Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Jihde nära att dö – räddades av hustrun

Peter Jihde räddades av sin fru.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Karin Jihde och Peter Jihde.Foto: SIGGE KLEMETZ 1 / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ

Peter Jihde har levt med diabetes typ 1 sedan 2012 – en sjukdom som kan leda till en för tidig död. Och i somras var det nära att det slutade illa för TV4-profilen.

Den som räddade honom från döden var hustrun Karin Jihde.

– Livet kan ju ta slut, varje kväll, säger Peter Jihde till Aftonbladet.

 

I dag stod det klart att TV4-profilen Peter Jihde, 46, blir programledare för Diabetesgalan i TV3. Peter Jihde har levt med diabetes typ 1 sedan 2012 och har sedan dess kampanjat för att öka förståelsen för sjukdomen, bland annat på Instagram-kontot "Jihdes diabetes" och i en bok.

 

LÄS MER: Peter Jihdes nya tv-uppdrag 

 

Sedan Peter Jihde fick sin diagnos har han lärt sig att hantera sjukdomen, som kan leda till en för tidig död. Samtidigt brottas han med sin diabetes varje dag.

– Jag gör ju grovjobbet och försöker ligga på de här blodsockervärdena som du har: Äta rätt, träna rätt, sova rätt och ta rätt antal insulinenheter till maten jag äter. Det är mitt jobb. Och jag lär mig varje dag att bli bättre. Men det där kan gå fel. Om en förkylning dyker upp som jag inte vet om, då kan det bli helt andra värden i kroppen och så går allt åt helvete. Och där får ju familjen rycka in, säger han till Aftonbladet.

Peter Jihde var nära att dö

Peter Jihde beskriver hur döden alltid flåsar honom i nacken och att han alltid måste hålla koll på sin blodsockerkurva.

– Den behöver du aldrig tänka på, för din kropp kan reglera den själv, medan jag måste göra det manuellt och träffa rätt varje dag. Annars dör jag, säger han till Aftonbladet.

 

LÄS MER: Vändningen efter Peter Jihdes stora ilska mot Coop 

 

Och i somras höll det på att gå riktigt illa.

– Jag blev räddad till livet av min hustru, med både våld och med mjölk och honung och allt möjligt. Det där är ju en vanlig händelse för en diabetiker. Livet kan ju ta slut, varje kväll, om blodsockret blir för lågt, säger han till Aftonbladet.

Peter Jihde skapade nyligen rubriker när han kritiserade Coop i Lidingö, som placerat choklad i fruktdisken. Efter den fräna kritiken valde matvarujätten att backa och be om ursäkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.