Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Jöbacks liv som pappa: ”Det går ju inte”

Peter Jöbacks liv har ändrats på flera sätt de senaste åren. Nu berättar han hur han får livet att gå ihop. Foto: Bror Bror
Peter Jöback har ägnat mycket tid i New York där han spelat i ”Fantomen på operan”Foto: PONTUS HÖÖK
Peter Jöback, 47.Foto: Bror Bror

Peter Jöback arbetar konstant både i Sverige och utomlands.

I veckan släpps hans första album på sju år – samtidigt som han har en show på Cirkus i Stockholm.

Nu berättar Jöback att hans ansvar som tvåbarnsfar förändrat hans liv:

– Jag väljer på ett annat sätt i dag, jag känner inte att jag vill vara borta i ett helt år... Det går ju inte.

Peter Jöback , 47, har fullt upp. Han är mitt uppe i föreställningen ”Peter Jöback – med hjärtat som insats” som hålls på Cirkus i Stockholm fram till den 15 december.

Samtidigt: Den 26 oktober släppte han sitt första album med nyskrivet material på sju år, ”Humanology”.

– Jag har hållit på med det här så länge, så det ska bli jätteroligt nu att bara släppa ut det, säger Peter Jöback.

Arbetet med albumet har pågått i fyra år. Då satt Jöback och producenten Tobias Fröberg i den senares studio på Gotland och skrev förstasingeln ”The mask”.

 

 

”Ett av mina bästa album”

Sen blandades brittiska singer-songwritern Kathryn Williams in i arbetet, och tillslut hittades rätt producent: Los Angeles-baserade Tobias Karlsson.

– Det har varit en kul process. Jätteroligt! I mina ögon är det ett av mina bästa album. Jag tror det är det albumet jag velat göra hela tiden, säger Peter Jöback.

Efter nyår är planen att Jöback ska åka turnera med den nya musiken. Han tycker inte att det var nervöst att spela in musik igen, trots att det gått så lång tid sen sist.

– Det kändes väldigt naturligt, säger Jöback och fortsätter:

– Jag är uppvuxen på teatern, jag är en teaterkille. Men det jag egentligen är utbildad till är musiker, sångare. Jag älskar att jobba med musiker, det är skitkul att skapa musik. Vi håller redan på med nya låtar.

 

 

”Att bli pappa har varit jättegivande för mig i allt jag gör. Det har gett mig andra perspektiv och kanske en annan syn på min egen historia”, säger Peter Jöback.Foto: Bror Bror

Jöback: Det är en personlighet

Skivans titel ”Humanology” syftar på läran om mänskligt beteende.

– Revansch, lust, beroende, säger Jöback.

– Jag kan själva identifiera mig med det, och jag ser det kring mig. Mina andra album har varit mer historieberättande.

Knepet för att kunna ha så många projekt i gång på samma gång? Inget speciellt, enligt Jöback:

– Jag tror det är en personlighet. Att det är kul ... jag drivs mycket av att samarbeta med andra människor. Det är det bästa sättet att utveckla sig, att man rör sig i olika kretsar.

– Jag är inte en människa som älskar att vara på samma plats hela tiden, jag älskar att röra på mig. Annars stagnerar jag som människa.

”Det har gett mig andra perspektiv”

Peter Jöback och maken Oscar har varit ett par sen 2004. De gifte sig på Cirkus i Stockholm 2010. Tillsammans med ett mammapar har de döttrarna Vega-Lee, 5 och Iggy-Lou, 4.

Hur går livet ihop med både jobbet och barnen?

– Att bli pappa har varit jättegivande för mig i allt jag gör. Det har gett mig andra perspektiv och kanske en annan syn på min egen historia. Själva livspusslet fungerar bra, tycker jag, som det ser ut nu.

 

 

Peter Jöback har i dag två barn, Vega-Lee och Iggy-Lou.Foto: SVEN LINDWALL

Peter Jöback om livsförändringen

Peter Jöback tillbringar mycket tid utomlands, inte minst har han varit på scenen på Broadway i New York för ”Fantomen på operan”. Han har medvetet valt att hålla döttrarna borta fram rampljuset – i alla fall tills de är gamla nog att välja själva.

– När jag var i New York var barnen där och hälsade på, säger Jöback och berättar att föräldraskapet får honom att göra andra val.

– Jag väljer jobb på ett annat sätt i dag, jag känner inte att jag vill vara borta i ett helt år... det går ju inte. Jag vill inte missa mina barns uppväxt. Familjen är en prioritet. Därför är det kul att göra musik nu. Teatern tar mer tid, då är man borta mycket. Musiken gör att man kan planera det på ett lättare sätt.

”Vill resa med min musik”

Den nya skivan är på engelska, och Peter Jöback ser det inte som omöjligt att den kommer öppna ännu fler dörrar för honom utanför Sverige.

– Jag har skapat mig en publik när jag har varit i New York. Jag tror inte att jag har en dröm om att bli en världsstjärna, men jag skulle vilja resa med min musik utanför Sverige och Skandinavien. Det känns som att det är möjligt att göra det, säger Jöback.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.