentar på Twitter.

Peter Mayhew efterlevs av frun Angie och deras tre barn. En minnesstund kommer att hållas för honom den 29 juni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.