Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Jihde slutar jobba i förtid – för att inte dö

Peter Jihde berättar för Expressens Karin Sörbring att hans diabetes typ 1 påverkar hela familjens liv.
Foto: Ellinor Svensson
14 november sänds "Diabetesgalan" i TV3 med Molly Sandén, Peter Jihde och Isabel Adrian som programledare.
Foto: EVA EDSJÖ / TV3
Peter Jihde måste hela tiden hålla koll på blodsockernivån och han tillför flera gånger om dagen insulin via sprutor.
Foto: Karin Sörbring

Peter Jihde älskar att jobba.

Men sedan han fick diabetesdiagnosen har han planerat om sitt liv.

– Jag ser ingen lång karriär framför mig, utan tänker att jag ska sluta i god tid för att kunna leva utan att dö av den här sjukdomen. Från början tänkte jag nog arbeta så långt upp i åren jag fick, men nu har jag ökat pensionssparandet för att kunna sluta strax innan jag fyller 60, säger den 47-årige programledaren för "Diabetesgalan" och dokumentärserien "Leva utan att dö – en serie om diabetes".

Att leva med diabetes är ett heltidsjobb och det pågår dygnet runt, förklarar Peter Jihde.

– Just nu är jag till exempel lite låg, vilket ni kanske märker. Jag svettas och tankarna går långsammare, säger Peter Jihde och visar på mobilen som kommunicerar med mätaren på Peters överarm att blodsockret har sjunkit under tre.

När Peter Jihde 2012 fick diagnosen diabetes typ 1 bestämde han sig för att bli "världens bästa diabetiker" och gick stenhårt in för att påverka det han kunde med kost och träning.

– Jag sköter mig fortfarande för att få må så bra som jag någonsin kan, men nu har jag insett att jag inte kan besegra sjukdomen. Det bästa jag kan åstadkomma är oavgjort, jag kan inte vinna. 

"Jag älskar mitt jobb, men jag vet också att diabetes tar på krafterna och att det inte är givet att jag kan fortsätta arbeta till 65 eller längre om jag ska få må bra", säger Peter Jihde till Expressens Karin Sörbring.
Foto: Ellinor Svensson
Peter Jihde kan på Nentgroup arbeta intensivt med diabetesfrågor, exempelvis genom dokumentärserien "Att leva utan att dö – en dokumentärserie om diabetes" och "Diabetsgalan" som sänds i TV3 14 november.
Foto: Foto: TV3/Eva Edsjö

Jihde vill i sitt jobb folkbilda om diabetes

Det har också påverkat Peter Jihdes prioriteringar. I februari i år meddelade han att han lämnar TV4 efter 18 år på kanalen, varav sex år som programledare för "Nyhetsmorgon".

– Jag fick ett erbjudande jag inte kunde motstå. Påsen med pengar var inte större på Nentgroup (som bland annat äger TV3 och Viasat, reds anm), men jag skulle på allvar kunna uppmärksamma diabetesfrågor, säger Peter Jihde.

I måndags sändes den andra av tre delar av Jihdes dokumentärserie "Leva utan att dö – en serie om diabetes".  

I serien berättar flera medverkande diabetiker om rädslan att inte vakna på grund av lågt blodsocker och dö.

Peter Jihde måste hela tiden hålla koll på blodsockernivån och han tillför flera gånger om dagen insulin via sprutor.
Foto: Karin Sörbring

Ser ingen lång karriär framför sig

Peter Jihde berättar att han när han fick diagnosen diabetes typ 1 fick ställa om sin livsplan. 

– Jag ser ingen lång karriär framför mig, utan tänker att jag ska sluta i god tid för att kunna leva utan att dö av den här sjukdomen.

Hur gör du att klara detta ekonomiskt?

– Jag började pensionsspara redan som 19-åring då jag arbetade på ett bageri i Växjö, men när jag fick diagnosen diabetes typ 1 ökade jag avsättningarna rejält för att kunna sluta strax före 60, säger Peter Jihde.

Han fortsätter:

– Jag älskar mitt jobb, men jag vet också att diabetes tar på krafterna och att det inte är givet att jag kan fortsätta arbeta till 65 eller längre om jag ska få må bra.

Fakta/Har fått Kristallen och utsetts till "Årets sportjournalist"

NAMN: Peter Jihde.

ÅLDER: 47.

YRKE: Programledare.

BOR: Villa på Lidingö utanför Stockholm. Sommarställe på Gotland.

FAMILJ: Hustrun Karin Widengren-Jihde, 45, kommunikationschef. Barnen Mollie, 15 (med exfrun), Alice, snart 10, och Amanda, 7. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Malmö och växte upp i Moheda och Växjö. Har tre yngre bröder (Johan, 44, Niclas, 42, och Patrik, 34). 

MAMMA ÄR: Anita Jihde, 69. pensionerad lärare i tyska och engelska.

PAPPA ÄR: Leif Jihde, 70, pensionerad försäljare.

UTBILDNING: Katedralskolan i Växjö.

KARRIÄR: Sportkommentator på Sveriges Radio, reseledare, böckerna "Jihdes diabetes: en match för livet" och "Vår diabetes: en match för livet" med hustrun Karin Jihde. Intervjuade 2004 de svenska kungabarnen för SVT. Ledde SVT:s OS-sändningar från Turin i Italien 2006. Utsedd till "Årets sport- och nyhetsprogramledare" vid Kristallen (2005) och "Årets sportjournalist" (2006). Programledare för "EM-studion", "Hockeykväll" och talkshowen "Hos Jihde". Tillbaka till TV4 2007. Programledare för "Idol", "Nyhetsmorgon" (2012-2018). Är nu på Nentgroup/TV3. 

INKOMST: 780 000 kronor (2017). 

AKTUELL: Med dokumentärserien ”Leva utan att dö – en serie om diabetes” som hade premiär måndag 29 oktober klockan 21.00 på TV3, Viafree och Viaplay och sänds tre måndagar framåt. Leder "Diabetesgalan" 14 november på världsdiabetesdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.