Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Harrysons nya liv – efter stora viktraset

– Jag väger 85 kilo nu. Det är 50 kilo mindre än vad jag vägde innan. Det finns verkligen ljuspunkter i livet, säger han.
Det blir ingen återförening för ”Så ska det låta”-trion. Mellan 1997 och 2005 programledde Peter Harryson programmet tillsammans med lagledarna, Robert Wells och Anders Berglund.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mellan 1997 till 2005 förgyllde trion fredagskvällarna för det svenska folket.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB
Peter Harryson drabbades av en blodförgiftning i benet för ett par sedan och mår i dag bättre än på länge.
Foto: HENRIK JANSSON
Peter Harryson här tillsammans med gruppen Afro-Dite.
Foto: SVT
Peter Harryson hänger inte läpp för att turnén, med ”Så ska det låta”-vännerna, är skrotad.

Peter Harryson skulle ut på turné med sina kolleger från ”Så ska det låta”. Men en pandemi kom emellan.

Nu har skådespelaren som på senare tid kämpat med hälsan tappat 50 kilo, gett upp turnélivet och i stället brinner han nu för matlagningen. 

– Jag mår prima. Det var länge sedan jag mådde så här bra, säger han.

När Expressen når Peter Harryson ber han om att få bli uppringd lite senare. Han väntar gäster och på menyn står fiskpaté och rödvinsbrässerad kalvkind. Måltider som kräver sin kock.

När 73-åringen hör av sig igen berättar han att fiskpatén smakar bra. 

– Den blev bra, jag ska ha den till i morgon, då får vi gäster, säger han.

Han är försiktig kring att avslöja sina knep med att få till den perfekta fiskpatén. 

– Det kan jag nog inte säga nånting om. Det ska ju vara torsk i. Men jag använder mig av sej. Det är en mycket bra matfisk. Oförskämt illa sedd för att den är grå till färgen. Men det är en oerhört smakrik fisk. 

Under pandemin har han fått utlopp för sin stora passion. Hemma i köket har han fått tid till att laga mer ”avancerade rätter”. Men det finns inga framtidsplaner på att öppna en egen krog. 

– Jag funderade på det i yngre dar. Men då vill man ju vara med lite, och man vet ju inte hur länge man hänger kvar, skrattar han.

Turnélivet på is

Tillsammans med pianisterna, Anders Berglund och Robert Wells, var Peter Harryson programledare för SVT:s långkörare, ”Så ska det låta”. Den omtyckta trion repade för fullt inför sin återförening. Men strax före de skulle ut på vägarna med turnén ”Originalet på turné”, slog pandemin till. 

Nu berättar Peter Harryson att turnén, efter mycket om och men, är skrotad.

– Vi repeterade den, så vi hade den nästan färdig. Sen kom coronasmällen ordentligt. Den ställdes in och sköts upp flera gånger om. Till slut var vi tvungna att ta ett beslut. Det gick inte, säger han och fortsätter:

– Det känns väldigt snopet att det inte blir av. Jag förstår fullständigt med tanke på vad som hänt under drygt ett år. Det är fullt förståeligt. 

Viktraset efter sjukdomstiden

För drygt två och ett halvt år sedan gick tv-profilen igenom en svår sjukdomstid. Han drabbades av en blodförgiftning i benet och opererades 22 gånger. I 15 veckor låg han inlagd på sjukhuset. Vid ett tillfälle stannade hjärtat – han var då kliniskt död.

– Ett tag tänkte jag att det skulle vara skönt att bara försvinna. Det var inget svårt att dö, mycket enkelt att göra, sa han till Expressen ifjol.

Med allt ont kommer någonting gott, brukar det heta. Så även för Peter Harryson. Efter veckorna på sjukhuset blev han av med sin diabetes.

– Jag mår prima. Det var länge sedan jag mådde så här bra. Flera år sedan! Säger han.

”Så ska det låta”-programledaren har tidigare berättat om hur han inte kunde äta under tiden på sjukhuset och att han då gick ned 36 kilo. Men viktresan har inte stannat än.

– Jag väger 85 kilo nu. Det är 50 kilo mindre än vad jag vägde innan. Det finns verkligen ljuspunkter i livet!

Längtar inte tillbaka

Peter Harryson bor i centrala Göteborg tillsammans med frun Charlotte Kuylenstierna, 73. 

I slutet av september firar de 50 år som gifta. Planerna för guldbröllopsdagen är inte spikade, men förmodligen blir det en resa till Stockholm.

– Vi har ju barnbarnen i Stockholm, så vi väljer mellan Stockholm och Göteborg eller skita i alltihop och åka någonstans. Vi vet inte riktigt än.

Numera gillar han livet som pensionär. Det blir möjligen några mindre spelningar framåt hösten – om pandemin tillåter. Men turnélivet saknar han inte alls. Han har fullt fokus på sin stora passion: matlagningen.

– Jag vaknar på morgonen och funderar på vad jag ska laga och när jag går och lägger mig funderar jag på vad jag ska göra till lunch dagen därpå. Det är det som upptar mina tankar, säger han och fortsätter: 

– Jag vet inte om jag har lust att åka runt på turné längre. Jag är 73 år. Jag börjar tycka att det där med pensionär är inte så tokigt.


Tildes kärleksbeslut – efter tio år med maken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.