Peter Jihde, 50, är tillbaka med en ny säsong av ”På gränsen med Peter Jihde” för Viaplay och TV3.
I dokumentärserien som har premiär på tosdagen reser profilen runt i USA och träffar människor som berättar om sina olika livsöden.
För Expressen berättar Peter Jihde att det blev tungt emellanåt.
– Det är mörka dagar, med bitvis mörka människor som har mörka berättelser. Det som är ljust med det är att kunna berätta att de här sakerna sker, så att folk kan reagera över det.
– Det är det mest intressanta jag gjort i hela mitt journalistiska liv, men också det jobbigaste.

Bevakades under besöket på Wommack Ministries
Bland annat besöker Peter Jihde församlingen Andrew Wommack Ministries – en församling som ägnar sig åt ”faith healing”, alltså tro som ska hela.
– Om du betalar eller skänker mycket pengar till kyrkan så har du en större möjlighet att själv både bli framgångsrik och även rik.
I två dagar följer programledaren personer inom kyrkan. Men besöket kommer att bli olustigt.
– De var obehagliga på så sätt att det var en kamera på oss från att vi kom till att vi lämnade. De hade sagt att de skulle göra en ”behind the scenes” till sin hemsida. Men det var tydligt att det var för att övervaka oss.
Jihde konfronterar församlingsledaren Andrew Wommack om att de borde ha varit uppriktiga från början med att de inte litade på det svenska kamerateamet.
– Det var obehagligt, tyckte vi.
”Aldrig varit inne i en obduktionssal”
Peter Jihde träffar också obducenten Vidal Herrera, som ofta anlitas av familjemedlemmar som vill ta reda på dödsorsaken, eller om de misstänker att den första obduktionen är felaktig.
– Jag har aldrig varit inne i en obduktionssal. Under tiden vi var där inne kom det in ett lik, och det är deras vardag. För mig var det en helt ny situation. Jag har aldrig sett en död människa tidigare, berättar Jihde.
Kylarna i bårhuset hade Peter Jihde ”bara sett på tv” förut. Han bestämde sig för att lägga sig i en för ”att komma så nära som möjligt”, berättar han.
– Jag ville på något sätt se eller känna inifrån hur det är där inne, för att få en bild av vad det här är.
Hur upplevde du det?
– Det var väldigt trångt. Det var på något sätt slutgiltigt. Det är nog sällan levande ger sig in där.

Starkaste mötet för Jidhe är med Valya i New Mexico, hon tillhör urbefolkningen. Hennes systers kvarlevor hittades under en bro, troligtvis blev hon mördad.
– Med den råheten och de bevis som finns, och att ingenting har gjorts för att forska i brottet från myndighetens håll visar hur urbefolkningen behandlas. Och just det att pengar talar och hur liten du kan vara som människa i detta stora land.
Peter Jihde säger att han märker att programmet väcker känslor hos tittare, vilket får honom att vilja fortsätta.
– Jag blir stolt och glad.