Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Harrysons vändning efter svåra sjukdomstiden

Se när Peter Harryson tar ton till kända Beatles-låten
Peter Harrysons hjärta stannade och han låg nedsövd i flera veckor. Snart står han på scen igen.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
”Jag fick bestämma mig om jag skulle tycka det var kul att överleva eller inte. Och jag bestämde mig för att jag tycker det är skönt att leva ett tag till”, berättar han.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Nästa år drar Harryson ut på turné tillsammans med tidigare ”På spåret”-kollegerna Anders Berglund och Robert Wells.
Foto: Micael Engström / Werecki Promotion Company
Trion i ”Så ska det låta”.
Foto: SVT
Peter Harryson berättar att året varit tufft, men att det nu går framåt.
Foto: NORA LOREK

För ett år sedan drabbades Peter Harryson, 71, av en svår blodförgiftning och svävade mellan liv och död.

Efter en svår kamp är tv-profilen och skådespelaren nu tillbaka – och snart står han på scenen igen.

– Jag fick bestämma mig om jag skulle tycka det var kul att överleva eller inte. Och jag bestämde mig för att jag tycker det är skönt att leva ett tag till.

På Luciadagen förra året åkte Peter Harryson, bland annat känd som mångårig programledare i SVT:s ”Så ska det låta” in till sjukhus efter att ha drabbats av blodförgiftning. 

Där och då startade en 15 veckor lång sjukhusvistelse, där Harryson var nära att inte orka med. Blodförgiftningen ledde till hjärtstillestånd och i tre veckor låg han nedsövd.

– Jag minns inte så mycket av det. Jag låg i dvala och var medvetslös.

– Jag dog ju. Hjärtat slutade slå. Så det var riktigt uselt ett tag där, fortsätter Peter Harryson, som även tidigare berättat om de kritiska veckorna på sjukhuset.

”Har varit jävligt sjuk”

Men Harryson repade sig. Sedan april har han kunnat bo hemma, och har under sommaren och hösten dessutom kunnat spela in Colin Nutleys tv-serie ”Bröllop, begravning och dop”.

– Jag har varit jävligt sjuk. Det har varit ett tufft år faktiskt. Men nu mår jag bra, nu mår jag jättebra.

Peter Harryson behöver kryckor för att kunna gå, men menar att det hela tiden går åt rätt håll.

– Så det går framåt hela tiden. Jag får ju träna varje dag på att gå. Jag går ganska hyfsat med kryckor, men jag kan inte släppa dem än, det kan jag inte. Det kommer nog dröja innan jag kan göra det. Men jag kan ju röra mig och har jobbat hela sommaren med filmning och så där, så det har fungerat.

I mars nästa år ska Peter Harryson dessutom återförenas med ”Så ska det låta”-kollegerna Robert Wells och Anders Berglund med ”Originalet på turné”.

– Det ska bli jättekul att göra någonting tillsammans med Robban och Anders. Vi har pratat om det här länge att vi skulle försöka hitta något tillfälle där vi skulle kunna vara alla tre. Och nu blev det ju ännu bättre för att hela den orkestern som var med i ”Så ska det låta” ska vara med. Så då blev det ju perfekt.

När träffades ni senast?

– Vi träffades för ett tag sedan och pratade om det här, men vi har inte jobbat ihop sedan ”Så ska det låta” slutade. Vi har jobbat lite tillsammans i Robbans Rhapsody in Rock, men det är säkert en sex, sju år sedan.

När samma trio 2001 gav sig ut på konsertturné med just Rhapsody in Rock var planen att göra ett hyllningsmoment till ”Så ska det låta” som en del av showen. 

Men SVT protesterade och oroade sig för att Rhapsody in Rock mer eller mindre skulle kopiera tv-programmet. Robert Wells skrev själv i sin nya bok ”Blod svett och toner” hur man efter skriverier i pressen tvingades ändra upplägget för att inte kopiera tv-programmet.

Peter Harryson betonar att showens upplägg inte alls är bestämt än, men att man får se till att man inte kopierar inslag från ”Så ska det låta”.

Har SVT varit i kontakt med er detta?

– Nej inte med mig i alla fall. 

Oavsett turnéns innehåll ser Peter Harryson med glädje fram emot att återigen kunna ställa sig på scenen.

– Vi ska träffas nu den 19:e, då ska jag träffa killarna. Då ska vi börja lägga lite repertoarer och hitta på vad vi ska göra. Jag får väl vara konferencier och sjunga lite svenskt vismaterial tror jag. För det är det enda jag kan. 

Kommer du ha kryckor på scen?

– Jo, jag kommer ha käpp. Det vet jag. Det är dumt att tro något annat, men jag kan väl röra mig lite bättre hoppas jag. För det är ju några månader kvar.

Är det ett medvetet val att hålla i gång?

– Det är ju medvetet så till vida att jag tycker det är roliga projekt. Då tar jag dem om jag kan. Om det går att genomföra och det hoppas jag att det går. Det är inget önsketänkande, utan det ska gå att göra det också. Annars är jag pensionär, men det är jättekul att jobba lite då och då.

”Skönt att leva ett tag till”

Peter Harryson förklarar också hur den svåra sjukdomstiden fick honom göra ett viktigt val kring sitt liv.

– Jag fick ju bestämma mig om jag skulle tycka det var kul att överleva eller inte. Och jag bestämde mig för att jag tycker det är skönt att leva ett tag till, så det ska jag försöka göra. Jag är betydligt piggare nu än jag var för ett år sedan.

Oroar du dig för döden?

– Nej det gör jag inte. Men bödeln är inte något att vara rädd för i alla fall, det har jag lärt mig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.