Peter Jihde ger upp – på sin egen dröm

Peter Jihde berättar om vad han en gång drömde om – Melodifestivalen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tv-profilen Peter Jihde drömde tidigare om att leda Melodifestivalen.

Nu avslöjar stjärnan att han övergivit sin dröm – och förklarar varför.

– Den tanken har bleknat med åren, säger Peter Jihde.

Tv-profilen Peter Jihde, 48, är i vår aktuell med en ny säsong av ”På gränsen med Peter Jihde”. I vinter har svensken rest runt i USA för att ta tempen på det amerikanska samhället i och med inspelningarna av den andra säsongen av den populära serien.

Tv-profilen har bland annat undersökt hur amerikaner förhåller sig till abortfrågan, dödsstraff, porr – och att ta lagen i sina egna händer.

– Ena dagen gör vi abortfrågan. Nästa dag träffar vi en pedofiljägare som filmar live när han jagar, oftast då män, som har kontaktat unga flickor, barn, och vill förgripa sig på dom. Så det händer hela tiden någonting, förklarar tv-profilen den intensiva produktionsfasen och tillägger:

– Du hinner egentligen inte andas in och ut. Du bara kör.

Trots att Peter Jihde brinner för sitt uppdrag så har det inte varit helt lätt att genomföra det.

– Det har varit några förbannat tunga veckor, säger Peter Jihde och fortsätter:

– Jag är nog lite för vek tror jag, jag tror att jag skulle vara bättre som reporter om jag inte var så blödig.

Peter Jihde har släppt schlagerdrömmen

Men det var inte granskande tv-program som Peter Jihde tidigare drömde om. En gång i tiden hade han siktet inställt på något helt annat – nämligen Melodifestivalen i SVT.

När Expressen frågar vidare om hans drömjobb ger Peter Jihde ett oväntat svar.

– Det enkla svaret skulle vara att det hade varit kul att jobba med Melodifestivalen, men det är på en annan kanal där jag varit på tidigare, och så är jag för gammal för det också känner jag nu, säger Peter Jihde och förklarar varför han övergivit sin tidigare dröm:

– Jag har så pass många andra roliga projekt som är åt ett annat håll. Så den tanken har bleknat med åren. Så när jag får den frågan så låter jag sådär tråkig, men ärlig – att jag är förbaskat nöjd i det jag gör just nu för jag kommer så nära, och får resa och göra saker. 

Helt utan drömmar är han däremot inte. Trots att Peter Jihde inte kan avslöja dem just nu finns det några kvar.

– Sedan finns det kanske andra projekt som jag drömmer om att göra, men jag hittar inte dem just nu, förklarar han.

Härnäst väntar fortsatta inspelningar i USA av den kommande säsongen av ”På gränsen med Peter Jihde” som har premiär senare i vår. Viktigt för programledaren under dessa inspelningar är att belysa samhällsproblemen ur olika perspektiv.

– Vi vill låta bägge sidorna tala till punkt, säger han.

Peter Jihde om vem som är hans frikort: ”Någon här i lokalen”:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.