Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Jöbacks dramatiska krasch – i luftballong

I "Sommar i P1" i Sveriges radio berättar Peter Jöback om kraschen som förändrade allt
Peter Jöback är en Sveriges främsta sångare och musikalartist.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Peter Jöback tillsammans mes maken Oscar Nilsson.
Foto: JULIA DANSARIE
Peter Jöback firade sig 50-årsdag tidigare i år.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Peter Jöback är en Sveriges främsta sångare och musikalartist. 

Men bakom framgångarna har det funnits en person som varit allt annat än nöjd med sig själv. 

I ”Sommar i P1” berättar han om uppväxten, tiden på behandlingshemmet och kraschen som förändrade allt. 

Året var 2007. Peter Jöback, 50, var på toppen av sin karriär med roller i ”Miss Saigon”, ”Kristina från Duvemåla” och ”Sound of music”. Men trots framgångarna och de otaliga prestationerna på musikalscenen var det något som fattades. Samma år, 2007, skrev han i sig själv på ett behandlingshem i London.

– Jag arbetade varje dag i 25 år. Var bara ledig när jag sov. Det gick bra, det gick bra på jobbet men jag hade inget liv. Någon gång efter 30 började krafterna sina, Duvemåla, Saigon, turnéer och skivor kostade på. Men jag fortsatte, det gick ju så bra för mig – på jobbet, berättar han i sitt sommarprat. 

Kostade en årslön 

Behandlingshemmet kostade som en hel årslön, förklarar artisten. Sex veckor senare gick han därifrån med nya insikter. 

– Vid 35 höll livet på att falla samman, jag behövde hjälp. Jag kunde inte förstå att framgångar jag jagat och uppnått inte gjorde mig nöjd och glad. Jag hade kommit ikapp lyckan, men lyckan gjorde mig inte glad.

– Jag skrev in mig på ett behandlingshem i London för att göra upp med mig själv. Sex veckor senare kom jag ut som en annan människa.

Men när Peter Jöback var tillbaka i Sverige efter den livsomvälvande upplevelsen var hans liv nära på att förändras igen. 

– Jag har just fyllt 36 år, jag är på andra sidan behandlingshemmet i London. Vi har mycket att fira. 

– Jag stod med min pojkvän Oscar i en luftballong som gled sakta och ljudlöst efter staden södra dela. Jag kände för första gångne lugn och ro. En ovan känsla av tillfredsställes smög sig på, det var lika härligt som överraskande. Sen störtade vi.

”Jag kan dö nu”

Efter ett oväntat väderomslag tvingades luftballongen att störta ner i Drevviken, 15 meter från strandkanten. 

– Jag kan dö nu, det är lugnt. För första gången i mitt liv är jag nöjd, berättar Jöback att han tänkte när ballongen störtade mot marken. 

Lyckligtvis tog sig alla passagerarna oskadda till land och Peter Jöback kände att han kunde fortsätta försonas med sitt förflutna. 

I sommarpratet berättar han om den turbulenta tiden under uppväxten, med alkoholism i familjen och sexuella övergrepp. I dag, många år senare, känner 50-åringen att han har försonats med sig själv och föräldrarna.

– Det var fantastiskt att vara arg på mamma också, för att hon valt bort mig. När jag fått leva ut mina aggressioner mot henne och pappa kom all kärlek tillbaka. 

Keyyos starka ord om utanförskapet: ”Oönskad”

Berättar om utanförskapet i ”Sommar i P1”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.