Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Jöback fick medalj av kungen

Jill Johnson och Peter Jöback gick hem en medalj rikare på onsdagen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Medaljen delas ut för framstående kulturinsatser.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jill Johnson och Peter Jöback gick hem en medalj rikare på onsdagen. 

Artisterna har tilldelats medaljen Litteris et artibus av kungaparet för sina kulturinsatser.

”En oförglömlig dag”, skriver Johnson på Instagram.

Vad är väl en medaljutdelning på Slottet? 

Det kan musikalstjärnan Peter Jöback och countrydrottning Jill Johnson nu svara på. Under onsdagens högtidliga ceremoni delade kungaparet ut medaljen Litteris et artibus till artisterna. 

Medaljen utdelas för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur, skriver Kungahuset på sin hemsida. 

”Idag fick jag medalj av kungen ! För mina insatser inom kulturen :) känns både hedrande och inspirerande!” , skrev en stolt Peter Jöback efteråt.

Även Jill Johnson, som var på Slottet tillsammans med dottern, har delade med sig av känslorna efter mötet med kungaparet.

”En oförglömlig dag på Kungliga Slottet tillsammans med min dotter Havanna och en härlig skara medaljörer. Jag är mycket hedrad av uppmärksamheten och medaljen ”Litteris Artibus” och tar med mej dagens högtidliga upplevelse och Ers Majestäts uppmuntran i framtida uppdrag.”

Magnus Uggla fick medalj

Även förra veckan höll kungaparet i medaljutdelning på Slottet. Både Lena Philipson och Magnus Uggla tilldelades samma utmärkelse som artisterna ovan. 

I motiveringen till de två artisternas föräringar gick det att läsa följande:

För framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv”.

Två gånger om året delar kung Carl Gustaf ut medaljer till personer i Sverige som har gjort särskilda förtjänster. Tidigare har bland annat Marie Fredriksson, Jocke Berg, Suzanne Reuter och fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson tilldelats medaljen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.