Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Jihde:
Jag är bipolär

Karin och Peter Jihde - författare till boken
Foto: Alexander Donka / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
Boken "Jihdes diabetes" släpps den 14 november
Foto: Volante förlag
Peter Jihde
Foto: Olle Sporrong

Peter Jihde är aktuell med boken “Jihdes Diabetes – en match för livet” på förlaget Volante.

Samtidigt berättar TV4-profilen att han kämpar med ytterligare en sjukdom – han har diagnosticerats som bipolär.

– Kanske säger TV4 att “den där bipoläre Peter, honom vill vi inte jobba mer med”. Eller så säger de att det är en sjukdom som många kreativa och duktiga människor har, säger Peter Jihde.

Det var för fyra år sedan TV4-profilen Peter Jihde, 45, fick diagnosen diabetes typ ett. Nu har han, tillsammans med hustrun Karin Jihde, 43, skrivit boken “Jihdes Diabetes – en match för livet” om hur det är att leva med sjukdomen. Boken ges ut på förlaget Volante.

– Det är den bok och jag och mina anhöriga behövt när jag fick min diagnos. Okunskapen kring diabetes är enormt stor. Det är en match för livet. Jag kan ju inte bli av med sjukdomen, säger Peter Jihde.

I “Jihdes Diabetes – en match för livet” berättar han dels om sin egen resa och vardagliga kamp – men intervjuar också andra diabetiker om deras liv med sjukdomen. Bland dem artisten Molly Sandén och ex-fotbollsspelaren Pär Zetterberg.

– Jag blir mer och mer rutinerad som diabetiker. Men sjukdomen i sig blir aldrig enklare. Även om jag sköter mig så bra jag bara kan så kan jag en dag vakna upp med en förkylning, ska ta mina fyra enheter, men då fungerar inte det. Istället blir jag låg, skakar, kan inte prata för att kroppen ställer in sig på överlevnad. Samtidigt lär jag känna min kropp mer och mer, säger Peter Jihde.


LÄS MER: Peter Jihde berättar om livet med diabetes


Vardagen som diabetiker är osäker.

– Ibland när jag står i köket och lagar mat, och familjen är 45 minuter sen, och jag blir låg i socker kan jag stå och fråga mig själv “saltade jag, pepprade jag?”. Och några minuter senare börjar jag undra igen. Kroppen stänger ju av, försöker bara överleva. Varje dag går folk som har diabetes ner i svart, på grund av lågt blodsocker. Folk vet inte hur vanligt det är. Det kan hända att man doserar lite fel, är lite stressad, har sovit dåligt och så blir det fel. Då är det bara att åka ambulans, eller så dör man. Det är det jobbigaste med diabetes, den mentala matchen, säger Peter Jihde.

Peter Jihde fick diagnosen bipolär

Våren 2013 fick Peter också en annan diagnos. Efter en lång psykiatrisk utredning stod det klart att han är bipolär.

Diagnosen var bipolaritet, typ två.

Månaderna innan hade han känt sig låg och haft svårt att hitta motivationen i livet.

– Vardagen när du är bipolär och är i de mörkare faserna är… även om jag skulle titta ut genom fönstret och solen sken, jag skulle spela golf, träffa vänner, och sen se en konsert med Robbie Williams – alla saker som jag verkligen älskar – de är skitsamma. Man kan inte ta sig ur sängen och motivera sig att göra de saker man tycker är allra roligast, säger Peter Jihde.

En tid innan han fick diagnosen hade han känt sig deprimerad. Depressionen sammanföll med att han under 2012 var pappaledig och gick hemma.

– Jag var deprimerad. Tyckte att allting var mörkt. Jag fortsatte bara framåt. Jag levde mitt liv, avskärmade mig från familjen och försökte ta mig vidare från dag till dag. Försökte göra det jag var tvungen att göra. Jobbet som gav mig motivation och mening. Jag gjorde och tog hand om de saker jag skulle göra hemma också, men utan inspiration och glädje. Jag var nog ingen rolig människa att ha att göra med, säger Peter Jihde.


LÄS MER: Tittarnas ilska efter kyssen i TV4


Hans depression ledde till en kris med hustrun Karin.

– En bipolär person som är nere i en mörk fas är inte rolig att vara med. Inte jag heller. Karin mådde dåligt. Hon hade sin strid på och med jobbet. Till slut gick hon in i väggen. Vi var båda två på väg att krascha. Men vi gick i parterapi och saker och ting vände. Det gjorde de egentligen redan innan diabetes-beskedet. Det hade blivit bättre redan före det, säger Peter Jihde.

Peter har valt bort att mediciner – i stället arbetar han med terapi.

– När tankarna bara virvlar, man är enormt kreativ, man känner sig som Gunde Svan, så gäller det att inte ligga vaken hela natten och läsa en bok för att sedan sova i 45 minuter. Det gäller att verkligen hålla ner energin, ransonera den. Ju högre jag kommer desto brantare blir fallet sen. Jag försöker leva vanligt även när jag känner att jag är speedad. De mörkare faserna är det träning och socialt umgänge som gäller. Det gör mig gott. Jag dricker inte vin för att ta mig igenom dagen. Jag äter rätt och sover bra. Allt det där är samma sak som gäller för diabetesen. Det är två sjukdomar man hanterar på samma sätt, säger han.

Att berätta om sin bipolära sjukdom tvekade Peter länge inför.

– Jag kände mig tveksam till att berätta om det. Jag vet inte vad som väntar. Kanske säger TV4 att “den där bipoläre Peter, honom vill vi inte jobba mer med”. Eller så säger de att det är en sjukdom som många kreativa och duktiga människor har, säger Peter Jihde.

I dag känns livet meningsfullt.

– Jag har inte alla nycklar, men jag vet vad jag måste göra för att få livet att kännas meningsfullt.

Bipolär sjukdom

Sjukdomsförloppet vid bipolär sjukdom kan vara mycket olika för olika personer och kan även förändras med tiden.

Om depressioner varvas med kraftiga manier, ofta med psykotiska symtom, kallas tillståndet för bipolär sjukdom typ 1. Om depressionerna i stället varvas med hypomanier kallas tillståndet för bipolär sjukdom typ 2.

En del har mer av maniska perioder, andra mer av depressioner. Ibland kan man ha så kallade blandepisoder med både maniska och depressiva symtom samtidigt. Sjukdomsepisodernas längd varierar också. En del har mycket långvariga manier och depressioner, medan andras symtom bara varar några få dagar.

Många som har bipolär sjukdom är helt utan symtom mellan sjukdomsepisoderna, medan andra har ständiga humörsvängningar. Några är nästan konstant deprimerade och har mycket korta perioder med hypomani eller mani.

Källa: Vårdguiden

Bipolär sjukdom typ 2

Många som får återkommande depressioner har också perioder med hypomanier, alltså lindrigare maniska symtom. Symtomen kan då vara att du får ökad energi, större kreativitet, skämtsamhet och ett allmänt glatt humör som kan vara svårt att uppfatta som ett sjukdomstillstånd. Det är ändå viktigt att kartlägga de perioderna, eftersom vanlig depressionsbehandling ofta inte fungerar.

I stället måste man få medicin som stabiliserar stämningsläget. De allra flesta som har bipolär sjukdom typ 2 utvecklar aldrig några riktigt maniska perioder, men ungefär en av tio gör det.

Källa: Vårdguiden

Diabetes

Insulin är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin och du får då för mycket socker i blodet. Tecken på typ 1-diabetes är bland annat att du blir trött och kraftlös, går snabbt ner i vikt, kissar oftare och att du blir väldigt törstig. Diabetes är en sjukdom du har hela livet, men det finns bra behandling att få.

Diabetes är ett samlingsnamn för några sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet. Förutom typ 1-diabetes finns typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes. Typ 1-diabetes är en delvis ärftlig sjukdom och utvecklas oftast när man är barn eller i tonåren.

Källa: Vårdguiden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.