Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Jihdes plötsliga kollaps – stöttas av frun

Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / JOHAN JEPPSSON TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Peter Jihdes fru och barn har fått lära sig hur de ska rädda hans liv.

Programledaren lider av typ 1-diabetes och behöver hjälp om blodsockret sjunker för lågt.

– Barnen vet att det är socker som behövs om pappa faller ihop och inte är kontaktbar, säger han.

De har gått sju år sedan sedan Peter Jihde, 48, diagnosticerades med diabetes typ 1. Även om programledaren försöker leva som förut tvingas han vara noggrann för att hålla sjukdomen i schack.

Om han slarvar riskerar han i värsta fall att dö.

– Det yttersta är ju att det kan vara det sista jag gör, så är ju spelreglerna och det är ganska tufft för många att leva med det, säger Peter Jihde, som på torsdag leder Diabetsgalan för tredje året i rad.

Hans diabetes har också inneburit att hans barn Mollie, 16, Alice, 10 och Amanda, 8, har fått lära sig vad de ska göra om olyckan är framme och blodsockret sjunker för lågt – något som kan leda till att han faller ihop.

– De vet ju om att det är socker som behövs om pappa faller ihop, alltid socker. Börjar man med det så fixar det sig i regel, säger Peter Jihde.

”Vaknat upp i köket”

Barnen har lyckligtvis inte behövt uppleva det – det har däremot hans hustru Karin Widengren Jihde, 46, tvingats göra.

– Min hustru har gjort det ett par gånger. Och det är inte alls unikt för mig utan det är vardagen för folk som har typ 1-diabetes, att man blir så låg i socker att hjärnan stänger av och man vet inte riktigt vad man gör, säger Peter Jihde och fortsätter:

– Så jag har ju vaknat upp i köket ett par gånger, tuggandes på en knäckemacka, och frågat vad som hände. Då har jag fått honung, druvsocker, choklad eller mjölk av min hustru oralt för att jag ska vakna till liv. I värsta fall får man en spruta i låret med glukagon, en sockerlösning som gör att man vaknar till liv.

”Dead in bed”

Peter Jihde säger att det inte är så dramatiskt som det låter – men ändrar sig sedan i samma andetag.

– Samtidigt är det ju dramatiskt. Är det ingen som är där med sprutan eller med honungen så kan det vara kört, säger han.

– Det händer ju. DIB, dead in bed, är ett sådant uttryck som vi i diabetesvärlden känner till men som vi inte gärna pratar om. Att man går och lägger sig och så vaknar man inte. Det där händer ju.

Diabetesgalan sänds i TV3 på torsdag, som också är Världsdiabetesdagen, med syfte att samla in pengar till Diabetesfonden. Peter Jihde leder galan tillsammans med artisten Molly Sandén, 27, och realitystjärnan Isabel Adrian, 42.