Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Jihdes skakande möte med pedofilen

Se Jihdes konfrontation – med "pedofiljägaren"
Kyle Swanson jagar pedofiler.
Peter Jihde och Kyle Swanson konfronterar den man som bestämt träff med en ung flicka.
Peter Jihde frågar pedofilen varför han gör så här.
Peter Jihde i ”På gränsen”.

Peter Jihde, 49, möter människor som tar lagen i egna händer i ”På gränsen”.

Han är med när ”pedofiljägaren” Kyle Swanson konfronterar en man som stämt träff med en 13-åring.

– Som förälder känns det skitläskigt att veta att det är så många män där ute som försöker ha sex med barn, säger Jihde i programmet.

Många amerikaner litar inte på landets makthavare och politiker. En del tar lagen i egna händer eller försöker åstadkomma förändringar utan myndigheternas inblandning.

I dokumentärserien ”På gränsen” på TV3 och Viaplay tar Peter Jihde följe med Kyle Swanson. Han driver en verksamhet av pedofiljägare som letar upp pedofiler på nätet och hänger ut dem i sociala medier, ibland i direktsändning.

Inom loppet av ett år har han och has grupp konfronterat över 200 personer i Saint Louis-området i delstaten Missouri. Syftet är inte främst att de ska åka i fängelse, utan att skämma ut pedofilerna offentligt.

– Kyle verkar ha gjort det till sitt kall att exponera pedofiler, säger Peter Jihde, själv tonårspappa, i programmet.

Låtsas vara 13-årig tjej

Genom att en kvinna i gruppen låtsas vara en 13-årig tjej får man kontakt med en man. De bestämmer sig för att ses i en lokal butik.

Kyle Swanson går in på stormarknaden för att leta upp mannen. Under tiden sänder han live med sin mobiltelefon till hundratals följare.

– Hans liv kommer att förändras, säger Peter Jihde utanför butiken.

Mannen hittas och följer med ut för att prata. Först nekar han till att ha stämt träff med ett barn. Men när Kyle Swanson visar upp hans konversation på mobilen säger mannen att det var ”ett dåligt beslut”.

– Varför gjorde du detta? frågar Peter Jihde.

– Jag är ledsen, svarar mannen.

”Som förälder blir jag förstås glad”

Efteråt reflekterar Peter Jihde över Kyle Swansons roll.

– Som förälder blir jag förstås glad när Kyle sätter dit en pedofil, men samtidigt är det så lätt att det blir fel. När en privatperson agerar både polis, åklagare och domare. Det ska samhället göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.