Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Jihde om sin rädsla för döden

Peter Jihde lever med diabetes. En sjukdom han vet att han inte kan besegra.
Foto: Joel Marklund
Programledaren med sin fru Karin.
Foto: Olle Sporrong

Peter Jihde berättar nu om sin svåra diabetes för att ta bort skamstämpeln och hjälpa andra.

Och rädslan för döden finns där - och vetskapen om att han inte kan besegra sjukdomen som sliter på kroppen.

- Jag kommer dö tidigare än jag vill, säger programledaren innan han ger sig själv insulinsprutan.

Det började med att Peter Jihde, 44, för tre år sedan klämde en finne på näsan. Dagen efter hade hans ansikte svullnat upp. Fyra dagar senare hade det antagit groteska proportioner. Samtidigt som läkaren kunde konstatera en stafylokockinfektion, gjordes ett blodsockerprov. Det var skyhögt.

En frisk människa ska ligga mellan 3,5-6 millimol glukos per liter blod. Peter låg på över 20. Han skickades genast i ambulans till akutmottagningen på St Görans sjukhus. Där konstaterades det att TV4-profilen drabbats av Diabetes typ ett.

Beskedet kom som en chock. Men egentligen borde överraskningen inte ha varit särskilt stor.

– Jag hade förmodligen haft diabetes ganska länge. Jag hade under lång tid haft dålig andedräkt, det får man av diabetes. På hösten hade jag börjat med "Nyhetsmorgon". Jag somnade innan jag skulle läsa för barnen på kvällarna, trodde att det berodde på att jag steg upp klockan 03. Men det var en effekt av att kroppen höll på att ta slut.


LÄS MER: Peter Jihde lämnade direktsändning i TV4


"En oro"

Men symptomen var fler än så.

– I studion drack jag baljor med vatten. Jag drack tre sådana i varje sändning. Nallade av min hustrus choklad, trots att jag aldrig varit sugen på socker i hela mitt liv, säger han.

Han fick stanna på den endokrina avdelningen i tre dagar.

– Jag läste på olika sidor om diabetes och prognoser. Såg bara det allra mörkaste vad diabetes kan leda till: amputation, blindhet, njurar som pajar, koma. Man kan helt enkelt dö. Jag kände att livet var slut, säger Peter.

Peter och hans fru, Karin, beslöt sig för att över mellandagarna ta med sig familjen till Teneriffa.

– Det här låter påhittat. Men en eftermiddag när jag kom ut på hotellbalkongen, såg min hustru och mina barn där nere som lekte, samtidigt som solen fram bakom ett moln, tänkte jag det här fixar sig. Det var en vändning, säger Peter.

Varje dag tar han 6-7 sprutor. En på morgonen, därefter en spruta inför varje måltid.

– Det finns en rädsla hela tiden. Jag känner alltid efter i fickorna så att insulinet är med. En oro varje gång jag äter ny mat. Jag estimerar hur mycket insulin olika maträtter kräver.


LÄS MER: Peter Jihdes avklädda bild - kastar kläderna i TV4

 


Har lärt sig leva med diabetes

Han dricker inte sprit, men har fortsatt snusa. Dessutom unnar han sig rödvin.

– Allt får ha en gräns också. Jag har valt att fortsätta snusa och dricka rödvin, men jag har begränsat det till det. Jag dricker inte en drink med läsk, shottar eller tar en öl. Istället dricker jag vatten. I början åt jag bara saker som skulle hålla mig vid liv de första månaderna. Jag kände att jag kommer inte dö nu, men jag kommer dö tidigare än jag vill. Jag vill ju se mina barn, se mina barnbarn. Jag kommer dö för tidigt, om jag inte sköter mig. Men att vara helt exemplarisk och fläckfri är jobbigt, tråkigt, belöningssystemet behöver ha sitt också, säger han.

Samtidigt, menar Peter, var han väl lämpad att drabbas av diabetes.

– Jag är väl lämpad för sjukdomen, eftersom jag är organiserad. Rent mentalt har jag lärt mig leva med diabetes. När jag har lågt blodsocker biter jag ihop, blir helt tyst. Då vet min familj att det kanske är dags att äta, säger han.

För barn som är drabbade är livet svårare.

– Att vara förälder till ett barn med diabetes måste vara något av det svåraste som finns. Du lägger ditt barn på kvällen, har ingen aning om hur barnet kommer vakna upp, blodsockret pendlar, du kanske måste väcka barnet och sticka det i fingret under natten. Sen skickar man barnet till skolan, utan att kunna vara med och kolla om det får rätt mat och tar sin spruta. Fy fan.

Går hos psykolog

Till en början vägrade Peter träffa psykolog för att prata om sin sjukdom.

– Det har jag gjort nu. Jag har pratat med psykologer om hur sjukdomen påverkar mig stämningsmässigt. Jag måste hela tiden leva efter sjukdomen. Man chansar inte. I början vågade jag inte köra bil själv. Jag var rädd att gå ner i koma.

Allt eftersom dagarna går bryts kroppen ner.

– Pendlande blodsocker sliter på blodkärlen. Därför får folk amputera tår, eftersom de fina små blodkärlen inte pallar. Njuren går sönder. Du blir blind eftersom blodkärlen i ögat inte fungerar. Ja, den förvärras. Det är därför man ska leva hälsosamt. Då slits kroppen ner mindre, men den slits mer än din kropp, som inte har diabetes.

– Cancer är en hemsk sjukdom, också dödlig. Men cancer låter värre än diabetes. Diabetes låter inte lika dödlig. Samtidigt kan du besegra cancern. Diabetes kan du bara spela oavgjort mot. Jag kan aldrig vinna. Mentalt är det väldigt jobbigt, säger han.

Diabetes typ ett är ärftligt.

– Jag testade så sent som i går när min dotter sa att hon var trött och törstig. Då tog jag fram blodsockermätaren direkt. Jag har hellre diabetes själv än att något av mina barn får det.


LÄS MER: Tilde de Paula och Peter Jihdes puss i "Nyhetsmorgon" 


Familjen medberoende

Hela familjen har fått anpassa sig efter sjukdomen.

– Familjen är ju medberoende, precis som alkohol och narkotika. De måste rätta sig efter att jag måste äta, sova.

Han kontaktas ofta av oroliga föräldrar, vars Diabetessjuka barn slarvar med kost och insulinsprutor. I många fall skäms barnen över sin sjukdom.

– Jag kände att jag var tvungen att berätta för folk. De tittar ju om man sitter på restaurang och tar upp en spruta eller testar med blodsockermätaren. Vissa smyger in på toaletten för att ta sitt insulin.

Expressen träffar Peter under en lunch i centrala Stockholm. Han äter en Wallenbergare. Ber om minimalt med potatismos till. Hade han inte tagit sin insulinspruta innan måltiden hade blodsockret skjutit i höjden.

– Jag hade blivit trött och seg i huvudet. Kanske blivit arg, oinspirerad. De här blodsockersvängningarna kan du, som frisk, också ha. Men du får aldrig så lågt att du går ner i koma.

Men blodsockret kan även gå åt andra hållet.

– Jag har varit nere på 0,9 i blodsocker. Jag vet inte var koma-gränsen ligger. Men då skakade handen så mycket att jag knappt kunde få in det jag skulle äta i munnen. Det skapar panik.

"Min livsuppgift"

På lördag startar han Instagramkontot @Jihdesdiabetes. Där kommer hans liv med sjukdomen visas upp helt ocensurerat. Varenda spruta han tar ska dokumenteras.

– Jag vill uppnå tre saker. Unga människor med diabetes ska sluta känna skuld och skam. Vuxna människor, i riskzonen, ska via Instagramkontot förstå att ingen vill behöva sätta en spruta i sig själv sju gånger om dagen. Jag äter det jag tror och vet funkar för mig. Men det finns ingen kvalificerad studie på hur jag som diabetiker ska äta. Det blir min livsuppgift att via kostfonden se till att en sådan kommer till stånd, säger han.

– Diabetes blir vanligare och vanligare, i Sverige och världen. Med det här vill jag informera folk.

Det här är diabetes

Diabetes är ett samlingsnamn för några sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet.

FAKTA

Diabetes finns i olika former. Typ 1 diabetes är en kronisk sjukdom som inte går att bota.

Diabetes typ 1 beror på att antikroppar förstör cellerna som tillverkar insulin. Sjukdomen bryter oftast ut i barn- och ungdomsåren men även vuxna kan insjukna. Mellan 0,5 och 1 procent av Sveriges befolkning har diabetes typ 1.

Vad som orsakar sjukdomen vet inte forskarna, ärftlighet är en del men det krävs andra utlösande faktorer, vilka vet man inte, stress och infektioner kan spela in. Diabetes typ 2 bryter oftast ut i vuxen ålder men kroppen kan fortfarande producera eget insulin, men det räcker inte till. Hög ärftlighet. Typ 2 är den vanligaste formen av diabetes.

FAKTA

Som regel kan sägas att en frisk person bör ha ett medelvärde på 5,6 i sockernivå.

För att en diabetiker ska kunna ligga runt den riktlinjen krävs också förutom insulin att man sköter sina matvanor med regelbundna tider och balanserad kost av fibrer, kolhydrater och fett, och motionerar, vilket sänker blodsockret.

Att bara tillföra insulin löser inte problematiken i kroppen. Bra blodsockervärden är viktigt för att inte slita på kroppens organ och minskar risken för följdsjukdomar. Värden under 3,5 är för lågt, medan värden över 9 kan räknas som högt.

Källa: Vårdguiden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.