Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Jihdes svar på diabeteshånen

Peter Jihde om en tidig pension från tv-karriären
Peter Jihde leder Diabetesgalan för tredje året i rad.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
För Expressen berättar han bland annat om hur han tacklar de hånfulla kommentarer som han då och då möts av. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag har otroligt hård hud på så sätt och har varit med i det här gemet så länge att jag vet att det alltid kommer att skämtas om saker som man är väldigt tydlig och övertygad om”, Peter Jihde. Foto: DANIEL STIGEFELT / TV3

Peter Jihde har blivit ”Mr Diabetes” och leder nu Diabetesgalan för tredje året i rad. 

Samtidigt tvingas programledarstjärnan ta emot hån för sitt stora engagemang för att sprida kunskap om sjukdomen.

– Men jag vet att jag har ett gott uppsåt och att många mår bra av att jag pratar om den här sjukdomen, jag är väldigt trygg i det, säger han.

12-12-12.

Det är siffror som för alltid kommer att ha extremt stor betydelse för Peter Jihde, 48. Det var det datumet som programledaren diagnosticerades med diabetes typ 1. 

Allt började egentligen med att han klämde en finne vilket fick hela hans ansikte att svullna upp.

– Jag fick stafylokocker under huden och i samband med det sjukhusbesöket tog jag ett blodsockertest och det blev helt tyst i rummet, från skämt till högsta allvar. Jag fick åka till akuten med högt blodsocker, berättar han.

Efter diagnosen hamnade Peter Jihde i ett mörker och det blev inte någon rolig jul det året. För att väga upp det tog familjen en sista minuten-resa till Kanarieöarna och det var där det vände och han tog de första stegen mot att acceptera sjukdomen och blir den diabetesambassadör han är i dag.

– Det hade varit så där tråkigt väder med moln och 21 grader. Fyra dagar in satt jag på hotellrummet och läste en bok och så hörde jag lilla Amandas skratt nerifån poolen och sedan Alices skratt och även Mollies. Samtidigt som, och det här låter ju väldigt konstruerat, solen bröt igenom. Då var jag så här ”vad fan, det här kommer att funka ändå, det måste funka”, säger Peter Jihde.

Hade det varit en filmscen hade man hört änglakörer.

– Jag saknade änglarna och det är jag glad för, dem vill jag hålla långt borta. 

Men det dröjde tre år innan han skulle bli så pass öppen med sjukdomen som han är i dag. Den 12 december 2015 bestämde Peter Jihde sig för att visa upp varje spruta han tog under ett helt år.

– Jag fick så många mejl från mammor till tonårssöner och döttrar som skämdes för sin sjukdom och tänker att jag visar det här för att ingen ska få känna skam och för att ni andra ska förstå hur mycket arbete det är att hålla koll på den här sjukdomen.

”En sjukdom man får argumentera för”

2017 var det sedan dags för den första upplagan av Diabetesgalan i TV3 med Peter Jihde som programledare. På torsdagskvällen leder han galan för tredje året i rad, återigen med syfte att samla in pengar till Diabetesfonden.

– Galan är ju vår stora dag varje år på världsdiabetesdagen, där vi försöker samla in pengar och framför allt sprida kunskap. Men vi jobbar hela året med att informera och samla in, det här är bara crescendot. Galan är vettig och den har sin plats, diabetes är en sjukdom som man får argumentera för, den känns snällare än vad den är. Folk tycker att jag tjatar och frågar om det verkligen är så jävla jobbigt och det korta svaret är ja, säger han.

Hur har ditt liv förändrats?

– Det är betydligt mycket mer jobb med diabetes men allt går. Om jag ska gå på stranden måste jag ta med kylväskor och kolla mitt blodsocker mer ofta. Om jag spelar padeltennis en kväll och glömmer att ta min macka efter så vaknar jag svettig mitt i natten och får ställa mig i köket och käka. Jag får inte glömma den där mackan men jag gjorde det och det straffar sig direkt, i det här fallet med sömnlös natt men det yttersta är ju att det kan vara det sista jag gör. Sådana är spelreglerna.

Samtidigt försöker Peter Jihde leva sitt liv till fullo.

– För er som inte har sjukdomen försöker jag tala om vad den innebär, hur allvarlig den är och att om man kan leva på ett sätt så man kan undvika den ska man göra det. Men för dem som har sjukdomen vill jag berätta att att jag har åkt till världens mest otillgängliga platser och varit på äventyr – och det funkar, säger han.

Är det därför du har företagit dig så många äventyrliga satsningar på sistone, för att visa att det går?

– Det är det verkligen, jag försöker anta alla utmaningar jag får. 

Eftersom Peter Jihde har varit så synlig när det kommer till diabetesfrågor och, för att använda hans egna ord, ”missionerat” så mycket har han också fått utstå skämt och hån för sitt engagemang. 

Peter Jihde: ”Har otroligt hård hud”

Men han väljer att inte bry sig då han säger att han själv vet att hans uppsåt är gott.

– Jag har otroligt hård hud på så sätt och har varit med i det här gemet så länge att jag vet att det alltid kommer att skämtas om saker som man är väldigt tydlig och övertygad om, säger han.

Du brukar inte heller dra dig för att svara när någon kändis gjort någon slarvig sägning om diabetes.

– Men jag gör det inte varje gång. Jag gör det de gånger när jag tycker att det är motiverat, när det är för felaktigt. Jag försöker välja mina strider och är inte ute och fäktas överallt.

Diabetesgalan sänds i TV3 klockan 20.00 på torsdagskvällen.

Peter Jihdes stöd till Ellinor Persson – mitt i oron

Peter Jihdes stöd till Ellinor Persson mitt i oron

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.